Η Κόκο, ένας απ’ τους γηραιότερους θηλυκούς χιμπατζήδες της Ευρώπης, έκλεισε τα 50

Η Κόκο, που ζει στον ζωολογικό κήπο Whipsnade στο Ντάνσταμπλ του Μπέντφορντσάιρ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφτασε στην ηλικία ορόσημο των 50 ετών, ξεπερνώντας το προσδόκιμο ζωής για τους χιμπατζήδες κατά περισσότερα από 10 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο γηραιότερος χιμπατζής της ηπείρου, η Κόκο, η οποία έχει το ίδιο όνομα με την προαναφερθείσα, γιόρτασε τα 58α γενέθλιά της τον Απρίλιο στο ζωολογικό κήπο Τουάικρος στο Λέισεστερσάιρ. Ο γηραιότερος χιμπατζής που έχει καταγραφεί ήταν η Little Mama, η οποία θεωρείτο ότι ξεπέρασε και τα 70, όταν πέθανε σε ένα πάρκο σαφάρι στη Φλόριντα το 2017.

Οι χιμπατζήδες που ζουν υπό αιχμαλωσία φτάνουν συνήθως σε ηλικία 33 ετών κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Press Association, αν και είναι γνωστό ότι μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο. Άλλωστε, πέραν των προαναφερθέντων, αν θυμηθούμε τον γηραιότερο αρσενικό χιμπατζή στις ΗΠΑ μέχρι το 2021, όταν και έφυγε από τη ζωή, τον Κόμπι, είχε φτάσει τα 63 έτη. Ο Κόμπι ζούσε σε ζωολογικό κήπο του Σαν Φρανσίσκο.



Η Κόκο γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Ντάντλεϊ στα Δυτικά Μίντλαντς το 1973 και μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου όταν ήταν εννέα ετών, προτού μεταφερθεί στο Γουίπσνεϊντ το 2006.

Το πρόσωπό της φιγουράρησε σε πρωτοσέλιδα το 2017, όταν το είχε «σκάσει» από τον χώρο της μαζί με έναν άλλο χιμπατζή. Τελικά, οι 2 χιμπατζήδες πιάστηκαν και οδηγήθηκαν πίσω στην περίβολο του ζωολογικού κήπου. Ο Τζόνι, ωστόσο, ο φίλος της Κόκο που μαζί επιχείρησαν να δραπετεύσουν, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε λόγω της «απειλής» που αποτελούσε για μέλη του κοινού, περιγράφει ο Independent.

Ο φύλακας των πρωτευόντων του ζωολογικού κήπου, Γκραντ Τίμπερλεϊκ, δήλωσε: «Η Κόκο μπορεί να έκλεισε μόλις τα 50 της χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά καλά στην υγεία της, χάρη στην αφοσιωμένη φροντίδα των ζωοκόμων και της κτηνιατρικής μας ομάδας», και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα όταν βλέπει την αγαπημένη της τροφή, είναι σαν να είναι 20 χρονών ξανά – σκαρφαλώνει και αιωρείται όσο πιο γρήγορα μπορεί μέσα στα δέντρα για να την φτάσει».



Παρόλο που η Κόκο υποφέρει από ήπια αρθρίτιδα στα χέρια της, ακολουθεί θεραπεία με λέιζερ χαμηλού επιπέδου (Low level laser therapy ή LLLT), η οποία καταπραΰνει τον πόνο και της δίνει πίσω την κινητικότητά της, σε σημείο να είναι «πλήρως κινητική», σύμφωνα με τον Γκραντ Τίμπερλεϊκ.

Ο ίδιος προσέθεσε, τέλος, πως η Κόκο έχει συμβάλει εθελοντικά σε διάφορα σημαντικά προγράμματα για τη διατήρηση του είδους της, βοηθώντας στη βελτίωση και την προστασία της υγείας των χιμπατζήδων σε όλο τον κόσμο». Κτηνίατροι έχουν πραγματοποιήσει υπερηχογραφήματα στην καρδιά της, προκειμένου να κατανοήσουν πληρέστερα το ζήτημα των καρδιαγγειακών παθήσεων στους μεγάλους πιθήκους.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ