Πώς επηρεάζεται η ευημερία των υπηρεσιακών σκύλων υποστήριξης βετεράνων που πάσχουν από PTSD;

Η έρευνα, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Morris Animal Foundation, πρόκειται να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η εργασία σκύλων υπηρεσίας με βετεράνους που πάσχουν από PTSD επηρεάζει τη συνολική υγεία και την ευημερία των σκύλων.


Πώς επηρεάζεται η υγεία των σκύλων υποστήριξης όταν εργάζονται με ανθρώπους που πάσχουν από PTSD;

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα σε μια πρόσφατα χρηματοδοτούμενη μελέτη. Με επικεφαλής τον ερευνητή καθηγητή Κέβιν Μόρις (PhD), η μελέτη θα εξετάσει τη γενετική σύσταση, τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των εν ενεργεία υπηρεσιακών σκύλων, καθώς και πώς αυτή διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να καταστεί σαφής ο τρόπος που επιδρά σ’ αυτούς η βοήθεια που παρέχουν σε βετεράνους που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και η συναναστροφή μαζί τους εν γένει.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η σύζευξη βετεράνων στρατιωτικών με εκπαιδευμένους σκύλους ψυχιατρικής υπηρεσίας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής», εξηγεί ο Δρ Μόρις. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πώς επηρεάζονται οι σκύλοι υπηρεσίας. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα οδηγήσουν σε συστάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία των σκύλων που συμμετέχουν σε αυτό το σημαντικό έργο».

Photograph by Artem Labunsky/Unsplash)
Photograph by Artem Labunsky/Unsplash)

«Αδιαμφισβήτητο» το όφελος για τους ανθρώπους, αλλά ποιό είναι το τίμημα για τους σκύλους;

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες επηρεάζει κατά προσέγγιση το ένα τρίτο των βετεράνων στρατιωτικών που έχουν βιώσει μάχη και «κουβαλούν» αυτές τις εμπειρίες από το πεδίο, ενώ η χρήση σκύλων υπηρεσίας ως θεραπευτική επιλογή για την εν λόγω διαταραχή επιλέγεται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα.

Ιδανικά, τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που παρακολουθεί βετεράνους με PTSD πριν και μετά την παραλαβή υπηρεσιακού σκύλου, θα καθοδηγήσουν τη δεοντολογική χρήση των σκύλων ψυχιατρικής υπηρεσίας και θα παρέχουν περισσότερα εργαλεία για να παρακολουθείται η υγεία και η ευημερία τους.

«Το όφελος που έχουν οι υπηρεσιακοί σκύλοι για τους ανθρώπους με μεγάλη ποικιλία ιατρικών παθήσεων είναι αδιαμφισβήτητο», υπογραμμίζει η επικεφαλής του προγράμματος, Κάθι Τίτγιε (PhD, MBA), και προσθέτει ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η υπηρεσία αυτή επηρεάζει την ευημερία των σκύλων συνιστά έναν σημαντικό τομέα έρευνας που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μόλις τώρα ξεκινά».


Πηγή: Veterinary Practice News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ