Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή τής συνόδου κορυφής COP30 για το κλίμα στην πόλη Μπελέμ του Αμαζονίου

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι η πόλη Μπελέμ του Αμαζονίου θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής COP30 για την κλιματική αλλαγή τον Νοέμβριο του 2025.

Η Μπελέμ (Belém) είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας μετά το Μανάους, όπου φιλοξενήθηκαν οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου τού 2014. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τον Ατλαντικό ωκεανό και αποτελεί πρακτικά την πύλη εισόδου στον Αμαζόνιο.

Την ανακοίνωση εξέδωσε σε βίντεο στο Twitter ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών τής χώρας, καθώς και με τον κυβερνήτη τής πολιτείας Πάρα, όπου και βρίσκεται η πόλη Μπελέμ. Στην περιγραφή τής ανάρτησης αναφέρεται: «Θα είναι τιμή για τη Βραζιλία να υποδεχθεί εκπροσώπους από όλο τον κόσμο σε μια πολιτεία του Αμαζονίου».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι ένα σπουδαίο γεγονός», δήλωσε ο Λούλα, ο οποίος είχε προηγουμένως δεσμευτεί να καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να φέρει τις συνομιλίες τού ΟΗΕ για το κλίμα σε μια πόλη στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος τού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τού Reuters, ο αριστερός ηγέτης συμμετείχε πέρυσι στην COP27 στην Αίγυπτο ως εκλεγμένος πρόεδρος, δεσμευόμενος να δεσμεύσει εκ νέου το έθνος των τροπικών δασών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι φετινές συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Ντουμπάι.

«Έχω παρευρεθεί σε συνόδους κορυφής COP στην Αίγυπτο, το Παρίσι, την Κοπεγχάγη και το μόνο για το οποίο μιλούν οι άνθρωποι είναι ο Αμαζόνιος, επομένως ρώτησα: γιατί να μην τη φιλοξενήσουμε σε ένα κράτος τού Αμαζονίου, ώστε να μάθετε τι είναι πραγματικά ο Αμαζόνιος;», δήλωσε ο αριστερός ηγέτης. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό».



Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ