Βραζιλία: Κατασχέθηκαν πτερύγια 10.000 καρχαριών – Το μεγαλύτερο παράνομο φορτίο του είδους του

Κατασχέθηκαν στη Βραζιλία περισσότεροι από 28 τόνοι πτερυγίων καρχαρία. Η εξωπραγματική ποσότητα πτερυγίων προοριζόταν για εξαγωγή στην Ασία.

Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι κατέσχεσαν 28,7 μετρικούς τόνους παράνομα αποκτηθέντων πτερυγίων καρχαρία που επρόκειτο να εξαχθούν στην Ασία. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πρόκειται για τη «μεγαλύτερη κατάσχεση πτερυγίων καρχαρία από την πηγή προέλευσης». Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος Ibama εκτίμησε ότι στο κατασχεθέν φορτίο περιλαμβανόταν αριθμός πτερυγίων που αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 θανατώσεις καρχαριών.

Ειδικότερα, τα πτερύγια φαίνεται πως ανήκουν σε δύο διαφορετικά είδη καρχαριών, σε γλαυκοκαρχαρίες (περισσότερο γνωστοί ως «μπλε καρχαρίες», επιστημονική ονομασία: Prionace glauca) και σε ρυγχοκαρχαρίες (γνωστοί κυρίως ως «καρχαρίες μάκο», επιστημονική ονομασία: Isurus oxyrinchus), σύμφωνα με την Ibama. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα οι ρυγχοκαρχαρίες καταχωρήθηκαν στον εθνικό κατάλογο απειλούμενων ειδών της Βραζιλίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έπεται μιας ιστορικής απόφασης που ελήφθη τον Νοέμβριο στον Παναμά, στο πλαίσιο της διάσκεψης για το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών (CITES), το οποίο αποβλέπει στην προστασία περίπου 50 ειδών καρχαριών που απειλούνται από το εμπόριο των πτερυγίων τους στην Ασία.



«Η μεγαλύτερη κατάσχεση προϊόντος αυτού του είδους στην ιστορία»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πηγών διευκρινίζεται ότι οι καρχαρίες αλιεύθηκαν «σε αρκετές περιοχές ανοιχτά των βραζιλιανικών ακτών». «Πρόκειται μάλλον για τη μεγαλύτερη κατάσχεση προϊόντος αυτού του είδους στην ιστορία», τόνισε ο Ζαΐχ Σμιτ, ένας από τους επικεφαλής της υπηρεσίας.

Τα πτερύγια, σχεδόν στο σύνολό τους, κατασχέθηκαν από μια εταιρεία της πολιτείας Σάντα Καταρίνα στη νότια Βραζιλία. Η εναπομείνασα ποσότητα, την οποία επρόκειτο να εξάγει άλλη εταιρεία, κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Η Ibama ανέφερε ότι ενδέχεται να εμπλέκονται κι άλλες επιχειρήσεις στη διακίνηση.

Τα κατασχεθέντα πτερύγια προορίζονταν να εξαχθούν παράνομα στην Ασία, όπου το εν λόγω εμπόριο, που επικεντρώνεται στο Χονγκ Κονγκ, ανέρχεται στα 465 εκατομμύρια ευρώ. Τα πτερύγια καρχαρία μπορούν να πωληθούν 1.000 ευρώ ανά κιλό στην ανατολική Ασία, όπου χρησιμοποιούνται σε ορισμένες από τις πιο φημισμένες σούπες της παραδοσιακής κινεζικής κουζίνας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η αλιεία καρχαριών είναι παράνομη στη Βραζιλία, αλλά η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος Ibama δήλωσε ότι τα σκάφη χρησιμοποιούσαν άδειες για την αλίευση άλλων ειδών ψαριών, ενώ στην πραγματικότητα αλίευαν και θανάτωναν καρχαρίες. Πέραν αυτού, η υπηρεσία προσέθεσε ότι καθώς τα σκάφη ψάρευαν καρχαρίες, προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων θαλασσοπουλιών, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν σε απειλούμενα είδη.



Με πληροφορίες από AFP και Reuters


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ