Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο πρώτος νόμος για την υγεία των εδαφών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον πρώτο της νόμο για την υγεία των εδαφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπώντας να αντισταθμίσει μέρος της ζημιάς που έχει προκληθεί από την εντατική γεωργία και να μετριάσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων αναφορικά με προτεινόμενους νόμους για την αποκατάσταση της φύσης και τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες προτάσεις για την αναζωογόνηση των ταλαιπωρημένων εδαφών. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό δύναται να συμβάλει στην απορρόφηση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να διασφαλίσει τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος, τα κράτη μέλη θα παρακολουθούν την υγεία των εδαφών, τη χρήση λιπασμάτων και τη διάβρωση. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν τεθεί στόχοι σε επίπεδο χώρας που να αποβλέπουν σε βελτίωση των εδαφών, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις από την ευρωπαϊκή αγροδιατροφική βιομηχανία. Η τελευταία ζήτησε ισχυρότερα μέτρα για τη βελτίωση της «ανησυχητικής», όπως την χαρακτήρισε, κατάστασης των εδαφών.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος είναι η ήπειρος να διαθέτει υγιή εδάφη έως το 2050. Σήμερα, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των εδαφών της ΕΕ θεωρείται ότι βρίσκεται σε ανθυγιεινή κατάσταση.

«Εάν τα εδάφη μας συνεχίσουν να υποβαθμίζονται, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για την ασφάλεια των τροφίμων και τους αγρότες μας. Ουσιαστικά, το επιχειρηματικό τους μοντέλο εξαλείφεται», δήλωσε ο επίτροπος και συμπλήρωσε: «Δύσκολα μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να έχουμε γεωργία χωρίς γόνιμα εδάφη. Οι χειρότερες επιπτώσεις της ξηρασίας και των πλημμυρών μπορούν να αποφευχθούν με υγιέστερα εδάφη».



Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η καλλιέργεια γης αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά τα ορυκτά καύσιμα, ενώ είναι επίσης μία από τις βασικές αιτίες απώλειας ειδών και μείωσης της βιοποικιλότητας. Έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξε ότι οι μικρές βελτιώσεις στα γεωργικά εδάφη σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν αρκετό άνθρακα για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας και να την κρατήσουν κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, που έχει οριστεί ως το όριο ασφαλείας για τον πλανήτη.

Το One Planet Business for Biodiversity (OP2B), ο κύριος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής βιομηχανίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι ανεπαρκείς. Η διευθύντρια της OP2B, Στεφανία Αβανσίνι, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα για να αντιμετωπιστεί η τάση επιδείνωσης της υγείας του εδάφους στην Ευρώπη.


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ