Πιερία: 16 μικρά πελαργάκια δακτυλιώθηκαν για πρώτη φορά στο Αιγίνιο – Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Η κωμόπολη των πελαργών»

Την Παρασκευή στις 23 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά δακτυλίωση νεοσσών πελαργών στο Αιγίνιο, κατά την οποία δακτυλιώθηκαν 16 μικρά πελαργάκια.

Η δακτυλίωση έγινε από την Eva Stets -από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης- με την συνδρομή της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά και εθελοντών.

Αφορμή για την δράση αυτή, υπήρξε η δημιουργία της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Η κωμόπολη των πελαργών», η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για το είδος, αλλά και στην ανάδειξη της σημασίας του Αιγινίου για τον πελαργό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αιγίνιο, στο Νομό Πιερίας, είναι το χωριό που φιλοξενεί τους περισσότερους πελαργούς σε όλη την Ελλάδα, με κατά μέσο όρο 45-47 ενεργές φωλιές κάθε χρόνο!

Φωτο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Για να πραγματοποιηθεί η δακτυλίωση σε κάθε φωλιά πελαργών, ήταν απαραίτητη η συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι δακτυλιώσεις, πέρα από τη δυνατότητα επιστημονικών δεδομένων που προσφέρουν μέσω των επανευρέσεων στα επόμενα χρόνια, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να συντηρηθούν και καθαριστούν οι φωλιές στους στύλους του ΔΕΔΔΗΕ από σκουπίδια.

Φωτο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος νεοσσός εντοπίζεται τραυματισμένος από σπάγκο που έχει τυλιχτεί στα άκρα του. Ένα τέτοιο περιστατικό εντοπίστηκε και αυτή τη φορά σε φωλιά της κεντρικής πλατείας. Ο νεοσσός, μαζί με κάποιον ακόμη που εντοπίστηκε με πρόβλημα στο μάτι, μεταφέρθηκαν στη Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife για περίθαλψη.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργείται με πρωτοβουλία κατοίκων του Αιγινίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και του Σωματείου Επαγγελματιών Βόρειας Πιερίας.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ