Ανείπωτη τραγωδία στη Ρόδο: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά – Δραματικές στιγμές ζουν κάτοικοι και τουρίστες – Θλίψη για τη φύση και τα ζώα

Συνεχίζεται η σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο αφού η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάση κινείται εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ertnews, τη νύχτα εκκενώθηκαν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι ενώ πλέον το μέτωπο κινείται προς το Ασκληπείο. Το πρωί της Κυριακής τρία είναι τα ενεργά μέτωπα ενώ με το πρώτο φως του ήλιου επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ με προτεραιότητα να δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν τρεις τράκτορες, ένα Mi-8, 2 ελικόπτερα Chenook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Καίγονται σπίτια

Σπίτια καίγονται στο Κιοτάρι της Ρόδου, όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κώστας Νούσης, ο οποίος περιέγραψε την εκκένωση των τουριστικών περιοχών στο νησί ενώ στα Λάερμα που πολιορκήθηκε από την πυρκαγιά, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική.

«Δυστυχώς είμαστε εγκαταλελειμμένοι από παντού. Ευτυχώς μας βοηθάνε οι εθελοντές και τα στελέχη της πυροσβεστικής» ανέφερεο  Αναστάσιος Πατούνας, πρόεδρος της Κοινότητας Λαέρμων περιγράφοντας ότι η φωτιά πέρασε από τα Λάερμα και οδηγείται προς το Ασκληπείο.

Οι ζημιές είπε ότι περιορίζονται στις αυλές των σπιτιών και σε οχήματα αν και όπως είπε πολλά ζώα έχουν καεί.

Μέτωπο 10 χλμ. κατευθύνεται προς το Ασκληπείο

Για την δύσκολη βραδιά που πέρασαν στην Ρόδο μίλησε η δημοσιογράφος Χριστίνα Μέγα λέγοντας ότι το πρωί της Κυριακής υπάρχει ένα μέτωπο δέκα χιλιομέτρων και κινείται προς το χωριό Ασκληπείο. Δραματική είναι η κατάσταση και στην περιοχή των Απολλώνων και στα Λάερμα.


Προσπάθεια εκκένωσης των τουριστών

Την εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων ανακοίνωσε με επείγουσα ειδοποίησή του το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου. Ήδη στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112. Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Η φωτιά μπήκε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Λάερμα όπου καίγονται σπίτια και μία εκκλησία. Παράλληλα, στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και όσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά.

Σε νέο απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι προχώρησε το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών. Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο.

Μέχρι στιγμής από το Γεννάδι έχουν επιχειρήσει τρία σκάφη και έχουν μεταφέρει με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου 610 άτομα. Επίσης επιχειρούν στο Γεννάδι πέντε φουσκωτά σκάφη, δύο ιδιωτικά, τρία του στρατού που μεταφέρουν κόσμο από το Γεννάδι προς τα καράβια που έχουν προορισμό το λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, παραμένουν στην περιοχή περίπου 500, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ενώ οι δυνάμεις είναι επαρκείς για να μεταφερθούν όλοι σε ασφαλές μέρος. Σημείωσε δε ότι στο Κιοτάρι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επιχείρηση.

Συνολικά πάνω από 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Ασφαλείς χώροι που επίσης μπορούν να υποδεχτούν όσους έχουν ανάγκη:

Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 3.190 άτομα στα παρακάτω ξενοδοχεία:

SHERATION RODOS RESORT – 250
VERGINA – 400
AMATHUS – 70
RODOS PALACE – 1500
MEDITERRANEAN – 150
PARADISE RESORT- ELA RESORT – 300
OLYMPIC PALACE – 300
KRESTEN PALACE -150
EDEN ROC – 70

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.


Τεράστιες προσπάθειες διασώσεις ζώων

Εθελοντές προσπαθούν μέσα από την πύρινη κόλαση να σώσουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί έχουν τα έχουν εγκαταλείψει δεμένα στο έλεος του Θεού.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κόβουν την ανάσα. Εκτός από τρομοκρατημένους πολίτες και τουρίστες, ζώα προσπαθούν να γλιτώσουν από τη μανία της φωτιάς.

Φωτογραφία από περιοχή της Ρόδου, με άλογα, που τρέχουν για να σωθούν, κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ενώ αρκετοί είναι οι πολίτες που κάνουν έκκληση να απομακρυνθούν από την πυρκαγιά όσα περισσότερα ζώα γίνεται.

Ρόδο
Άλογα τρέχουν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας Ρόδου στις Καλυθιές προσφέρει στέγη και ιατρική περίθαλψη σε ζώα από τη καταστροφική φωτιά του νησιού.

Επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο ΣΑΛΟΝΙΚΙΟ ΠΑΝΤΕΛΗ στο τηλ 6945208530.


Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς παρακαλεί να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους

Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται και δυστυχώς η κατάσταση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους και ζώα. Παρακαλούμε θερμά ως Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς να μην αφήνετε πίσω αβοήθητα τα ζώα σας, πάρτε τα μαζί σας, διαφορετικά τουλάχιστον μην τα εγκαταλείπετε αλυσοδεμένα ή εγκλωβισμένα. Σε περίπτωση που χρειάζεστε άδεια για απεγκλωβισμό καλείτε στο 6930071149.

Όσον αφορά το δημοτικό κυνοκομείο Ρόδου βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή και υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση.

Τα ιατρεία των κ. Μαργιέ και Διακοσάββα προσφέρονται να βοηθήσουν στην περίθαλψη των ζώων που χρειάζονται βοήθεια.



«Ζούμε τις πιο μαύρες μέρες στο νησί μας»

«Ζούμε τις πιο μαύρες μέρες στο νησί μας» γράφει η αθλητική ομάδα ΠΑΕ ΔΙΑΓΟΡΑΣ στο Facebook αφού στο στολίδι του Αιγαίου έχουν καεί 37000 στρέμματα δάσους, καταστράφηκαν περιουσίες, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και ζώα.
«Στο σμαραγδένιο νησί μας το στολίδι του Αιγαίου στο νησί του ΔΙΑΓΟΡΑ μας στο νησί των Ιπποτών μας στην ναυαρχίδα του τουρισμού μας. Σας περιμένουμε όλους στα μέτωπα της φωτιάς να σώσουμε ότι σώνεται από το νησί μας!», τονίζει.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ