Δυο θηλυκά ελάφια, θύματα των πυρκαγιών, επανεντάχθηκαν στο βουνό της Πάρνηθας

Δυο θηλυκά ελάφια επανεντάχθηκαν από την περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία και την περίθαλψη της άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ, στο βουνό της Πάρνηθας την Πέμπτη 9/11.

Και για τα δύο ζώα ειδοποιήθηκε η ΑΝΙΜΑ από πολίτες, ενημερώθηκε το Δασαρχείο, φροντίστηκαν στο πεδίο από τους κτηνιάτρους της ΑΝΙΜΑ, Γρηγόρη Μαρκάκη και Νόη Ψαρουδάκη και Δημήτρη Ποσάντζη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και φιλοξενήθηκαν, όσο καιρό χρειάστηκε, σε ειδικό μη επισκέψιμο χώρο του ΑΖΠ.

Το ενήλικο θηλυκό βρέθηκε 19 Αυγούστου με κάταγμα αριστερής κερκίδας (μπροστινό πόδι) και το νεαρό στις 15 Σεπτεμβρίου με δύο βαθιά τραύματα στο πίσω δεξί πόδι, αδυναμία, αφυδάτωση και εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματος και στο κεφάλι.

Και τα δύο ζώα βρέθηκαν στα όρια του αστικού ιστού, και η ΑΝΙΜΑ θεωρεί ότι η πυρκαγιά στην Πάρνηθα και όλη η κατάσταση αναταραχής που επικράτησε στο βουνό μετά τη μεγάλη φωτιά τα αποπροσανατόλισε και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον τραυματισμό τους.

Και στα δυο ζώα έγιναν πολλαπλές ναρκώσεις για διαγνωστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αιματολογικές, κλινική εξέταση). Στο ενήλικο τοποθετήθηκε γύψος.

ελάφια
Τα δύο ελάφια φιλοξενήθηκαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής)

Και τα δυο ζώα έλαβαν θεραπείες κατά την παραμονή τους στο Αττικό Πάρκο.

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, η Αττική δεν υπάρχει μέχρι σήμερα χώρος για να φιλοξενήσει με ασφάλεια τέτοια ζώα κατά την περίοδο που χρειάζονται φροντίδα, για αυτό και η διαθεσιμότητα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά στο σχετικό αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι πολύ σημαντική για την δυνατότητα περίθαλψης και επανένταξης των ελαφιών.

Καθ᾽όλη την περίοδο νοσηλείας και φροντίδας των ζώων η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δασαρχείου, ΑΝΙΜΑ και Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ήταν άψογη, τονίζει ο οργανισμός.

Στην απελευθέρωση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής Δασών της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι του Δασαρχείου της Πάρνηθας, της ΑΝΙΜΑ και του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και οι κτηνίατροι που φρόντισαν τα ζώα.

«Ευχόμαστε οι ελαφίνες να ζήσουν πολλά χρόνια στο βουνό, να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν ελαφάκια, και να μην ξαναζήσουν ποτέ πυρκαγιά».


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ