Παγίδες θανάτου ο σπάγκος, τα τσουβάλια και οι πετονιές για τους πελαργούς

Της Εύας Στετς*

Στενοχωριέμαι κάθε φορά που κάνω αυτή την ανάρτηση …Έχω όμως την υποχρέωση να το κάνω για το καλό των πελαργών. Είναι ο μόνος τρόπος και να μεταδώσουμε πόσο εύκολο είναι να προστατέψουμε πολλούς νεοσσούς.

Αυτό το διάστημα (αρχές Μάιου) σε κάποιες φωλιές υπάρχουν ήδη νεοσσοί, σε άλλες θα εκκολαφθούν σύντομα. Οι γονείς Πελαργοί θα συνεχίζουν να φέρνουν το υλικό στις φωλιές, τώρα – για την προστασία των μικρών – θα φέρνουν και αλλά κλαδιά και πιο μαλακό υλικό.

Δυστυχώς ο Πελαργός δεν ξεχωρίζει ότι (προστατεύοντας τους νεοσσούς) μπορεί να φέρει στην φωλιά κάτι πολύ επικίνδυνο. Μέσα σε αυτά είναι: σπάγκοι, σχοινιά, πετονιές, τσουβάλια, σακούλες πλαστικές κ.α. Ειδικά ο σπάγκος, τα τσουβάλια και οι πετονιές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος!

Και εδώ η εξήγηση. Ένας νεοσσός – πριν σηκωθεί όρθιος – μπουσουλάει μέσα στην φωλιά για αρκετές μέρες. Αν στην φωλιά υπάρχει σπάγκος (ή ένα τσουβάλι που γίνεται κομμάτια)… το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Ο μικρός πελαργός μπλέκεται σε αυτό και ο σπάγκος σφίγγει το πόδι του (ή και τα δυο) μέχρι που το πόδι θα νεκρωθεί ή θα κοπεί. Δυστυχώς, τότε το μόνο που περιμένει τον μικρό πελαργό είναι ή αναπηρία ή πιο συχνά ο θάνατος – πριν καν θα πετάξει.

Περιστατικά σαν αυτά, που βλέπετε στις φωτογραφίες τα συναντάμε όταν κάνουμε τις δακτυλιώσεις των πελαργών και ανεβαίνουμε στις φωλιές. Τότε όμως για ένα τέτοιο πελαργάκι είναι πολύ αργά.


Φωτο: Εύα Στετς

Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους νεαρών πελαργών! Ας μαζεύουμε τον κάθε σπάγκο που βλέπουμε και ας τον πετάμε στα σκουπίδια (καλύτερα κομματιασμένο, για να μην το πάρει ξανά ο πελαργός).

Είναι απλό να βοηθήσουμε! Ουσία είναι να το κάνουμε και να το λέμε και στους άλλους.


* Η κ. Εύα Στετς είναι φωτογράφος άγριας ζωής, δημοσιογράφος και συντονίστρια της δακτυλίωσης του λευκού πελαργού της Hellenic Bird Ringing Centre και διαχειρίστρια της ομάδας Every Stork in Greece

 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ