Κύμα καύσωνα στην Ινδία: Τουλάχιστον 96 νεκροί

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνω των 60 στην Ινδία, με θανάτους να καταγράφονται στα κρατίδια Ούταρ Πραντές και Μπιχάρ, καθώς η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δύο από τα πολυπληθέστερα κρατίδια της Ινδίας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, με τον καύσωνα να πλήττει ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Θάνατοι καταγράφηκαν στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές και στο ανατολικό Μπιχάρ, όπου οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και όσους πάσχουν από ασθένειες να κλειστούν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αναφορικά με τους θανάτους που καταγράφηκαν στο Ούταρ Πραντές, 54 στο σύνολό τους, οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που πέθαναν ήταν άνω των 60 ετών και έπασχαν από προϋπάρχουσες παθήσεις, οι οποίες είναι πιθανό να επιδεινώθηκαν από την έντονη ζέστη.

Ένας αξιωματικός ιατρός μιας περιοχής που κατέγραψε θανάτους στο Ούταρ Πραντές, o Σακ Γιαντάβ, δήλωσε την Κυριακή ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες περίπου 300 ασθενείς έχουν εισαχθεί στο τοπικό νοσοκομείο, γεγονός που αποδίδεται -σύμφωνα με τον ίδιο- στον καύσωνα, που επιδείνωσε τις παθήσεις από τις οποίες οι άνθρωποι αυτοί έπασχαν ήδη.

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, οι αρχές ακύρωσαν τις αιτήσεις αδειών του ιατρικού προσωπικού στην περιφέρεια Μπάλια στο Ούταρ Πραντές, νοτιοανατολικά της πόλης Λάκναου, και παρείχαν επιπλέον νοσοκομειακά κρεβάτια στην πτέρυγα επειγόντων περιστατικών για να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη εισροή ασθενών.


«Δεν έχω δει ποτέ ανθρώπους να πεθαίνουν εξαιτίας της ζέστης σε τόσο μεγάλο αριθμό»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο ήταν 60 ετών και άνω και παρουσίαζαν συμπτώματα υψηλού πυρετού, εμετού, διάρροιας, αναπνευστικών δυσκολιών και προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά.

Κάτοικος της περιοχής, που «έχασε» τον πατέρα του το Σάββατο, επιβεβαίωσε από πλευράς του την αυξημένη εισαγωγή ασθενών στην πτέρυγα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, καθώς βρισκόταν εκεί για να παρακολουθεί τον πατέρα του.

«Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην Μπάλια. Δεν έχω δει ποτέ ανθρώπους να πεθαίνουν εξαιτίας της ζέστης σε τόσο μεγάλο αριθμό», δήλωσε. «Οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν έξω. Οι δρόμοι και οι αγορές είναι σε κατά κύριο λόγο έρημοι».

Την Κυριακή, η περιοχή σημείωσε μέγιστη θερμοκρασία 43 °C, ξεπερνώντας το φυσιολογικό εύρος κατά 5 βαθμούς Κελσίου. Η σχετική υγρασία καταγράφηκε στο 25%, εντείνοντας την επίδραση της ζέστης.

Ένας άνδρας ρίχνει νερό στο πρόσωπό του για να δροσιστεί στο Ουτάρ Πραντές. (Photo: Rajesh Kumar Singh/AP)
Ένας άνδρας ρίχνει νερό στο πρόσωπό του για να δροσιστεί στο Ούταρ Πραντές. (Photo: Rajesh Kumar Singh/AP)

Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Ο Ατούλ Κουμάρ Σινγκ, επιστήμονας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ινδίας (IMD), δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την πολιτεία είναι επί του παρόντος πάνω από το κανονικό και προσέθεσε ότι δεν αναμένεται ανακούφιση εντός των επόμενων 24 ωρών.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας εξέδωσε συναγερμό, αναφέροντας ότι οι συνθήκες καύσωνα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιουνίου σε περιοχές του Ούταρ Πραντές. Ο υπουργός Υγείας της πολιτείας, Μπριγιές Παθάκ, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την αιτία θανάτου όσων έχασαν τη ζωή τους στη Μπάλια, αναφέρει ο Guardian.

Στο ανατολικό Μπιχάρ, η ανυπόφορη ζέστη έχει κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας, οδηγώντας σε 42 θανάτους τις τελευταίες δύο ημέρες. Από αυτούς, οι 35 σημειώθηκαν σε δύο νοσοκομεία στην πρωτεύουσα της πολιτείας, στην πόλη Πάτνα, όπου νοσηλεύονταν περισσότεροι από 200 ασθενείς που εμφάνιζαν συμπτώματα διάρροιας και εμετού. Το Σάββατο, η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην Πάτνα ήταν 44,7 °C.

Σε γενικές γραμμές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ αργότερα οι θερμοκρασίες συνήθως υποχωρούν λόγω των βροχών των μουσώνων, τις οποίες και προσμένουν οι τοπικοί πληθυσμοί για να ανακουφιστούν από τη ζέστη.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι θερμοκρασίες έχουν γίνει εντονότερες την τελευταία δεκαετία. Για όσο διαρκούν τα κύματα καύσωνα, η χώρα συνήθως υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις νερού, με δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους, από τους συνολικά 1,4 δισ., να μην έχουν τρεχούμενο νερό.

Έρευνα του World Weather Attribution, μιας ακαδημαϊκής ομάδας που εξετάζει την πηγή της ακραίας ζέστης, διαπίστωσε ότι ένα κύμα καύσωνα τον Απρίλιο, που έπληξε τμήματα της Νότιας Ασίας, είναι πλέον τουλάχιστον 30 φορές πιθανότερο να εμφανιστεί, γεγονός που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή. Σημειώνεται πως η ζέστη του Απριλίου επέφερε τον θάνατο 13 ανθρώπων στη Βομβάη, ενώ ώθησε ορισμένα κρατίδια να κλείσουν όλα τα σχολεία για μια εβδομάδα.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ