Πέντε σημαντικοί λόγοι για να υιοθετήσετε έναν σκύλο, σύμφωνα με το ChatGPT

Διανύουμε μία κρίση υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι η μόνη επιλογή όταν κάποιος σκέφτεται να αποκτήσει έναν σκύλο, είναι να τον υιοθετήσει από ένα καταφύγιο.

Ωστόσο, τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, η PETA θέλοντας να επιβεβαιώσει τις γνώσεις του πάνω στο θέμα, ρώτησε το ChatGPT τι σκέφτεται για την αγορά ενός σκύλου σε αντίθεση με την υιοθέτηση ενός σκύλου από ένα καταφύγιο.


Η υιοθεσία σώζει ζωές

ChatGPT: Υπάρχουν εκατομμύρια σκύλοι σε καταφύγια σε όλη τη χώρα, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ευθανασία λόγω υπερπληθυσμού. Η υιοθεσία ενός σκύλου από ένα καταφύγιο όχι μόνο σώζει τη ζωή αυτού του σκύλου, αλλά επίσης απελευθερώνει χώρο και πόρους για να βοηθηθούν άλλα σκυλιά που έχουν ανάγκη.

PETA: Στις ΗΠΑ, περίπου 70 εκατομμύρια άστεγοι σκύλοι και γάτες παλεύουν να επιβιώσουν. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να αγοράσει ένα σκύλο από έναν εκτροφέα και να στερήσει από ένα σκύλο σε ένα καταφύγιο την ευκαιρία να έχει μια οικογένεια αγάπης.

Οφέλη για την υγεία

ChatGPT: Πολλοί σκύλοι που πωλούνται από εκτροφείς ή σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων προέρχονται από εκτροφεία κουταβιών ή άλλες ανεύθυνες επιχειρήσεις εκτροφής, όπου τα ζώα δεν φροντίζονται ή δεν κοινωνικοποιούνται σωστά. Αυτά τα σκυλιά είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς, ενώ (τα σκυλιά στα καταφύγια) συνήθως ελέγχονται από κτηνίατρο, στειρώνονται και τους παρέχεται βασική ιατρική φροντίδα πριν υιοθετηθούν.

PETA: Ναι, τα “καθαρόαιμα” σκυλιά του ChatGPT διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις καθαρόαιμους σκύλους πάσχει από κάποιο σοβαρό γενετικό πρόβλημα. Το 2022, η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την αναπαραγωγή των αγγλικών μπουλντόγκ και των Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ λόγω ανησυχιών για την καλή διαβίωση των ζώων που σχετίζονται με τις ιατρικές παθήσεις που συνήθως υφίστανται αυτές οι ράτσες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει υπεύθυνος εκτροφέας – όποιος συμβάλλει στην κρίση υπερπληθυσμού των ζώων είναι μέρος του προβλήματος.

Εξοικονόμηση χρημάτων

ChatGPT: Η υιοθεσία ενός σκύλου από ένα καταφύγιο είναι συνήθως πολύ φθηνότερη από την αγορά ενός σκύλου από εκτροφέα ή κατάστημα κατοικίδιων ζώων. [Τα σκυλιά στα καταφύγια] συχνά έρχονται με εμβολιασμούς, μικροτσίπ και χειρουργική επέμβαση στείρωσης/στειρώσεως ήδη ολοκληρωμένη, γεγονός που μπορεί να σας εξοικονομήσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες δολάρια σε λογαριασμούς κτηνιάτρων.

PETA: Η ChatGPT έχει κατά κάποιο τρόπο δίκιο, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα καταφύγια ανοικτής εισδοχής κάνουν ό,τι μπορούν για τα ζώα που έχουν ανάγκη -και μάλιστα με περιορισμένο προϋπολογισμό- οπότε η “προσφορά” δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί λόγο για την υιοθέτηση ενός ζώου συντροφιάς. Από τις χαμηλού κόστους ή δωρεάν στειρώσεις μέχρι την κτηνιατρική περίθαλψη και ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν, τα καταφύγια ανοικτής εισδοχής, παρέχουν πολλές υπηρεσίες που βοηθούν στην προστασία των ζώων από βλάβες και εξασφαλίζουν την ανθρώπινη μεταχείρισή τους.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το πόσο υγιή είναι τα σκυλιά, θα εξακολουθήσουν να είναι ακριβά. Θα χρειάζονται τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις και ίσως επείγουσα περίθαλψη, τροφή, λιχουδιές, φροντίδα για τα ταξίδια, περιποίηση και παιχνίδια. Επιπλέον, απαιτούν πολύ χρόνο και προσοχή από τον κηδεμόνα τους. Τα ζώα συντροφιάς οποιουδήποτε είδους αποτελούν μακροχρόνια δέσμευση και τεράστια ευθύνη.

Καλύτερη αντιστοιχία

ChatGPT: Το προσωπικό του καταφυγίου μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε έναν σκύλο που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά σας, αντί να αγοράσετε ένα κουτάβι που μπορεί να μην είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

PETA: Λόγω της κρίσης υπερπληθυσμού των ζώων, υπάρχουν εκατομμύρια σκύλοι -συμπεριλαμβανομένων των καθαρόαιμων σκύλων και σκύλων όλων των ηλικιών και ιδιοσυγκρασιών- που χρειάζονται σπίτια. Ανεξάρτητα από το πόσο συγκεκριμένα μπορεί να είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητάτε, οι πιθανότητες είναι ότι ο σύντροφος που είναι ιδανικός για εσάς μπορεί να βρεθεί σε ένα καταφύγιο.

Ηθικοί προβληματισμοί

ChatGPT: Η αγορά ενός σκύλου από εκτροφέα ή κατάστημα κατοικίδιων ζώων μπορεί να συμβάλει στη ζήτηση για ζώα και να υποστηρίξει ανήθικες πρακτικές εκτροφής. Η υιοθεσία ενός σκύλου από ένα καταφύγιο είναι μια πιο υπεύθυνη επιλογή που υποστηρίζει την ευημερία των ζώων και συμβάλλει στη μείωση του υπερπληθυσμού.

PETA: Είναι ανήθικο να εκτρέφουμε περισσότερα σκυλιά οποιουδήποτε είδους όσο εκατομμύρια άστεγοι σκύλοι βρίσκονται σε καταφύγια ή παλεύουν να επιβιώσουν στους δρόμους. Η αγορά ενός καθαρόαιμου σκύλου μπορεί να κοστίσει στον σκύλο μια ολόκληρη ζωή με επώδυνα προβλήματα υγείας και στερεί από έναν σκύλο σε ένα καταφύγιο την ευκαιρία να έχει ένα αγαπημένο σπίτι. Μην πετάτε χρήματα στη βιομηχανία εκτροφής σκύλων, η οποία είναι σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία των σκύλων.


Η λύση είναι απλή

Σταματήστε να εκτρέφετε και να αγοράζετε σκύλους. Όλα τα καθαρόαιμα σκυλιά υποφέρουν από συγγενείς, συχνά επώδυνες, παθήσεις. Αν έχετε το χρόνο, τα χρήματα, την υπομονή και την αγάπη να φροντίσετε ένα ζώο για όλη του τη ζωή (που μπορεί να είναι πάνω από 15 χρόνια), υιοθετήστε ένα από ένα καταφύγιο.


Πηγή: PETA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ