Το πρώτο ψηφιακό μητρώο αιμοδοτών κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα είναι γεγονός

Οι «The locals», μία ομάδα νέων ατόμων που λαμβάνουν δράση σε τοπικές πρωτοβουλίες που αφορούν περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, δημιούργησαν την πλατφόρμα «But First Give Blood», το πρώτο ψηφιακό μητρώο αιμοδοτών για τα κατοικίδια ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη.

Το ήξερες ότι η δωρεά αίματος από τους τετράποδους φίλους μπορεί να σώσει ζωές και να βοηθήσει άλλα ζώα να ξεπεράσουν ασθένειες ή τραυματισμούς;

Η αιμοδοσία είναι μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία που δεν βλάπτει το κατοικίδιο. Η διαδικασία λαμβάνει μόνο μερικά λεπτά και οι δότες δεν υποφέρουν από ανεπιθύμητες ενέργειες ή αποκαταστάσεις.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του ψηφιακού μητρώου αιμοδοτών

Έμπνευση για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αποτέλεσε η προσωπική εμπειρία για ανάγκη αίματος για το τετράποδο κατοικίδιο της ομάδας.

Ο σκύλος μέλους της ομάδας «The locals, πριν δύο χρόνια, εμφάνισε ξαφνικά στο σώμα του εκχυμώσεις, σαν μοβ μώλωπες και φαινόταν εξουθενωμένος. Έπειτα από τεράστιο αγώνα, διαγνώστηκε με αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία.

Η λανθασμένη αγωγή του γιατρού στη λήψη της κορτιζόνης, οδήγησε τον Μπάικ σε γαστρορραγία, και έχανε αίμα συνεχώς. Οι αιματολογικές εξετάσεις του ήταν χάλια, η κορτιζόνη δεν τον βοηθούσε και αργοπέθαινε.

Επήλθε λοιπόν η ανάγκη για την πρώτη μετάγγιση αίματος ώστε να ανέβουν τα αιμοπετάλια του και να σταματήσει η αιμορραγία.

Ο αιμοδότης ήταν ένα μεγαλόσωμο σκυλί από το καταφύγιο της Κέρκυρας.

Τότε ενημερώθηκαν από την κτηνίατρο που τον είχε υπό την επίβλεψή της ότι δεν υπάρχει κανένα μητρώο αιμοδοτών σκύλων στην Ελλάδα και ότι αν δεν υπήρχαν τα καταφύγια, ο Μπάικ θα είχε πεθάνει.

Δυστυχώς η εξέλιξή του δεν ήταν καλή. Έχανε συνεχώς αίμα από τα κόπρανα, έκανε αιμορραγικούς εμετούς και δεν μπορούσε να σηκωθεί όρθιος.

Έφυγαν εσπευσμένα από την Κέρκυρα για την κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ, όπου νοσηλεύτηκε για 14 ημέρες και χρειάστηκε να κάνει και δεύτερη μετάγγιση αίματος. Οι πιθανότητες να σωθεί ήταν ελάχιστες, αλλά με τη δεύτερη μετάγγιση και την αγάπη των γιατρών, κατάφερε να γίνει καλά.

Η αιμοδοσία είναι ασφαλής και δεν βλάπτει το κατοικίδιο

Το αίμα, χωρίς το οποίο το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, είναι ένα αρκετά πολύπλοκο όργανο/ιστός που αποτελείται από ένα υγρό μέρος και διάφορα είδη κυττάρων του αίματος.
Η αιμοδοσία είναι μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία που δεν βλάπτει το κατοικίδιο. Η διαδικασία λαμβάνει μόνο μερικά λεπτά και οι ζώντες δότες δεν υποφέρουν από ανεπιθύμητες ενέργειες ή αποκαταστάσεις.

Μια πράξη αγάπης που σώζει ζωές

Η δωρεά αίματος από το κατοικίδιο σας μπορεί να σώσει ζωές και να βοηθήσει άλλα ζώα να ξεπεράσουν ασθένειες ή τραυματισμούς.


Μάθετε περισσότερα στο https://butfirstgiveblood.gr/

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ