Σκάνδαλο στα ΗΑΕ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και την αλληλογραφία από την COP28

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Adnoc, μπόρεσε να διαβάσει μηνύματα από την αλληλογραφία που απευθύνονταν στη διοργάνωση της διάσκεψης για το κλίμα COP28 ή που προέρχονταν από αυτήν.

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, έχει προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον προσεχή Νοέμβριο. Πρόεδρος της COP28 είναι ο σουλτάνος Αχμέτ Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι παράλληλα και ο επικεφαλής τής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου τού Άμπου Ντάμπι, ADNOC, γεγονός που θα χαρακτηριζόταν κατ’ ελάχιστον οξύμωρο.

Πρόκειται για σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, με τον επικεφαλής τής σύσκεψης να βρίσκεται στο επίκεντρο, διότι παρόλο που η επιλογή τού Αλ Τζαμπέρ -κυρίως από ΜΚΟ και Ευρωπαίους και Αμερικανούς βουλευτές- διατήρησε εν τέλει και τις δύο ιδιότητές του.

«Η τεχνική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς έδειξε πως το γραφείο (τής COP28) μοιραζόταν διακομιστές (servers) με την ADNOC για τα μηνύματα», γράφει ο Guardian, κι από την άλλη, εκπρόσωπος της διοργάνωσης της COP28 μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε ότι ο διακομιστής άλλαξε μόλις την περασμένη Δευτέρα!

Ο Guardian ανακάλυψε την εν λόγω διασύνδεση όταν επικοινώνησε με την COP28 και έλαβε ως απάντηση ένα μήνυμα που έγραφε «Adnoc classification: internal» («Κατηγοριοποίηση Adnoc: εσωτερικό»).

Η βρετανική εφημερίδα ανακάλυψε αυτή τη διασύνδεση όταν επικοινώνησε με την COP28 και έλαβε μήνυμα που ανέφερε «Adnoc classification: internal» («Κατηγοριοποίηση Adnoc: εσωτερικό»).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διοργάνωση της COP28 παραδέχθηκε ότι είχε ζητήσει τη βοήθεια πολλών ειδικών, συμπεριλαμβανομένης τής ADNOC. Παρά ταύτα, σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, αυτό είναι κάτι «πολύ διαφορετικό» και «οι διακομιστές τής ADNOC ενεπλάκησαν τόσο στην αποστολή όσο και στην παραλαβή μηνυμάτων από το γραφείο τής COP28».


Πλήγμα για την αξιοπιστία τού ΟΗΕ ο διορισμός τού Αλ Τζαμπέρ

Ο διπλός ρόλος τού Αλ Τζαμπέρ έχει ούτως ή άλλως βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής, ακόμη και από την πρώην επικεφαλής τού ΟΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκέρες, η οποία χαρακτηρίζει την προσέγγισή του ως «επικίνδυνη».

Εν τω μεταξύ, η Γαλλίδα ευρωβουλεύτρια Μανόν Ομπρί δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «απόλυτο σκάνδαλο». Ειδικότερα, ανέφερε: «Μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου απέκτησε πρόσβαση στον πυρήνα τού οργανισμού που αποσκοπεί στο να συντονίζει την απαγκίστρωση από το πετρέλαιο και το αέριο. Είναι σαν μια πολυεθνική εταιρεία τσιγάρων να επιβλέπει τις εσωτερικές διεργασίες τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Από την πλευρά του, ο Πάσκο Σαμπίδο, του Παρατηρητηρίου Corporate Europe και συντονιστής τής συμμαχίας Kick Big Polluters Out, που περιλαμβάνει περισσότερες από 450 οργανώσεις, δηλώνει ότι οι αποκαλύψεις είναι εξοργιστικές και ότι ο διορισμός τού Αλ Τζαμπέρ αποτελεί μεγάλο χτύπημα στην αξιοπιστία του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του για το κλίμα.

«Είναι εντελώς ανάρμοστο μια εταιρεία πετρελαίου να έχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες και αποκαλύπτεται πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να έχει στη διαμόρφωση των μηνυμάτων που παρουσιάζονται προς τον υπόλοιπο κόσμο», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «μέχρι οι κυβερνήσεις να αποδεχθούν ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να παραμείνουν αχρησιμοποίητα και οι λομπίστες τους να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να γράφουν τους κανόνες των δράσεων για το κλίμα, τέτοια πράγματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν».

Ένας ακόμη ειδικός, που μίλησε στον Guardian υπό τον όρο τής ανωνυμίας, αναφέρει ότι «τα ΗΑΕ είχαν δεχθεί συμβουλές από πολλούς φορείς από τότε που έγινε ξεκάθαρο ότι θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει την Cop28 να διαχωρίσουν την προεδρία τους από την ADNOC. Τους είχε επίσης γίνει σύσταση προκειμένου ο Αλ Τζαμπέρ να αποχωρήσει από τη θέση του στην κρατική εταιρεία πετρελαίου, έστω και προσωρινά. Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, φαίνεται ότι τα Εμιράτα δεν έδωσαν βάση»


Με πληροφορίες από Guardian, CNN και AFP

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ