Επικίνδυνα και τοξικά φυτά για γάτες και σκύλους

Ως κηδεμόνες σκύλων ή γατών θα πρέπει πάντα να φροντίζουμε για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των κατοικίδιών μας. Και το να γνωρίζουμε ποιά φυτά μπορούν να είναι τοξικά γι’ αυτά τα δύο είδη είναι βαρύνουσας σημασίας.

Εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και κινούνται καθημερινά τα κατοικίδιά μας είναι ασφαλές γι’ αυτά, τότε η γνώση των φυτών που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν προβλήματα είναι μία από τις βασικότερες.

Το pet-in.gr έχει αναφερθεί σε επικίνδυνες τροφές για σκύλους -κάποιες εκ των οποίων είναι επικίνδυνες και για τις γάτες, συμπεριλαμβανομένων των «ανθρώπινων» τροφών, δηλαδή τροφών που έχουν επεξεργαστεί και προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, όπως είναι π.χ. η σοκολάτα. Θα ήταν σημαντική παράλειψη, ωστόσο, να μην ολοκληρώσουμε τη λίστα αναφέροντας και ορισμένα φυτά που μπορούν να είναι εξίσου επικίνδυνα για τα κατοικίδιά μας.


Πόθος

Ο πόθος πρόκειται για ένα κοινό κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου με καταγωγή από την νοτιοανατολική Ασία, στο οποίο οι σκύλοι και οι γάτες παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία. Ερχόμενα σε επαφή με το φυτό τα κατοικίδια μπορούν να νιώσουν ερεθισμό στους μαλακούς ιστούς του στόματος, οίδημα στη γλώσσα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αιμορραγία των βλεννογόνων μεμβρανών. Η μάσηση φύλλου του πόθου από το κατοικίδιό μας μπορεί να του προκαλέσει σημαντική δυσκολία στην κατάποση.

Πόθος
Πόθος

Τσίκας (ή Κύκας)

Ο τσίκας πρόκειται για ένα τροπικό φυτό που μοιάζει με μικρό φοίνικα και αποτελεί ένα εκ των συνηθέστερων φυτών που συναντώνται σε κήπους, πάρκα και πλατείες, ενώ συχνά φυτεύεται μαζί με γκαζόν. Παρά την -ομολογουμένως- όμορφη όψη του, το φυτό μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στον σκυλάκο ή τη γάτα μας όπως σιελόρροια, εμετό, λήθαργο, σπασμούς, ακόμη και οξεία νεφρική ανεπάρκεια -οι γάτες θεωρείται γενικά ότι κινδυνεύουν περισσότερο από το τελευταίο.

Τσίκας
Τσίκας

Κισσός

Ο κισσός είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό, που συχνά χρησιμοποιείται σε φράχτες κήπων, ενώ τα τελευταία χρόνια συναντάται και ως φυτό εσωτερικού χώρου σε σπίτια, κυρίως για τη διακόσμηση του σαλονιού. Εντούτοις, όλα τα είδη της οικογένειας των κισσοειδών περιέχουν τριτερπενοειδή, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του γαστρεντερικού οδηγώντας σε κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια. Ορισμένες φορές προκαλούν αναπνευστικές δυσκολίες και δερματικά εξανθήματα στα κατοικίδια με τα οποία έρχονται σε επαφή, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση και κώμα, τόσο στην περίπτωση των γατών όσο και των σκύλων.

Κισσός
Κισσός

Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά που χρησιμοποιούμε ως καρύκευμα στην κουζίνα. Ο φρέσκος κόλιανδρος και οι αποξηραμένοι σπόροι του έχουν έντονο άρωμα που χαρίζει μοναδική γεύση στα φαγητά, αλλά -δυστυχώς- το ίδιο το φυτό μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία των κατοικίδιων ζώων μας, στα οποία μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικό ερεθισμό και καρδιακή αρρυθμία.

Κόλιανδρος
Κόλιανδρος

Αλόη

Ακόμη και η αλόη, το δημοφιλές φυτό με τις σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα σκυλιά. Παρότι το τζελ αλόης μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος, η κατάποση των φύλλων μπορεί στους σκύλους να προκαλέσει εμετό, διάρροια και λήθαργο.

Αλόη
Αλόη

Κρασούλα

H κρασούλα, το χαρακτηριστικό παχύφυτο με τις δεκάδες ποικιλίες, έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές λόγω της ομορφιάς του, και συναντάται συχνά σε κήπους ή και σε γλάστρες σε μπαλκόνια. Ωστόσο, αν τα σκυλιά καταναλώσουν τα φύλλα της, θα τους προκληθεί εμετός, ίσως ακόμη και κατάθλιψη.

Κρασούλα
Κρασούλα

Ζάμια (ή Ζαμιοκούλκας)

Ο ζαμιοκούλκας είναι το πιο ανθεκτικό από τα φυτά εσωτερικού χώρου, γι’ αυτό και συναντάται συχνά σε σαλόνια σπιτιών και σε επαγγελματικούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά, αν τα φύλλα του καταναλωθούν από τον σκύλο μας, θα του προκαλέσουν εμετό και διάρροια.

Ζάμια
Ζάμια

Δράκαινα

Η δράκαινα είναι φυτό εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να διατηρηθεί υγιές, γεγονός που εξηγεί την υψηλή συχνότητα επιλογής του για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Τα φύλλα αυτού του δενδροειδούς φυτού είναι τοξικά για τους σκύλους, διότι αν τα καταναλώσουν ενδέχεται να παρουσιάσουν εμετούς με αίμα (αιματέμεση), ανορεξία, κατάθλιψη και σιελόρροια, ενώ στις γάτες μπροούν να εμφανιστούν συμπτώματα όπως διεσταλμένες κόρες του ματιού.

Δράκαινα
Δράκαινα

Αγλαόνημα, Φιλόδεντρο, Ντιφενμπάχια, Σπαθίφυλλο, Ανθούριο

Αυτά τα πέντε φυτά περιέχουν αδιάλυτους οξαλικούς κρυστάλλους, που είναι αιχμηροί σαν βελόνες. Δαγκώνοντας και μασουλώντας το φυτό, οι κρύσταλλοι απελευθερώνονται και ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στόματος της γάτας ή του σκύλου, τόσο μηχανικά όσο και χημικά, μέσω μιας σειράς ερεθιστικών ουσιών.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα το καταναλώσει ο σκύλος, παρατηρείται έντονος πόνος στο στόμα, γεγονός που θα κάνει τον σκύλο να θέλει να ξύσει τη μουσούδα του με τις πατούσες του. Είναι πιθανό να του προκαλέσει σιελόρροια, ανορεξία και οίδημα στα χείλη και στη γλώσσα. Σπανιότερα, εκδηλώνονται σοβαρότερα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, εξαιτίας της ύπαρξης οιδήματος στον λάρυγγα. Επίσης, αν οι χυμοί του φυτού έρθουν σε επαφή με τα μάτια, ενδέχεται να παρατηρηθεί έντονος πόνος, οίδημα του επιπεφυκότα και φωτοφοβία. Το σπαθίφυλλο μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εμετούς στο ζώο.

Αγλαόνημα
Αγλαόνημα

Φίκος

Ο φίκος πρόκειται για ένα ελαστικό φυτό κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά σε όλο τον κόσμο, που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα οβάλ δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα του. Είναι, ωστόσο, κακή επιλογή για τους κηδεμόνες σκύλων, καθώς η κατανάλωση των φύλλων του μπορεί να επιφέρει γαστρεντερικές ενοχλήσεις και δερματικούς ερεθισμούς.

Φίκος
Φίκος

Στρελίτζια («Πουλί του παραδείσου»)

Η ονομασία αυτού του εξωτικού φυτού με τα πανέμορφα πορτοκαλί λουλούδια ως «πουλί του παραδείσου» οφείλεται στην εντυπωσιακή ομορφιά του. Δυστυχώς, ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα πρέπει να το αποφεύγουμε, επειδή η κατάποση των φύλλων ή των άνθρών του από τα σκυλιά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση που να χρήζει άμεσης κτηνιατρικής αντιμετώπισης.

Στρελίτζια
Στρελίτζια

Αλοκάσια ή αλοκάζια

Φυτό εσωτερικού χώρου που προέρχεται από την τροπική ζούγκλα, το οποίο είναι -δυστυχώς- ιδιαιτέρως τοξικό αν καταναλωθεί, προκαλώντας ερεθισμούς, καυσαλγία στόματος και δυσκολία στην αναπνοή.

Αλοκάζια
Αλοκάζια

Μονστέρα

Η μονστέρα είναι τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που διαθέτουν χαρακτηριστικές εσοχές και την κάνουν να ξεχωρίζει. Είναι μετρίως τοξική αν καταναλωθεί από σκύλους, γάτες και ανθρώπους.

Μονστέρα
Μονστέρα

Ασφαλή φυτά για γάτες και σκύλους

Βέβαια, η παραπάνω λίστα δεν είναι εξαντλητική, περιλαμβάνει όμως τα φυτά που συναντώνται συχνότερα και που μπορούν να απειλήσουν, κάποια λιγότερο και κάποια άλλα περισσότερο, την υγεία του σκύλου ή της γάτας μας.

Ορισμένα από τα απολύτως ασφαλή φυτά για τα κατοικίδιά μας, που θα μπορούσαμε να τα έχουμε στο σπίτι χωρίς κανένα φόβο ή άγχος, είναι τα εξής:

  • Πεπερόμια
  • Καλαθέα
  • Πιλέα
  • Hoya kerii («Τυχερή καρδιά»)
  • Ορχιδέες
  • Μαράντα
  • Μπουκαρνέα
  • Πλατυκέριο (Ελαφοκέρατο)

 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ