«Καυτές» θερμοκρασίες στην Ισπανία – Αυξάνεται η συχνότητα των καυσώνων

«Καυτές» θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 44 βαθμούς Κελσίου, καταγράφηκαν τη Δευτέρα σε περιοχές της νότιας Ισπανίας, μεταξύ των οποίων η Κόρδοβα και η Σεβίλλη, καθώς ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έπληξε τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Οι καύσωνες του Ιουνίου πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι μέσες θερμοκρασίες σημειώνουν αυξήσεις παγκοσμίως, φαινόμενο που οι επιστήμονες αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη δραστηριότητα.


Τριπλάσια η συχνότητα εκδήλωσης καύσωνα τον Ιούνιο τα τελευταία 12 χρόνια

«Τα τελευταία 12 χρόνια, η συχνότητα των καυσώνων τον Ιούνιο έχει τριπλασιαστεί», δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισπανίας, “AEMET”. Σύμφωνα με την υπηρεσία, έξι καύσωνες έχουν καταγραφεί τον Ιούνιο από το 2011, έναντι μόλις πέντε κατά τα προηγούμενα 35 χρόνια.

Ο καύσωνας αναμένεται να διαρκέσει έως και σήμερα, Τετάρτη 28/06, πλήττοντας περιοχές όπως το νότιο τμήμα της Ανδαλουσίας, τη Μαδρίτη, την Εξτρεμαδούρα και την Καστίλλη-Λα Μάντσα, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 40-42°C.

«Είναι τρομερό. Τα παιδιά πρέπει να έρχονται εδώ για να δροσίζονται, γιατί δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι», δήλωσε μιλώντας στο Reuters η 27χρονη Ελβίρα Μαρτίνεζ από τη Μαδρίτη, ενώ στεκόταν δίπλα σε σιντριβάνια κατά μήκος του ποταμού Μανθανάρες.



«Τρομακτική» η κατάσταση στην Ισπανία

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη επηρέασε μεγάλα τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου, κατάσταση που η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέζα Ριμπέρα χαρακτήρισε ως «τρομακτική». Σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει τεθεί σε ισχύ ένα πρωτόκολλο που απαγορεύει συγκεκριμένες εργασίες σε εξωτερικούς χώρους για όσο διαρκούν οι ακραίες συνθήκες καύσωνα.

«Έχουμε ήδη ένα πρωτόκολλο για τον καύσωνα», εξηγεί στο Reuters ο 49χρονος κηπουρός Ρεϊμούντο Πέρεθ. «Δουλεύουμε μόνο επτά ώρες, ξεκινάμε στις 7 π.μ. και τελειώνουμε στις 2 μ.μ.», αναφέρει ο κάτοικος της Μαδρίτης, συμπληρώνοντας ότι προσπαθούν να δουλεύουν, όσο γίνεται, κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν κινδύνους σωματικής, κοινωνικής και ψυχικής δυσφορίας λόγω της ακραίας ζέστης, ακόμη και θανάτου, ιδίως αν «αφεθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις επικίνδυνες θερμοκρασίες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση.



«Μένω στο κρεβάτι σχεδόν χωρίς ρούχα και με τον ανεμιστήρας στο τέρμα», δήλωσε στο πρακτορείο ο 62χρονος Φερνάντο Ουτσέτα, κάτοικος Βαρκελώνης που πάσχει από αποφρακτική πνευμονοπάθεια και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση διπλής μεταμόσχευσης πνευμόνων τον προηγούμενο Αύγουστο.

Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια της ακραίας ζέστης, τόσο μεγαλύτερη και η δυσκολία τού Φερνάντο να αναπνεύσει. Αισθάνεται εξαντλημένος. Όπως περιγράφει, για να καταπολεμήσει τις ακραίες συνθήκες, χρειάζεται να ρίχνει πάνω του νερό. «Είναι αποθαρρυντικό για μένα το γεγονός ότι με δυσκολία μπορώ να βγω έξω», συμπληρώνει. Από το διαμέρισμά του, όπου συγκατοικεί με έναν φίλο του και τη γάτα του, τη «Βασίλισσα» (Queen), εξηγεί ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια μονάδα κλιματισμού, διότι θα «εκτόξευε» τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη.

Την ίδια ώρα, ακραίες θερμοκρασίες καταγράφονται σε πολλές περιοχές ανά τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, Ινδία, το Μαρόκο και το Μεξικό, ενώ σε ορισμένες από αυτές, όπως στην Ισπανία, στη βόρεια Κίνα και στη Ρωσία, οι θερμοκρασίες προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν επίπεδα-ρεκορ. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση Έλληνα  που κατοικεί στην Κίνα, όπου οι θερμοκρασίες «σπάνε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Πετρόπουλος ανέφερε ότι οι πολίτες της ασιατικής χώρας έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες να περιορίσουν τις μετακινήσεις.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ