Αμακούσα: Εκεί όπου δελφίνια και άνθρωποι συνυπάρχουν

Ένα πρωινό πριν από λίγες ημέρες, τα ραχιαία πτερύγια ενός κοπαδιού δελφινιών ξεπρόβαλαν μέσα από το νερό και ήταν ορατά από την ακτογραμμή κατά μήκος ενός εθνικού δρόμου στην Ιαπωνία.

Η Χιρόμι Τακασάκι, μέλος του εργαστηρίου δελφινιών του Αλιευτικού Συνεταιρισμού της Αμακούσα, στο οποίο η πόλη Αμακούσα ανέθεσε την έρευνα, σήκωσε το χέρι της προς την παράκτια περιοχή, δείχνοντας το δελφίνι που προπορευόταν και είπε: «O αρχηγός της ομάδας είναι εκεί πέρα». Έπειτα, η 45χρονη ερευνήτρια κατέγραψε τη θέση του κοπαδιού και την ώρα παρατήρησης σε ένα αρχείο στο κινητό της τηλέφωνο. Μέχρι να κρατήσει τις σημειώσεις της, το κοπάδι είχε ήδη μετακινηθεί στην ανατολική πλευρά ενός στενού που οδηγούσε στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι παρατηρήσεις πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, με συνολικά 122 τέτοιες μελέτες να έχουν διεξαχθεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι αξιωματούχοι παρατηρούν τα άγρια δελφίνια της περιοχής, που μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από μακριά, και χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συλλέγουν για σκοπούς εκπαίδευσης και τουρισμού. Σύμφωνα με την ασιατική εφημερίδα «Asahi Shimbun», οι παρατηρητές αναφέρουν ότι η συχνότητα που εμφανίζονται δελφίνια στην περιοχή είναι τέτοια, που στο 90% των περιηγήσεων με το σκάφος τα συναντούν.

Μέχρι τώρα, περίπου 130 δελφίνια του κοπαδιού έχουν ταυτοποιηθεί βάσει των ραχιαίων πτερυγίων τους, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ερευνητικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2022. Επιπλέον, μέσω της παρατήρησής τους, ανακαλύπτονται και τα πρότυπα συμπεριφοράς τους.

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

Άνετα νερά για τα δελφίνια

Τα δελφίνια που ζουν κοντά στην παράκτια περιοχή της Αμακούσα, περνούν σχεδόν ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου σε μία θαλάσσια ζώνη που ονομάζεται Χαγιασάκι Σέτο (Hayasaki Seto), η οποία βρίσκεται στην είσοδο της θάλασσας Αριάκε. Υπολογίζεται ότι εκεί ζουν περίπου 200 ρινοδέλφινα του Ινδικού Ωκεανού.

Η περιοχή είναι πλούσια σε ψάρια, που αποτελούν πηγή τροφής για τα κητώδη. Θετικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι ελεύθεροι δύτες δεν διώχνουν τα δελφίνια κατά τη διάρκεια των αλιευτικών τους δραστηριοτήτων, πράγμα που επιτρέπει στα δελφίνια να συνυπάρχουν με τους ανθρώπους.

Η ζώνη Χαγιασάκι Σέτο φημίζεται για το γρήγορο ρεύμα της, το οποίο επίσης αλλάζει δραματικά και δίνει τη θέση του σε παλίρροιες στο στενό, όπου το πλάτος είναι μικρότερο από 5 χιλιόμετρα. Και οι παλίρροιες συγκαταλέγονται στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα σχέδια μετακίνησης των δελφινιών. Σημαντικό ρόλο στη μετακίνησή τους διαδραματίζουν, ακόμα, η ώρα της ημέρας και οι περιοχές όπου τρέφονται, στοιχεία που όλα ερευνώνται στη μελέτη που διεξάγει η Τακασάκι και οι συνεργάτες της.

Photo: Javier Saint Jean/Unsplash
Photo: Javier Saint Jean/Unsplash

Οι ανακαλύψεις των ερευνητών

Η Χιρόμι Τακασάκι έχει ανακαλύψει μέχρι ώρας ότι τα δελφίνια παραμένουν στην ανατολική πλευρά του στενού κατά την παλίρροια και ότι μπορούν να εντοπιστούν κατά μήκος της δυτικής πλευράς όταν η παλίρροια βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της. Και τα ευρήματα αυτά συνάδουν με τις αναφορές των ντόπιων, σύμφωνα με τις οποίες τα δελφίνια «βρίσκονται έξω από το νησί Τσουτζισίμα κατά τη χαμηλή παλίρροια», στη δυτική πλευρά του στενού.

Μία φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται έρευνα με σκάφος, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση των δελφινιών. Φωτογραφίζονται τα ραχιαία πτερύγιά τους και το σχήμα τους εξετλάζεται προσεκτικά κατά την επιστροφή στην ξηρά. Αυτό χρησιμεύει στο να αναγνωριστούν όσο περισσότερα διαφορετικά δελφίνια είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο έχει καταστεί εφικτός ο διαχωρισμός των 130 δελφινιών που έχουν αναγνωρισθεί μέχρι τώρα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εντοπίζονται κατά καιρούς και τραυματισμένα δελφίνια. Η Τακασάκι εξήγησε, μιλώντας σε τοπικά μέσα, ότι πρόσφατα ένα νεαρό δελφίνι είχε μπλεχτεί σε κάτι που έμοιαζε με πετονιά.

Τα μέλη του πληρώματος των σκαφών παρατήρησης, μόλις ολοκληρώσουν την περιήγηση, έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη και τα ενημερώνουν για το σημείο όπου συνάντησαν τα παιχνιδιάρικα θηλαστικά, ώστε να διευκολύνεται η παρατήρηση και η έρευνα.

Photo: Amakusashi Dolphin
Photo: Amakusashi Dolphin

Το μέλλον της συνύπαρξης δελφινιών και ανθρώπων

Σκοπός της Αμακούσα είναι να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί για τουριστικούς, εκπαιδευτικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς. Η τοπική αυτοδιοίκηση πιστεύει ότι η έμφαση στην ενίσχυση της σχέσης των δελφινιών με τους κατοίκους, όπως και με τους δύτες, είναι σημαντική, γιατί θα προσδώσει μεγαλύτερη γοητεία στα θαλάσσια θηλαστικά στα μάτια των περιηγητών, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απλή προβολή τους.

Η ερευνήτρια Τακασάκι, η οποία χαρακτήρισε την Αμακούσα ως «καταφύγιο για τα δελφίνια», δήλωσε ότι ελπίζει η έρευνά της να οδηγήσει στην υλοποίηση μιας θάλασσας φιλικής τόσο για τα δελφίνια, όσο και για τους ανθρώπους. Η ίδια πιστεύει ότι η πόλη μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση δελφινιών, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την ακαδημαϊκή έρευνα με τη βοήθεια των δελφινιών, κάτι που μπορεί να προσδώσει ζωντάνια στην περιφερειακή κοινότητα.

Το όνειρο της Τακασάκι είναι, όπως λέει, να δει κάποια στιγμή ένα κολέγιο ωκεανογραφίας να δημιουργείται στην Αμακούσα, λόγω της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας της πόλης με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα. Η εξέταση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων μπορεί επίσης να οδηγήσει στην καθιέρωση κανόνων παρατήρησης φιλικότερων τόσο προς τους επισκέπτες, όσο και προς τα δελφίνια, ανέφερε η ερευνήτρια σύμφωνα με την εφημερίδα «Asahi Shimbun». Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στην Αμακούσα, επειδή τα δύο είδη, δελφίνια και άνθρωποι, ζουν πολύ κοντά το ένα στο άλλο στη συγκεκριμένη περιοχή, υποστηρίζει η ερευνήτρια.

«Θα ήθελα τα δελφίνια αποτελέσουν την εκκίνηση της πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση των αξιών του δήμου μας», είπε και προσέθεσε: «Η μελέτη μας θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου».


Με πληροφορίες από Asahi Shimbun

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ