Το πλάνο της σουηδικής πρωτεύουσας είναι να μετατρέψει μια παλιά βιομηχανική ζώνη, γεμάτη με παλιά τσιμεντένια κτίρια, στη μεγαλύτερη «ξύλινη πόλη» στον κόσμο. Το σχέδιο περιλαμβάνει 30 ξύλινα κτίρια, τα οποία θα καλύπτουν 25 οικοδομικά τετράγωνα.
Τα τελευταία χρόνια, τα ξύλινα κτίρια έχουν φτάσει σε νέα ύψη, με πανύψηλους ξύλινους ουρανοξύστες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται εν εξελίξει σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Ελβετία και η Αυστραλία. Παράλληλα, η Σιγκαπούρη μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ασία, μια εκτεταμένη πανεπιστημιούπολη 468.000 τετραγωνικών μέτρων που άνοιξε τον Μάιο.
Τώρα, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Atrium Ljungberg ανακοίνωσε τα σχέδια της για την κατασκευή της μεγαλύτερης «ξύλινης πόλης» στον κόσμο, η οποία θα κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, ξεκινώντας από το 2025.
Μια πόλη κατασκευασμένη από ξύλο, φιλική προς το περιβάλλον και τις μετακινήσεις
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας, η ξύλινη πόλη της Στοκχόλμης θα διαθέτει 7.000 χώρους γραφείων και 2.000 κατοικίες στα νοτιοανατολικά της πόλης και θα προσφέρει «ένα ζωντανό, αστικό περιβάλλον με ένα μείγμα από χώρους εργασίας, κατοικίες, εστιατόρια και καταστήματα». Χωροθετημένη σε 250.000 τετραγωνικά μέτρα, η «ξύλινη πόλη» έχει περιγραφεί από τον κατασκευαστή της ως το «μεγαλύτερο γνωστό κατασκευαστικό έργο από ξύλο στον κόσμο».
Η κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί στη Σίκλα, μια γειτονιά που -σύμφωνα με την Atrium Ljungberg- φιλοξενεί ήδη περισσότερες από 400 εταιρείες, ενώ διαθέτει επίσης ένα εμπορικό πάρκο στην πρώην βιομηχανική περιοχή. Η εργολήπτρια εταιρεία περιγράφει την περιοχή ως «πόλη των πέντε λεπτών», υποστηρίζοντας ότι τα σπίτια, οι χώροι εργασίας, οι εγκαταστάσεις αναψυχής και οι ανέσεις θα βρίσκονται όλα σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια το ένα από το άλλο.
«Ιστορικό ορόσημο για τις ικανότητες της Σουηδίας στην καινοτομία»
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Atrium Ljungberg, Άννικα Άνας, δήλωσε ότι η ανάπτυξη ενός έργου τέτοιου μεγέθους με μικτή χρήση ξύλου, σκυροδέματος και χάλυβα, θα αποτελέσει «ιστορικό ορόσημο για τις ικανότητες της Σουηδίας στην καινοτομία». Το ξύλο έχει υποστηριχθεί ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το σκυρόδεμα και τον χάλυβα και αξιοποιείται σε νέα φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα, πέρα από μονοκατοικίες και μέτριου μεγέθους κτίρια κατοικιών ή γραφείων.
Ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς
Παρότι ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς που ενέχουν τα ξύλινα κτίρια, άλλοι υποστηρίζουν ότι η μηχανική ξυλεία -το είδος της ξυλείας που παράγεται από την ένωση στρώσεων ξύλου με συγκολλητικές ουσίες ή μηχανικούς συνδέσμους- καίγεται με σχετικά αργό και προβλέψιμο ρυθμό, γεγονός που την καθιστά ασφαλέστερη από πολλές συμβατικές κατασκευές από χάλυβα.
Επιπλέον, το ξύλο χαρακτηρίζεται ως «δεξαμενή άνθρακα», υπό την έννοια ότι το διοξείδιο του άνθρακα που τα δέντρα δεσμεύουν από τον αέρα, αποθηκεύεται στο υλικό αντί να επιστρέφει στην ατμόσφαιρα, γεγονός που το καθιστά σημαντικά φιλικότερο προς την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον.
Αναφορικά με τα πρώτα κτίρια στην «ξύλινη πόλη» της Στοκχόλμης, αυτά πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2027, σε διάστημα δύο ετών από την έναρξη των εργασιών, ενώ το κόστος αναμένεται να ανέλθει σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της «ξύλινης πόλης» έχουν αναλάβει τα γραφεία White Arkitekter και Henning Larsen. Η Atrium Ljungberg από την πλευρά της, επενδύοντας σε μεθόδους κατασκευής με αποδοτική χρήση των πόρων και κυκλικές ροές υλικών, φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη καινοτομίας, όπως ακριβώς και οι Σουηδοί συνάδελφοί της σε κλάδους όπως η βιομηχανία, η τεχνολογία και το λιανικό εμπόριο.
Στο ακόλουθο βίντεο, παρουσιάζεται μία προσομοίωση της πρώτης «ξύλινης πόλης», όπως την οραματίζεται η εργολήπτρια εταιρεία.
Stockholm Wood City από Atrium Ljungberg στο Vimeo
Με πληροφορίες από CNN και Atrium Ljungberg