Ιστορία: Σαν σήμερα, 13 Μαρτίου του 1942, ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε να εκπαιδεύει σκύλους για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Τσιπς ανάγκασε ηρωικά τους εχθρικούς χειριστές πολυβόλων να παραδοθούν στη Σικελία. Συνολικά, 25 σκύλοι σκοτώθηκαν στο Γκουάμ πολεμώντας με πεζοναύτες.

Το Σώμα K-9 του αμερικανικού στρατού, το οποίο εκπαίδευσε περισσότερους από 10.000 σκύλους για να υπηρετήσουν διάφορους κλάδους του αμερικανικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισε να γαυγίζει διαταγές στους τετράποδους πεζούς στρατιώτες του σ’ αυτή την ιστορική μέρα, στις 13 Μαρτίου 1942.

«Τα σκυλιά έχουν συνδεθεί με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών από την ίδρυσή του, αλλά ο ρόλος τους ήταν κυρίως αυτός της μασκότ ή είχαν άλλες ανεπίσημες ιδιότητες», είχε γράψει το 2016 ο Δρ Άρθουρ Γ. Μπέρτζερον Τζούνιορ του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ιστορίας του Στρατού των ΗΠΑ, προσθέτοντας: «Μόλις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Στρατός κατέστησε τη σύνδεση αυτή επίσημη».

Τον Ιανουάριο του 1942,ο Αμερικανικος Κυνολογικός Όμιλος (American Kennel Club) οργάνωσε μια ομάδα με την ονομασία «Dogs for Defense» στις εβδομάδες αναστάτωσης που ακολούθησαν ύστερα από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, η οποία ξεσήκωσε τον αμερικανικό λαό.

Ο αντισυνταγματάρχης Κλίφορντ Σ. Σμιθ του Army Quartermaster Corps ενημερώθηκε για την προσπάθεια του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου και έθεσε σε λειτουργία την ιδέα για το Σώμα Κ-9 με τον αρχιστράτηγο Έντμουντ Μπ. Γκρέγκορυ.

Η μονάδα απέσπασε την έγκριση του υφυπουργού Πολέμου, Ρόμπερτ Π. Πάτερσον, και άρχισε να εκπαιδεύει σκύλους -εκτός από τον Στρατό- για το Πολεμικό Ναυτικό, το Σώμα Πεζοναυτών και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Photograph by Imprensa Agruban®
Photograph by Imprensa Agruban®

Το Μουσείο Αερομεταφερόμενων & Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ του Φαγιέτβιλ στη Βόρεια Καρολίνα ανέφερε ότι το Σώμα K-9 δέχθηκε αρχικά περισσότερες από 30 ράτσες σκύλων, αλλά σύντομα ο κατάλογος περιορίστηκε σε επτά:

Και προσέθεσε: «Τα μέλη του Σώματος Κ-9 εκπαιδεύονταν συνολικά για 8 έως 12 εβδομάδες. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης υπακοής, στέλνονταν σε ένα από τα τέσσερα εξειδικευμένα προγράμματα προκειμένου να προετοιμαστούν να υπηρετήσουν ως σκύλοι φρουροί, ανιχνευτές, σκύλοι περιπολίας, σκύλοι αγγελιοφόροι ή ως ανιχνευτές ναρκών».

Οι σκύλοι στην ενεργό υπηρεσία μάχης χρησίμευαν ως ανιχνευτές και φρουροί, περιπολώντας και ελέγχοντας τις κινήσεις των εχθρικών δυνάμεων ή προειδοποιώντας για πιθανές αιφνιδιαστικές επιθέσεις.

Ο Τσιπς κέρδισε φήμη και παρασημοφορίες, προσωρινά, για τους ηρωισμούς του ως μέρος της 3ης Διμοιρίας Στρατιωτικής Αστυνομίας, 30ο Σύνταγμα Πεζικού, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Χάσκι (Photo by U.S. Army)
Ο Τσιπς κέρδισε φήμη και παρασημοφορίες, προσωρινά, για τους ηρωισμούς του ως μέρος της 3ης Διμοιρίας Στρατιωτικής Αστυνομίας, 30ο Σύνταγμα Πεζικού, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Χάσκι (Photo by U.S. Army)

Η ιστορία του Τσιπς

Ο Τσιπς, ένας σκύλος μάχης που υπηρετούσε στην 3η Μεραρχία Πεζικού στη Σικελία το 1943, έγινε θρύλος του αμερικανικού στρατού όταν, όντας ατρόμητος, επιτέθηκε σε μια θέση πολυβόλου και – παρά το γεγονός ότι υπέστη τραύμα από πυροβολισμό – ανάγκασε τη φρουρά να παραδοθεί.

«Ανάμεσα στα στρατεύματα που χτύπησαν την παραλία ήταν και η 3η Διμοιρία Στρατιωτικής Αστυνομίας του 30ου Συντάγματος Πεζικού, στην οποία συμμετείχε ο υπολοχαγός Τζον Ρ. Ρόουελ από το Αρκάνσας και ο σκύλος φρουρός του, ο Τσιπς», αναφέρει το Defense Media Network.

«Καθώς ξημέρωνε, η διμοιρία προσπαθούσε να βρει διόδους προς την ενδοχώρα, όταν μια φωλιά πολυβόλου κρυμμένη σε μέρος που έμοιαζε με αγροτική καλύβα άνοιξε πυρ. Ο Ρόουελ και η υπόλοιπη διμοιρία έπεσαν αμέσως στο έδαφος, όμως ο Τσιπς απελευθερώθηκε από τον χειριστή του και, γρυλίζοντας, έτρεξε προς την καλύβα. Οι στρατιώτες άκουσαν κάποιον από μέσα να πυροβολεί με πιστόλι».

Τότε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπολοχαγός Ρόουελ, ακούστηκε ένας φρικτός, εκκωφαντικός θόρυβος και οι πυροβολισμοί σταμάτησαν. Ο ίδιος περιγράφει: «Είδα έναν Ιταλό στρατιώτη να βγαίνει έξω με τον Τσιπς στο λαιμό του. Του φώναξα να απομακρυνθεί προτού προλάβει να τον σκοτώσει. Τρεις άλλοι ακολούθησαν, κρατώντας τα χέρια τους πάνω από τα κεφάλια τους».

Στον τραυματισμένο Τσιπς απονεμήθηκε ο Σταυρός Διακεκριμένων Υπηρεσιών, το Ασημένιο Αστέρι και το παράσημο της Πορφυρής Καρδιάς, όμως αργότερα τα παράσημα ανακλήθηκαν λόγω της πολιτικής του Στρατού, η οποία ήταν αντίθετη σε ό,τι αφορούσε τους επαίνους ζώων.

Τα σκυλιά υπηρέτησαν ηρωικά και στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού, ενώ την πιο αξιοσημείωτη συμμετοχή τους αποτέλεσε εκείνη στη μάχη του Γκουάμ το 1944.

Φόρος τιμής για τους στρατιωτικούς υπηρεσιακούς σκύλους του Πολέμου του Βιετνάμ, που βρίσκεται στο Μνημείο Βετεράνων του Wisconsin Highground (Photo by Pixabay)
Φόρος τιμής στους στρατιωτικούς υπηρεσιακούς σκύλους του Πολέμου του Βιετνάμ, που βρίσκεται στο Μνημείο Βετεράνων του Wisconsin Highground (Photo by Pixabay)

Ο Κουρτ και η συμβολή των σκύλων στον πόλεμο

«Ο Κουρτ, ένα Ντόμπερμαν Πίντσερ, που ήταν σκύλος ανίχνευσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτιμάται ότι έσωσε τις ζωές 250 πεζοναυτών στο Γκουάμ», γράφει η ιστοσελίδα του Εθνικού Μνημείου Ζώων Υπηρεσιών, το οποίο έχει προταθεί ως ένας τρόπος να τιμηθούν τα σκυλία του Σώματος K-9 της Αμερικής. « (Ο Κουρτ) τραυματίστηκε θανάσιμα όταν προηγήθηκε από τα στρατεύματα για να ελέγξει και να τα ειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν μπροστά τους».

Ένας απίστευτος αριθμός 25 σκύλων, μελών του Σώματος Κ-9, σκοτώθηκε στο Γκουάμ, καθιστώντας την ίσως την πιο θανατηφόρα μάχη για τα σκυλιά στην αμερικανική ιστορία. Το Εθνικό Νεκροταφείο Πολεμικών Σκύλων αφιερώθηκε στη Ναυτική Βάση Γκουάμ το 1994 για να τιμήσει τις θυσίες των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι σκύλοι έχουν υπηρετήσει τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών από τις πρώτες ημέρες του έθνους. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός American Battlefield Trust εντοπίζει τη συνεισφορά των υπηρεσιακών σκύλων ακόμα και στην Αμερικανική Επανάσταση (Πόλεμος Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ) και τον «Πατέρα του Αμερικανικού Κυνηγόσκυλου»- τον ίδιο τον Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1886. Το Αμερικανικό Κυνηγόσκυλο (Αμερικανικό Λαγωνικό ή Αμερικανικό Φόξχαουντ) αποτελεί πλέον τον επίσημο σκύλο της πολιτείας Βιρτζίνια της Ουάσινγκτον.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα σκυλιά είχαν αναδειχθεί σε τρομερή πολεμική δύναμη στην Ευρώπη -περισσότερα από 1 εκατομμύριο σκυλιά υπηρέτησαν σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης.

Υπηρεσιακοί σκύλοι (Photograph Jozef Feher)
Υπηρεσιακοί σκύλοι (Photograph Jozef Feher)

Ο διασημότερος πολεμικός σκύλος του Χόλιγουντ

«Ο πιο διάσημος σκύλος που βγήκε από τον πόλεμο ήταν ο Ριν Τιν Τιν, ένας γερμανικός σκύλος πολέμου που βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στη Γαλλία το 1918 και μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στη βωβή ταινία του 1922 “Ο άνθρωπος από το ποτάμι της κόλασης”», γράφει το Μουσείο Αερομεταφερόμενων και Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού. «Ως το πρώτο ζώο που έγινε κινηματογραφικός σταρ, ο Ριν Τιν Τιν έκανε διάσημη την πολύ λίγο γνωστή ράτσα του Γερμανικού Ποιμενικού (έως τότε) σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο σκύλος αυτός φέρεται να κέρδισε το πρώτο Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού το 1929, αν και η αμοιβή ανακλήθηκε και δόθηκε αντ’ αυτού στον Γερμανό ηθοποιό Έμιλ Γιάνινγκς. «Έχει θεωρηθεί ως ένα από τα πιο σκοτεινά σκάνδαλα στην ιστορία της Ακαδημίας: η ιστορία ενός αγαπημένου αστέρα του Χόλιγουντ, που στερήθηκε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού που του ανήκε από ένα δειλό κατεστημένο του Χόλιγουντ», ανέφερε ο Guardian το 2012. Το ρεπορτάζ ανέφερε τη βιογράφο του Ριν Τιν Τιν, Σούζαν Ορλεάν, ως μία από τις πηγές διάδοσης της φήμης για την αδικία.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι είχε επιστρατεύσει 1.500 σκύλους. Στον Πόλεμο του Βιετνάμ, είχε επιστρατεύσει 4.000 σκύλους, ενώ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είχε εντάξει στις δυνάμεις του εκατοντάδες ακόμη σκύλους.

«Οι σκύλοι πολέμου παρέχουν υπηρεσίες στα στρατεύματα με τρόπους που δεν μπορούν πάντα να συνοψιστούν σε μια αναφορά μάχης ή σε μια τιμή ποπ κουλτούρας», γράφει το American Battlefield Trust. «Σε καιρό πολέμου, τα σκυλιά βοηθούσαν στο κυνήγι και αξιοποιούνταν και ως αγγελιοφόροι, αλλά παρείχαν επίσης και μια πολυπόθητη τόνωση του ηθικού των τραυματιών και των απογοητευμένων στρατιωτών».


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ