Ρεκόρ ζήτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων – «Ιστορικός μετασχηματισμός» της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας

Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναφέρει ότι περίπου το 20% των αυτοκινήτων που πωλούνται παγκοσμίως το 2023 είναι ηλεκτρικά, έπειτα από ένα κύμα ζήτησης που σημείωσε ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αποκάλυψε τον περασμένο Απρίλιο ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ξεπέρασαν τις 10 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως για πρώτη φορά πέρυσι, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος κατά 35%.

Η ετήσια έκθεση «Global Electric Vehicle Outlook» του ΔΟΑ αναφέρει ότι η ταχεία αύξηση της ηλεκτροκίνησης οφείλεται κυρίως στην Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και στα φιλόδοξα πολιτικά προγράμματά τους.

Η Κίνα μόνη της αντιπροσώπευε το 60% των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων το 2022, με το 50% όλων των ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο να βρίσκονται πλέον εκεί.

Photograph by Chuttersnap/Unsplash
Photograph by Chuttersnap/Unsplash

«Ιστορικός μετασχηματισμός» της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας

«Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν μία από τις κινητήριες δυνάμεις της νέας παγκόσμιας οικονομίας, που αναδύεται με ταχείς ρυθμούς, και επιφέρουν έναν ιστορικό μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φέιθ Μπίρολ.

«Οι τάσεις που παρατηρούμε έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης πορεύεται ασυναγώνιστα για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά τα ηλεκτρικά οχήματα αλλάζουν το μέχρι τούδε καθεστώς. Τα αυτοκίνητα είναι μόνο το πρώτο κύμα: τα ηλεκτρικά λεωφορεία και τα φορτηγά θα ακολουθήσουν σύντομα», ανέφερε ο Φέιθ Μπιρόλ μιλώντας στο βρετανικό μέσο «The Independent».

Photograph by Harrison Haines/Pexels
Photograph by Harrison Haines/Pexels

Αύξηση ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μείωση ζήτησης για πετρέλαιο

Εκτιμήσεις του οργανισμού αναφέρουν πως η αύξηση της ιδιοκτησίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση προβλέπεται να συνεχιστεί, καθώς το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται εν συγκρίσει με εκείνο των συμβατικών οχημάτων που καταναλώνουν καύσιμα.

Εξελίξεις όπως οι εξαιρετικά γρήγοροι χρόνοι φόρτισης, η αυξημένη πυκνότητα των μπαταριών και οι βελτιωμένες επιδόσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο και περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσα στα επόμενα χρόνια.


Με πληροφορίες από την έκθεση και The Independent

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ