Με πρωτοφανείς ρυθμούς, γρηγορότερους από ποτέ, λιώνουν πλέον οι παγετώνες των Ιμαλαΐων, με τους επιστήμονες να σημαίνουν συναγερμό, καθώς εκτιμάται ότι κινδυνεύουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Πρόκειται για μια ακόμα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Η τήξη των παγετώνων στα Ιμαλάια λαμβάνει χώρα με πρωτοφανείς ρυθμούς, ενώ ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, όπως και προβλημάτων έλλειψης νερού για τους σχεδόν 2 δισεκατομμύρια κατοίκους της περιοχής, είναι μεγάλος.
Η έκθεση του ICIMOD
Τα ανωτέρω καταδεικνύει η έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη το Διεθνές Κέντρο Ολοκληρωμένης Ορεινής Ανάπτυξης (ICIMOD), ένας διακυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Νεπάλ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εν λόγω περιοχή είχε ήδη παρατηρηθεί αύξηση της ταχύτητας τήξης των παγετώνων κατά 65% μεταξύ 2011 και 2020 σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, αν και τώρα η κατάσταση φαίνεται πως είναι ακόμα χειρότερη, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η έκθεση.
«Απρόσμενη» και «ανησυχητική» η ταχύτητα τήξης των παγετώνων
«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι πάγοι θα λιώσουν, αυτό το γνωρίζαμε. Αλλά αυτό που είναι απρόσμενο και ανησυχητικό είναι η ταχύτητα (με την οποία λιώνουν)», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, Φίλιπους Ουέστερ. «Γίνεται πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο πιστεύαμε», παραδέχθηκε ο ίδιος.
«Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να αναληφθεί άμεσα κλιματική δράση», τόνισε στη συνέχεια ο Ουέστερ, προσθέτοντας: «Κάθε μικρή άνοδος (της θερμοκρασίας) θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και πρέπει πραγματικά να εργαστούμε για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής».
Οι παγετώνες της περιοχής του Χίντου Κους και των Ιμαλαΐων – που καλύπτουν μια έκταση 3.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Κίνα, την Ινδία, τη Μιανμάρ, το Νεπάλ και το Πακιστάν – είναι κρίσιμης σημασίας για περίπου 240 εκατ. ανθρώπους στις ορεινές περιοχές, καθώς και για 1,65 δισεκ. ακόμη ανθρώπους στις κοιλάδες που απλώνονται χαμηλότερα, ανάμεσα στα όρη.
Actus Mer/Sea News: Les glaciers de l’Himalaya fondent à un rythme sans précédent, selon une étude – @AFP via @Sciences_Avenir https://t.co/etx62mQZvz pic.twitter.com/zfxBbjjStM
— Jerome OLLIER (@JeromeOLLIER) June 20, 2023
Οι παγετώνες αυτοί τροφοδοτούν 10 από τους μεγαλύτερους ποταμούς του πλανήτη. Ανάμεσά τους ο Γάγγης, ο Κίτρινος Ποταμός, ο Μεκόνγκ, ο Ινδός και ο Ιραουάντι. Η σημασία τους για τους πληθυσμούς της περιοχής είναι μεγάλη, καθώς προσφέρουν έμμεσα ή άμεσα τροφή, ενέργεια και έσοδα σε αυτούς.
«Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία εξαρτώνται από το νερό που προέρχεται από τους παγετώνες και το χιόνι. Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τις επιπτώσεις από την απώλεια αυτής της κρυόσφαιρας», υπογράμμισε η Ιζαμπέλα Κοζιέλ, αντιπρόεδρος του ICIMOD.
Ακόμη κι αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, οι παγετώνες θα χάσουν από το ένα τρίτο έως και τον μισό όγκο τους μέχρι το 2100, σύμφωνα με την έκθεση. Μάλιστα, βάσει της τρέχουσας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, διατυπώνεται στην αναφορά και η εκτίμηση πως οι παγετώνες θα μπορούσαν να χάσουν έως και το 80% του όγκου τους έως το 2100, σε ένα ακόμη πιο δυσοίωνο σενάριο.