Γιατί ο σκύλος μου τρώει γρασίδι; – Συχνές αιτίες και λύσεις

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει τον σκύλο σου να τρώει γρασίδι και να αναρωτιέσαι γιατί το κάνει. Μήπως πεινάει, μήπως βαριέται ή μήπως αισθάνεται αδιαθεσία;

Ο επιστημονικός όρος για τη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση πραγμάτων που δεν αποτελούν τροφή ονομάζεται «πίκα» και μερικές φορές υποδηλώνει ότι ο σκύλος ενδέχεται να έχει κάποιου είδους διατροφική ανεπάρκεια, αν και συχνά είναι απλά ένα σημάδι πλήξης.

Σύμφωνα με το pets.webmd, η κατανάλωση γρασιδιού είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και συνήθως δεν προκαλεί πολλά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι κτηνίατροι θεωρούν ότι πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά του σκύλου.

Μια μικρής κλίμακας μελέτη σε 49 ιδιοκτήτες σκύλων των οποίων τα σκυλιά είχαν τακτική πρόσβαση σε γρασίδι και φυτά, διαπίστωσε ότι το 79% των σκύλων είχαν καταναλώσει πράσινο κάποια στιγμή. Μια άλλη έρευνα σχετικά με τους σκύλους που τρώνε φυτά διαπίστωσε ότι το γρασίδι συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των προτιμήσεων τους.

Φωτο: Pixabay

Γιατί ο σκύλος μου τρώει γρασίδι;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να καταναλώνει το γκαζόν.

Μία εκδοχή υποστηρίζει πως τα σκυλιά μπορεί να στρέφονται στην κατανάλωση χόρτου όταν δεν αισθάνονται καλά, ως έναν τρόπο να κάνουν εμετό για να αισθανθούν καλύτερα. Άλλοι αμφισβητούν αυτή την ιδέα, με το σκεπτικό ότι τα σκυλιά δεν είναι αποδεδειγμένα αρκετά έξυπνα ώστε να αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν μια στομαχική διαταραχή τρώγοντας γρασίδι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι σκύλοι που τρώνε φυτά δεν είναι άρρωστοι εκ των προτέρων. Στην ουσία, λιγότερο από το 10% των σκύλων φαίνεται να είναι άρρωστοι πριν φάνε γρασίδι, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους. Και η κατανάλωση γρασιδιού δεν οδηγεί συνήθως σε εμετό, αφού λιγότερο από το 25% των σκύλων που τρώνε γρασίδι κάνουν τακτικά εμετό μετά την κατανάλωση.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να τρώει γρασίδι περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πέψης ή την ικανοποίηση κάποιας ανεκπλήρωτης διατροφικής ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για φυτικές ίνες.


Πώς να κοπεί η συνήθεια

Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας τρώει γρασίδι επειδή βαριέται, ίσως θα ήταν ωφέλιμο να βεβαιωθείτε ότι ασκείται αρκετά. Ασχοληθείτε μαζί του με κάποιες δραστηριότητες.

Στην περίπτωση που η συμπεριφορά του σκύλου σας προκαλείται από κάποια διατροφική ανεπάρκεια, η αλλαγή σε καλύτερη τροφή για σκύλους, ειδικά σε μια ποικιλία με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του προβλήματος.

Αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση πρασίνου από μόνη της δεν είναι επιβλαβής, ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι ορισμένα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι αρκετά τοξικά. Άρα απαιτείται μεγάλη προσοχή!


Εάν ανησυχείτε για την ευημερία κατοικίδιου σας, πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ