Δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τονίζει μεταξύ άλλων την ευθύνη που έχουμε όλοι προς τα ζώα και δεσμεύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με φορείς και ομάδες να συνεργαστούν δημιουργικά και να συντονίσουν δράσεις, με σκοπό την εξασφάλιση της προστασίας των αδέσποτων ζώων αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Πατούλη για την σημερινή ημέρα:

«Η φροντίδα των ζώων συντροφιάς είναι μια καθημερινή υποχρέωση για όσους τα επιλέγουν να αποτελούν μέρος και μέλος της ζωής τους. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την δική μας ευθύνη για το πώς αυτά τα ζώα, από σύντροφοι στην καθημερινότητά μας, καταλήγουν εγκαταλελειμμένα, χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, περιφερόμενα και απροστάτευτα ανάμεσά μας.

Ως Περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζοντας ως πράξη ευθύνης την προστασία τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων, συμβάλλουμε ενεργά στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, Οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Συνομοσπονδίες, Συλλόγους, Ενώσεις και ομάδες, οφείλουμε να συνεργαστούμε δημιουργικά και να συντονίσουμε τις δράσεις μας, ώστε να εξασφαλίσουμε την προστασία των αδέσποτων ζώων αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες.

Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε δεσμευθεί, μαζί με τους ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με αυτά τα θέματα, ότι θα έχουμε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Να υπενθυμίσω ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε σημαντικές ποσότητες τροφής για τα αδέσποτα, ενώ χρηματοδότησε την προμήθεια  ασθενοφόρου και γεννήτριας για τις ανάγκες του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ).

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επικουρικής βοήθειας για την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Μέσα από αυτή τη προσπάθεια είμαι αισιόδοξος ότι θα αναπτυχθεί μια ισχυρή ασπίδα προστασίας των ζώων.

Η σημαντικότερη όμως επιτυχία στο στόχο της εξάλειψης του φαινομένου της εγκατάλειψης των ζώων, είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η εμπέδωση του αισθήματος της υπευθυνότητας απέναντί τους. Όσο κάποιοι αντιμετωπίζουν τα ζώα συντροφιάς σαν πρόσκαιρο «παιχνίδι», όσο κάποιοι δεν τα αναγνωρίζουν ως ισότιμα μέλη της οικογένειας, όσο αντιμετωπίζονται σαν «καλοί αγωγοί» βίας και κακοποίησης, όσο δεν προκρίνεται η υιοθεσία αδέσποτων ως μια ευκαιρία για τις ζωές αυτών των πλασμάτων, τότε η ελπίδα να μην αντικρίζουμε πια τις θλιβερές εικόνες τους στις πόλεις και στις γειτονιές μας, θα εξασθενεί.»

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ