Δύτες συνάντησαν στον ωκεανό ένα τεράστιο ψάρι-κουπί – Ένα από τα σπανιότερα είδη στον κόσμο (Βίντεο)

Το ψάρι-κουπί (paddlefish) θεωρείται πως πρόκειται για το μεγαλύτερου μήκους οστεώδες ψάρι που είναι γνωστό στον άνθρωπο και συγκαταλέγεται στα σπανιότερα είδη ψαριών στον κόσμο.

Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι εξαιρετικά σπάνια και έχουν συνδεθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν με πληθώρα ιστοριών για θαλάσσια τέρατα. Το πιο σύνηθες για τα άτομα του συγκεκριμένου είδους ψαριού είναι να παραμένουν κρυμμένα στα βάθη του ωκεανού, ενώ οι άνθρωποι τα συναντούν συνήθως όταν έχουν πλέον εκβραστεί νεκρά στις ακτές.

Το ψάρι-κουπί έχει επίσης συνδεθεί με διάφορους θρύλους, σύμφωνα με τους οποίους πρόκειται για προάγγελος επερχόμενων μεγάλων καταστροφών στην ιαπωνική μυθολογία και πιστεύεται ότι αποτελεί οιωνό για τσουνάμι και σεισμούς. Οι φόβοι πως κάτι τέτοιο αληθεύει αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού και του τσουνάμι της Φουκουσίμα το 2011, επειδή δεκάδες ψάρια-κουπιά είχαν εκβρατσεί στη στεριά τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν της μεγάλης καταστροφής.

Η ασυνήθιστη συνάντηση μεταξύ μιας ομάδας δυτών και του μεγάλων διαστάσεων θαλάσσιου πλάσματος, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο, έλαβε χώρα στην Ταϊβάν. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δύτες δεν είχαν απλώς την ευκαιρία να συναντήσουν αυτό το αξιοπερίεργο πλάσμα, αλλά μπόρεσαν επίσης να φτάσουν αρκετά κοντά του ώστε να το αγγίξουν.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ψάρι-κουπί που έχει καταγραφεί ποτέ από τον άνθρωπο είχε μήκος 11 μέτρα. Η ονομασία του ως «ψάρι-κουπί» πιθανότατα αναφέρεται στο εξαιρετικά συμπιεσμένο και επιμήκες σώμα τους. Το όνομα της οικογένειας στην οποία ανήκει το είδος είναι Regalecidae και προέρχεται από το λατινικό regalis, που σημαίνει «βασιλικός».

Πάντως, η προσέγγιση της επιφάνειας του νερού από το γιγαντιαίο ψάρι στην Ταϊβάν δεν θεωρήθηκε καλός οιωνός για το ίδιο, αφού -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτή των δυτών- το υδρόβιο πλάσμα μάλλον αντιλήφθηκε ότι θα πέθαινε σύντομα και αποφάσισε να κολυμπήσει σε πιο ρηχά νερά.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 汪承儒 (@chengruwang)


Αναφορικά με τις τρύπες στο σώμα του, οι ειδικοί εκτιμούν ότι για αυτές ευθύνεται ένα είδος ψαριού που φέρει την επιστημονική ονομασία Isistius brasiliensis. Πρόκειται για ένα μικρό είδος καρχαρία, τα σαγόνια του οποίου προκαλούν κυκλικά σημάδια στο θήραμά του.

«Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για σύνδεση με σεισμό, επομένως δεν νομίζω ότι ο κόσμος χρειάζεται να ανησυχεί», δήλωσε ο Χιρογιούκι Μοτομούρα, καθηγητής ιχθυολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καγκοσίμα. «Πιστεύω ότι αυτά τα ψάρια τείνουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια όταν η φυσική τους κατάσταση είναι κακή, γι’ αυτό και είναι νεκρά όταν εντοπίζονται» προσέθεσε.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 汪承儒 (@chengruwang)


Τα εντυπωσιακά πλάνα καταγράφηκαν στα ανοιχτά της ακτής του Ruifang και σ’ αυτά φαίνονται δύτες να περικυκλώνουν το αστραφτερό ασημένιο πλάσμα καθώς εκείνο κολυμπάει προς την επιφάνεια και κοντά σε αυτή.



Με πληροφορίες από New York Post

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ