Δήμος Βόλου: Στήθηκε ξανά φάτνη με ζωντανά ζώα – Εισαγγελική παρέμβαση ζητούν οι κτηνίατροι

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου Βόλου να τοποθετήσει για δεύτερη χρονιά ζωντανά ζώα ως ατραξιόν μέσα στην φάτνη στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Ειδικότερα, ο Δήμος Βόλου, όπως έκανε και πέρυσι, έβαλε ζωντανά πρόβατα και πόνυ σε φάτνη στην πλατεία Αγίου Νικολάου για «να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στο πνεύμα και την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών, χαρίζοντας παράλληλα χαρά σε μικρά παιδιά».

Φιλοζωικές οργανώσεις και Σύλλογοι Κτηνιάτρων αντιδρούν με την κίνηση αυτή και καταγγέλλουν την εκμετάλλευση και τη βάναυση μεταχείριση ζώων, ενώ όπως επισημαίνουν θα κινηθούν νομικά.

«Εμείς θεωρούμε ότι υφίσταται περιστατικό παθητικής κακοποίησης των ζώων, άρα μιλάμε για κακούργημα και πρέπει να κινηθούν αυτεπάγγελτα οι αρμόδιες αρχές», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Βόλου, Παύλος Σταματόπουλος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, παθητική κακοποίηση είναι, μεταξύ άλλων, όταν υποβάλεις ένα ζώο σε έντονο στρες, όπως η συχνή επαφή με κόσμο ή δυνατούς θορύβους όπως τα αυτοκίνητα.

«Εδώ αφορά την ψυχολογία των ζώων που διαβούν σε ένα περιβάλλον, που δεν προσομοιάζει το φυσικό τους. Έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο. Θεωρούμε ότι συνίσταται κακούργημα με βάση το νόμο. Και ήδη η διαδικασία θα πρέπει να κινηθεί αυτεπάγγελτα. Οπότε εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος και σκοπεύουμε να καταθέσουμε καταγγελία κατά του δήμου στις εισαγγελικές αρχές», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Δήμος Βόλου, κάνει λόγο για «αστήρικτους και ανυπόστατους ισχυρισμούς περί δήθεν κακοποίησης των ζώων», και επισημαίνει ότι «Άγιες ημέρες έρχονται, ας μεταθέσουν χρονικά κάποιοι την μιζέρια και τον αρνητισμό τους».

Η απάντηση του Δήμου Βόλου

«Και φέτος ο Δήμος Βόλου λειτουργεί τις δύο φάτνες με τα ζώντα ζώα (πρόβατα και πόνυ) προσπαθώντας να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο πνεύμα και την εορταστική ατμόσφαιρα  των ημερών και να μοιράσει χαρά στους μικρούς μας φίλους.

Και φέτος βέβαια δεν λείπουν οι αντιδράσεις διάφορων περίεργων τύπων, υποβολιμαία και με αρνητική διάθεση, που προσπαθούν με δημοσιεύσεις και δήθεν καταγγελίες να ακυρώσουν τη λειτουργία των φατνών  με αστήρικτους και ανυπόστατους ισχυρισμούς περί δήθεν κακοποίησης των ζώων.

Αλήθεια πόσο κακοποιούνται αυτά τα ζώα όταν τρεις φορές την ημέρα ειδικά επιφορτισμένος συνεργάτης φροντίζει για την παροχή φαγητού και νερού και για την καθαριότητα τους, ενώ υγειονομικά επιτηρούνται από κτηνίατρο; Και όταν η φύλαξή τους είναι συνεχής; Έχουν μήπως καλύτερες συνθήκες στους στάβλους ή στις στάνες που διαβιούν;

Καλούμε όλους αυτούς που προσχηματικά και με υποκριτική διάθεση δήθεν κόπτονται για τα ζώα να σταματήσουν επιτέλους αυτήν την καραμέλα και να αφήσουν τους συμπολίτες και κυρίως τα παιδιά να χαρούν και φέτος τις όμορφες Χριστουγεννιάτικες φάτνες. Άγιες ημέρες έρχονται, ας μεταθέσουν χρονικά την μιζέρια και τον αρνητισμό τους».

Πηγή: in.gr


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ