Παρά τις δεσμεύσεις των ηγετών περί περιορισμού της καταστροφής των τροπικών δασών, το 2022 η αποψίλωσή τους σημείωσε αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2021.
Από τον Αμαζόνιο της Βολιβίας έως την Γκάνα, μια έκταση ίση με την Ελβετία αποψιλώθηκε εντός του 2022, ενώ υπολογίζεται ότι μια έκταση ίση με 11 γήπεδα ποδοσφαίρου καταστρεφόταν κάθε λεπτό κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η εκτροφή βοοειδών, η γεωργία και οι εξορύξεις συνιστούν τις κύριες αιτίες της καταστροφής των εκτάσεων. Πληροφορίες του Guardian αναφέρουν ότι σε ορισμένες χώρες οι κοινότητες των ιθαγενών που ζούσαν σε αυτά τα δάση εκδιώχθηκαν από τη γη τους από τις εξορυκτικές βιομηχανίες.
Συνολικά, οι τροπικές περιοχές έγιναν κατά 4,1 εκατομμύρια εκτάρια παρθένου τροπικού δάσους φτωχότερες μέσα στο 2022, αύξηση της τάξεως του 10% από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Οι συντάκτες της σχετικής μελέτης προειδοποιούν ότι ο άνθρωπος καταστρέφει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για τον μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης και την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Ο περιορισμός της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα είναι απίθανο να επιτευχθεί χωρίς να σταματήσει η καταστροφή των τροπικών δασών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
📢 NEWS: At COP26, over 100 leaders have committed to halt and reverse forest loss and land degradation by 2030.
“To have any chance of keeping below 1.5°C of global warming, we must halt deforestation” — Sir David Attenborough
Learn more:
👉 https://t.co/KEQU6kbnaS#COP26 pic.twitter.com/uTSR63qw7L— COP26 (@COP26) November 2, 2021
«Κούφιες» υποσχέσεις
Στο πλαίσιο του συνεδρίου Cop26 που διεξήχθη το 2021, περισσότεροι από 100 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Τζο Μπάιντεν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, δεσμεύθηκαν να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030. Εντούτοις, τα νέα δεδομένα καθιστούν έκδηλη την αποτυχία των ηγετών να τηρήσουν την υπόσχεσή τους.
Η Βραζιλία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Βολιβία ηγούνται στην αποψίλωση των τροπικών δασών. Η δε Βολιβία αρνήθηκε να υπογράψει τις δεσμεύσεις του Cop26. Από την άλλη, στις χώρες που κατάφεραν να διατηρήσουν τα ποσοστά αποψίλωσης σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται η Ινδονησία και η Μαλαισία, ύστερα από κυβερνητικές παρεμβάσεις.
COP26 world leaders made a pledge to reduce deforestation.
So how is it going?Not well. Forests were lost — every minute — in 2022.
Political pledges are just empty words without concrete action. #ClimateCrisis #deforestation #forests https://t.co/LBOjbi3QTj
— Melyana Klue (@MelyanaKlue) June 28, 2023
Αρνητική πρωτιά για την Γκάνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη σχετική αύξηση στην απώλεια των δασών έχει καταγραφεί στη Γκάνα, χώρα που αποτελεί σημαντικό παραγωγό κακάο. Η αφρικανική χώρα, που μαζί με την Ακτή Ελεφαντοστού προμηθεύουν περίπου τα δύο τρίτα του κύριου συστατικού της σοκολάτας παγκοσμίως, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα δεν καλλιεργούνται σε αποψιλωμένα εδάφη.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι αγοραστές κακάο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αγοράσουν κακάο σε υψηλότερες τιμές, προειδοποίησε ο βασικός παραγωγός της Γκάνας. Αναφορικά με τους κανονισμούς, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στο τέλος του τρέχοντος μήνα, αν και οι εταιρείες έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στο Λονδίνο έχουν «αναρριχηθεί» στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016, εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών πως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε μείωση των προμηθειών.