Δημοτικές – Περιφερειακές Εκλογές 2023: Μάθε που ψηφίζεις

Η μέρα της κρίσης πλησιάζει σε Δήμους – Περιφέρειες. Για να βρουν οι πολίτες σε ποιο σχολικό συγκρότημα στο οποίο καλούνται να ασκήσουν αύριο, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, το εκλογικό τους δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε που ψηφίζετε

Για την πληροφόρηση των εκλογέων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί από τις 08.00 έως τις 20.00.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις αυριανές κάλπες, θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ψηφίζουμε για την εκλογή Δημάρχων, Περιφερειαρχών καθώς και για τα μέλη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη μέρα των εκλογών.
Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν και για πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους όπως διαμορφώθηκαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Με βάση το νόμο του 2021, καταργείται η απλή αναλογική. Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα στηθούν επαναληπτικές κάλπες, την αμέσως επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου.

Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Επίσης τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ