Υλοποιήθηκε πρόγραμμα φιλοζωίας στα Δημοτικά Σχολεία του Πύργου: «Ακολουθώντας ένα τετράποδο: ο κόσμος των κατοικίδιων»

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 29/3 το πρόγραμμα φιλοζωίας που υλοποιήθηκε στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πύργου από την ΜΚΟ «Save a Greek Stray» με τίτλο: «Ακολουθώντας ένα τετράποδο: ο κόσμος των κατοικίδιων».

Συνεργάτες της οργάνωσης μαζί με τον αντιδήμαρχo κ. Θεόδωρο Κόρδα και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Γιώργο Βέρροιο επισκέφτηκαν από την Τρίτη 26 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 29 Μαρτίου όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

Το πρόγραμμα, μέσα από την προβολή ενός σύντομου ενημερωτικού εκπαιδευτικού βίντεο φιλοδοξεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για τα ζώα συντροφιάς, την επικοινωνία μαζί τους, τις σωστές και λάθος πρακτικές στην συνύπαρξη με αυτά, την υπεύθυνη συμπεριφορά τόσο απέναντι στα δεσποζόμενα όσο και στα αδέσποτα ζώα, αλλά και τη φροντίδα τους.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα προβάλλονται οι προϋποθέσεις ευζωϊας των τετράποδων, ο ρόλος των καταφυγίων γενικότερα και της οργάνωσης «Save a Greek Stray» ειδικότερα.

Στόχοι του προγράμματος

Απώτερος στόχος η σωστή πληροφόρηση, ο σεβασμός, η υπεύθυνη αντιμετώπιση των ζώων και, τελικά, η αρμονική συμβίωση με αυτά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν διαδραστικό τρόπο ενημέρωσης γύρω από τα ζώα συντροφιάς, δίνει αφορμή για προβληματισμό, συζήτηση και δράσεις στο σχολείο ή και έξω από αυτό (ευαισθητοποίηση περίγυρου σε θέματα υγιούς ζωοφιλίας, εικονική υιοθεσία κτλ).

Το περιεχόμενο του προγράμματος είναι προσαρμοσμένο σε ηλικίες 6-11 ετών και συνάδει με το αναλυτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλάμβανε:

  • Προβολή σύντομου βίντεο (20 λεπτά), διαρθρωμένο στις εξής ενότητες:
  • Γνωριμία με τα ζώα συντροφιάς, ώστε τα παιδιά να _γνωρίσουν τις συνήθειές τους (βιολογία και ειδικά χαρακτηριστικά), να εξοικειωθούν με τη γλώσσα των ζώων, να αντιληφθούν και τα κοινά στοιχεία και τη διαφορετικότητα στον κόσμο των ανθρώπων και των ζώων
  • Παιχνίδι με τα ζώα, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν, να κατανοήσουν τους κανόνες, την ασφαλή προσέγγιση μέσα από σωστές και λάθος πρακτικές, και, τελικά, την αρμονική συνύπαρξη.
  • Παρουσίαση δεσποζόντων και αδέσποτων ζώων, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαφορά και να συνειδητοποιήσουν ποια ευθύνη έχουμε απέναντι στα ζώα, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως απλοί πολίτες.
  • Εικόνες μέσα από το καταφύγιο της «Save a Greek Stray», ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τη δράση των φιλοζωικών, τον ρόλο του καταφυγίου της SGS και την έννοια της υιοθεσίας.
  • Παρουσίαση της ζωής με ένα κατοικίδιο, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της ευζωΐας, της φιλίας μεταξύ ανθρώπων και ζώων, και της συντροφικότητας μέσα από παραδείγματα.
  • Ζωντανή συζήτηση και προτεινόμενες δραστηριότητες από την ομάδα της «Save a Greek Stray».

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο παιδείας ενώ η 4η Απριλίου καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Μάλιστα υπάρχει σχετική οδηγία για την εκτέλεση φιλοζωικών προγραμμάτων, (άρθρο 31 του ν.4830/2021 “νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ”) .


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ