Αντιδήμαρχος Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας για την εγκατάλειψη ζώου: Ο νόμος είναι αμείλικτος και προβλέπει αυστηρά πρόστιμα

Με ανοιχτή επιστολή του, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Διαχείρισης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων, Υπαίθριου Εμπορίου και Υπαίθριας Διαφήμισης του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σταύρος Χρυσάφης, απευθύνεται σε όλοι όσοι εγκαταλείπουν τα κατοικίδια ζώα τους επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό αδίκημα με τα πρόστιμα που επιβάλλονται να είναι αυστηρά.

Ο κ. Χρυσάφης μάλιστα, τονίζει μέσα από την επιστολή του ότι εγκατάλειψη θεωρείται και η μη μέριμνα για τη δραπέτευση ή φυγή του ζώου, από την μόνιμη – κατά τη δήλωση του ιδιοκτήτη του – κατοικία ενώ εξηγεί ότι απάντηση στο πρόβλημα αφορά όλους.

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή του κ. Σταύρου Χρυσάφη

«Ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, με αρμοδιότητες σε θέματα – μεταξύ άλλων – που αφορούν τη διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

Η εγκατάλειψη ζώου είναι ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα, που διαπράττονται στη χώρα μας.

Ανεξάρτητα από αυτό, αποτελεί στίγμα για κάθε ευνομούμενη κοινωνία.
Ταυτόχρονα, η εικόνα ενός αδέσποτου ζώου μαρτυρά κοινωνική αναλγησία, έλλειψη κρατικής μέριμνας και εκθέτει την πατρίδα μας ως χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μάλιστα, υποδέχεται και εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Ένα ζώο που εγκαταλείπεται ή χάνεται, έχει ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης στο δρόμο. Αν δεν διασωθεί άμεσα, θα  πεθάνει από ασιτία αρρώστια ή χτυπημένο από αυτοκίνητο.

Τονίζω, ότι εγκατάλειψη θεωρείται και η μη μέριμνα για τη δραπέτευση ή φυγή του ζώου, από την μόνιμη – κατά τη δήλωση του ιδιοκτήτη του – κατοικία.

Ο νόμος είναι πλέον αμείλικτος σε περιπτώσεις τέτοιου είδους και προβλέπει αυστηρά πρόστιμα. Εκτός από τις διοικητικές κυρώσεις, επιβάλλονται και ποινικές, που προβλέπουν φυλάκιση – διάρκειας ανάλογης με τη σοβαρότητα του αδικήματος.

Η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί μόνο να προέρχεται από πρωτοβουλίες του κράτους, αλλά αφορά το καθένα μας.

Η κατοχή ενός ζώου συντροφιάς μας παρέχει ευχαρίστηση, απολαβή και αγάπη, αλλά έχει και τις υποχρεώσεις της.»


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ