Αντιπυρική προστασία: Σε ετοιμότητα 14.040 πυροσβέστες, 3.654 οχήματα και 89 εναέρια μέσα

Απόλυτη εγρήγορση ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκκληση Κικίλια στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Σειρά δράσεων περιλαμβάνει το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο έχει υλοποιηθεί ένας πολύ μεθοδικός σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα εναέρια μέσα και αυξημένες δράσεις πρόληψης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα του συντονισμού και κάλεσε τους δήμους να συνεργαστούν, όπως ορίζεται από το πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει.

Φέτος, η δύναμη πυρόσβεσης συνίσταται από συνολικά 14.040 πυροσβέστες, ενώ η Πυροσβεστική διαθέτει στόλο 3.654 οχημάτων (έναντι 3.410 το 2022) και 89 εναέρια μέσα (έναντι 83 το 2022). Ο Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση πυρκαγιάς και να στηρίξουν τους «μαχητές της πρώτης γραμμής που είναι οι 14.000 πυροσβέστες, οι 2500 εποχικοί πυροσβέστες και οι 4000 εθελοντές, που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα υπόλοιπα σώματα».


Ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής το 2023

Συνολικά, 16.580 πυροσβέστριες και πυροσβέστες συνθέτουν τη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στη χώρα μας, ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης. Από τους τελευταίους, οι 8.784 είναι μόνιμο προσωπικό, οι 2.320 είναι 5ετους υποχρέωσης, ενώ υπάρχουν επίσης 500 δασοκομάντος και 2.436 εποχικοί πυροσβέστες.


Εναέρια μέσα

Στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνεται και ο χάρτης κατανομής των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής, τα οποία συνίστανται από αεροσκάφη και ελικόπτερα που θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών. Όπως αναφέρεται στον σχεδιασμό, τα εναέρια μέσα που θα έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική το 2023 είναι περισσότερα -89 έναντι 83 το 2022 και 61 το 2019.


Ο στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής

Ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 απαριθμεί 3.654 οχήματα. Συγκεκριμένα: 2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού. Σημειώνεται ότι ο στόλος είναι μεγαλύτερος από τα 3.410 οχήματα του 2022 κατά 244 οχήματα.


Δράσεις πρόληψης

Στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνονται και συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης, οι οποίες είναι:

Καθαρισμοί

  • Πρόγραμμα Αντινέρο Ι (Υπολειπόμενα έργα) 72 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 22 εκατ. € Εθνικοί Πόροι)
  • Πρόγραμμα Αντινέρο ΙΙ 85 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 35 εκατ. € Εθνικοί Πόροι)
  • Καθαρισμοί δήμων
  • Διάθεση από ΥΠ.ΕΣ. 25 εκατ. € (από Μάρτιο τρέχοντος έτους)
    Καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων

Εξωτερικά από τα προγράμματα Αντινέρο Ι & ΙΙ επικαιροποιήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών και δόθηκαν οδηγίες για τη σύνταξη των ειδικών σχεδίων. Έκδοση εγκυκλίου για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση από αρχαιολογικούς χώρους.

Επικαιροποιήθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθμόν 20/2023 με θέμα «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Ενίσχυση μηχανισμού μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι (6) χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.


Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ