Neuralink: Έλαβε έγκριση από τον FDA να διεξάγει την πρώτη κλινική μελέτη εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Η νευροτεχνολογική εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων Neuralink τού μεγιστάνα και οραματιστή Έλον Μάσκ με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Πέμπτη 25/05, ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, ένα αδιαμφισβήτητα κρίσιμο ορόσημο που έρχεται ύστερα από πολλαπλές προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν και που απέβλεπαν στη λήψη τής εν λόγω έγκρισης.

Η εταιρεία αναπτύσσει μια συσκευή που εισάγεται χειρουργικά στον εγκέφαλο από ένα ρομπότ και είναι ικανή να αποκωδικοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα και να τη συνδέει με υπολογιστές. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει διεξάγει έρευνα μόνο σε ζώα.


«Σημαντικό βήμα»

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε ότι λάβαμε την έγκριση τού FDA για να ξεκινήσουμε την πρώτη μας κλινική μελέτη στον άνθρωπο!», ανακοίνωσε η Neuralink μέσω Twitter, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους». Ο Έλον Μάσκ έκανε retweet την ανάρτηση και συνεχάρη την ομάδα του.



Παρ΄όλα αυτά, διεθνή μέσα ενημέρωσης που προσέγγισαν τον FDA και τη Neuralink για να επιβεβαιώσουν τα όσα γνωστοποίησε η εταιρεία στην ανάρτησή της, μεταξύ των οποίων η αμερικανική εφημερίδα Washington Post και το παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters με έδρα το Λονδίνο, ανέφεραν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει ακόμη διατυπώσει κάποιο σχόλιο προς επιβεβαίωση τής είδησης.

Πρόκειται για «σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η νεοφυής επιχείρηση, διευκρινίζοντας πως η «στρατολόγηση» εθελοντών για τις κλινικές δοκιμές με εγκεφαλικά εμφυτεύματα που θα διεξαγάγει, «δεν έχει αρχίσει ακόμη». Μολονότι οι ακριβείς στόχοι τής μελέτης παραμένουν αδιευκρίνιστοι, η Neuralink σημείωσε ότι περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σύντομα.



Το όραμα του Έλον Μασκ

Ο Μασκ οραματίζεται στο μέλλον η τεχνολογία τής Neuralink και τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα που αναπτύσσει να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, καθώς επίσης και να επιτραπεί η περιήγηση στο διαδίκτυο μέσω τηλεπάθειας, δηλαδή μέσω μεταβίβασης πληροφοριών από απόσταση, χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπινων αισθητικών οργάνων ή οποιαδήποτε σωματική αλληλεπίδραση.

Το 2022, κυκλοφόρησαν πολλαπλά πρωτοσέλιδα ανά την υφήλιο στα οποία γινόταν λόγος για τη σιγουρία τού νοτιοαφρικανικής καταγωγής επιχειρηματία αναφορικά με την ασφάλεια τής τεχνολογίας τής Neuralink και των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων της, ύστερα από δηλώσεις του ότι θα ήταν πρόθυμος να τα εμφυτεύσει στα παιδιά του.

Από το 2019, σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, ο Μασκ προέβλεψε ότι η Neuralink θα ξεκινούσε δοκιμές σε ανθρώπους, αν και η εταιρεία ζήτησε έγκριση από τον FDA για πρώτη φορά στις αρχές τού 2022. Ο οργανισμός τότε απέρριψε την αίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες που είναι σε θέση να γνωρίζουν επτά νυν και πρώην εργαζόμενοι τού ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Ο FDA είχε επισημάνει αρκετές ανησυχίες στη Neuralink, οι οποίες ήταν αναγκαίο να αντιμετωπιστούν προτού εγκριθεί η εκκίνηση δοκιμών σε ανθρώπους. Τα σημαντικότερα από τα ζητήματα που έθεσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αφορούσαν την μπαταρία λιθίου τής συσκευής, την πιθανότητα τα καλώδια τού εμφυτεύματος να «μεταναστεύσουν» εντός τού εγκεφάλου, καθώς και την πρόκληση τής ασφαλούς εξαγωγής τής συσκευής χωρίς την καταστροφή εγκεφαλικού ιστού.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είχε ζητήσει έγκριση από τον FDA μέχρι και το 2022, ήδη από το 2016, το έτος ίδρυσης τής Neuralink, έχει αποτελέσει αντικείμενο σειράς ομοσπονδιακών ελέγχων. Τον τρέχοντα μήνα, οι αμερικανοί νομοθέτες προέτρεψαν τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν κατά πόσο η σύνθεση μιας επιτροπής που επιβλέπει τις δοκιμές που πραγματοποιεί η εταιρεία σε ζώα συνέβαλε στη διεξαγωγή βιαστικών και ακατάλληλων πειραμάτων.

Όπως είχε αναφέρει τότε το pet-in.gr, στο προσχέδιο τής επιστολής των νομοθετών προς το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, αναφερόταν ότι οι νομοθέτες ανταποκρίνονταν σε ένα δημοσίευμα τού Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Neuralink φέρεται να στελέχωσε το εποπτικό της συμβούλιο με υπαλλήλους τής εταιρείας, οι οποίοι επρόκειτο να επωφεληθούν οικονομικά από την εξασφάλιση τής κανονιστικής έγκρισης τής νεοσύστατης επιχείρησης για το πρωτοπόρο εγκεφαλικό της τσιπ.

Αυτήν την περίοδο, το Υπουργείο Μεταφορών διεξάγει ξεχωριστή έρευνα σχετικά με το εάν η Neuralink μετέφερε παράνομα επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς σε τσιπ που αφαιρέθηκαν από εγκεφάλους πιθήκων χωρίς την τήρηση των κατάλληλων μέτρων περιορισμού. Επιπροσθέτως, η Neuralink ερευνάται κι από το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή τού Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για πιθανές παραβιάσεις τής ευημερίας των ζώων. Η εν λόγω έρευνα εξετάζει, επίσης, την εποπτεία τής εταιρείας από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Από την πλευρά της η Neuralink, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με την πορεία των ερευνών.


«Συμβίωση με την Τεχνητή Νοημοσύνη»

Εκείνο που έως ώρας είναι γνωστό είναι ότι η Neuralink στοχεύει να καταστήσει επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες τις συσκευές της, ώστε να μπορούν να εμφυτεύονται σε ανθρώπους διατεθειμένους να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια, προκειμένου ο εγκέφαλός τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.

Ο ιδιοκτήτης τής Neuralink και επικεφαλής τής Tesla και τής SpaceX είχε δηλώσει το 2020 πως το τσιπ που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους ίσως επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη». Ο ίδιος συνηθίζει να διατυπώνει φιλόδοξες έως και παρακινδυνευμένες προβλέψεις, όπως για παράδειγμα για την αυτονομία των αυτοκινήτων τής Tesla.

Τον Μάρτιο, ο Έλον Μάσκ ίδρυσε την X.AI, μια νέα επιχείρηση ειδικευμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, πιθανώς για να ανταγωνιστεί την OpenAI, την εταιρεία πίσω από το ChatGPT, ένα λογισμικό ικανό να αλληλεπιδράσει με ανθρώπους και να παράξει κείμενα κάθε λογής, αναλόγως με το τι ζητά κάθε φορά ο χρήστης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και άλλες εταιρείες εργάζονται επιχειρώντας να επιτύχουν τον έλεγχο υπολογιστών με τη σκέψη, όπως η Synchron, η οποία ανακοίνωσε τον Ιούλιο τού 2022 πως εμφύτευσε την πρώτη διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής (ΔΕΜ) στις ΗΠΑ.


Με πληροφορίες από Washington Post, Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ