Έκθεση HWR: Οι άνθρωποι με αναπηρία επηρεάζονται «δυσανάλογα» από την ακραία ζέστη – Νιώθουν «παραμελημένοι»

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ισπανία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επηρεάζονται δυσανάλογα από τα πρωτοφανή κύματα καύσωνα.

Η διαπίστωση αυτή ώθησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) να απευθύνει έκκληση στις αρχές για την προσφορά επαρκούς στήριξης. Στην έκθεσή του επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι με αναπηρία κινδυνεύουν από θάνατο, καθώς και από σωματικό, κοινωνικό και ψυχικό στρες εξαιτίας της ακραίας ζέστης, ιδιαίτερα «εάν αφεθούν μόνοι μόνοι τους σε επικίνδυνες θερμοκρασίες».

Κάποιοι εξ αυτών είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που να επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να αντιδρά και να προσαρμόζεται στη ζέστη. Από την άλλη, η απόφαση να παραμείνουν στο σπίτι για να μην εκτεθούν στις υψηλές θερμοκρασίες, θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους αυτούς στην κοινωνική απομόνωση, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τους μη προσβάσιμους αστικούς χώρους, ανέφερε ο Γιόνας Μπουλ, αναπληρωτής ερευνητής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ο ίδιος εξήγησε, επίσης, ότι η έρευνά του επικεντρώθηκε στην Ισπανία, αλλά ότι τα συμπεράσματά της ισχύουν και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου παρατηρείται η ταχύτερη άνοδος της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, η έλλειψη εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία κατάρτισης σχεδίων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του καύσωνα, δηλώνει ότι οι φωνές των ανθρώπων αυτών δεν ακούγονται και ότι οι ανάγκες τους αγνοούνται, επισημαίνεται στην έκθεση.



Οι παραμελημένοι της ταχύτερα θερμαινόμενης ηπείρου του πλανήτη

Κάτι ακόμη που τονίζεται στην έκθεση είναι το γεγονός ότι, παρότι στην Ισπανία πέρυσι καταγράφηκε ρεκόρ αύξησης θερμοκρασιών, το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που περιλαμβάνει μεν ενέργειες για την προστασία των «ευάλωτων» πληθυσμών, δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τα άτομα με αναπηρίες.

Η συνειδητοποίηση πως η παραμέληση των ατόμων με αναπηρία πρόκειται για μια πραγματικότητα ενισχύεται κι από τις απαντήσεις που έλαβε η μη κυβερνητική οργάνωση στις συνολικά 33 συνεντεύξεις που πήρε από άτομα με αναπηρία στην Ανδαλουσία. Και οι 33 άνθρωποι που συμμετείχαν στις συνεντεύξεις, δήλωσαν ότι αισθάνονται «παραμελημένοι» όταν εκδηλώνονται κύματα καύσωνα.

Ο αναπληρωτής ερευνητής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία παρουσίασε προσφάτως την έκθεση στις αρχές της Ανδαλουσίας, οι οποίες τον διαβεβαίωσαν ότι το ζήτημα θα αποτελέσει προτεραιότητά τους μελλοντικά. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 16.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα κύματα καύσωνα το 2022 στην Ευρώπη, με κάποιες χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας– να έχουν καταγράψει και διατηρήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων με αναπηρία που επηρεάστηκε από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.



Με πληροφορίες από την έκθεση του HRW

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ