Ο Καναδάς καίγεται και εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ασφυκτιούν

Συναγερμό για κακής ποιότητας αέρα προκάλεσε ο καπνός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, που προέρχεται από τις 140 ιστορικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν την καναδική επαρχία τού Κεμπέκ.

Πυκνή πορτοκαλί ομίχλη έχει καλύψει τη Νέα Υόρκη, μια αποκαλυπτική εικόνα που αποτελεί συνέπεια των ιστορικών πυρκαγιών που πλήττουν το Κεμπέκ. Η καναδική επαρχία καταπολεμά απεγνωσμένα τις 140 ενεργές δασικές πυρκαγιές, αλλά η ποσότητα του καπνού που εκπέμπουν είναι τέτοια που, πέρα από τα σύνορα της χώρας, στις Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής 100 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την κακή ποιότητα του αέρα.

Νέα Υόρκη – 07 Ιουνίου: Η πορτοκαλή ομίχλη από τις πυρκαγιές στον Καναδά περιβάλλει το Άγαλμα της Ελευθερίας στο Upper Bay (Φωτογραφία: David Dee Delgado / Getty Images via AFP)
Νέα Υόρκη – 07 Ιουνίου: Η πορτοκαλή ομίχλη από τις πυρκαγιές στον Καναδά περιβάλλει το Άγαλμα της Ελευθερίας στο Upper Bay (Φωτογραφία: David Dee Delgado / Getty Images via AFP)

Το Άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες τού Μανχάταν καλύπτονταν από πορτοκαλί και καφέ ομίχλη, ενώ οι μάσκες Covid επανεμφανίστηκαν στους δρόμους. Υπαίθριες δραστηριότητες των σχολείων ακυρώθηκαν, ενώ η έλλειψη ορατότητας οδήγησε και στην αναστολή κάποιων αεροπορικών πτήσεων, όπως στο αεροδρόμιο LaGuardia.


Δεν είναι όμως μόνο η Νέα Υόρκη που πλήττεται. Συναγερμός για την ατμοσφαιρική ρύπανση εκτείνεται σε όλες τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, από το Σικάγο έως την Ατλάντα.


140 πυρκαγιές εν εξελίξει – Περίπου 100 εξ αυτών εκτός ελέγχου

Μετά τις καναδικές επαρχίες τής Αλμπέρτα στα δυτικά και της Νέας Σκωτίας στα ανατολικά, ήρθε η σειρά τού Κεμπέκ, το οποίο «χτυπήθηκε» από πρωτοφανείς πυρκαγιές. Αυτήν τη στιγμή, 140 πυρκαγιές είναι ενεργές, με σχεδόν εκατό να θεωρούνται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Δασών από Πυρκαγιές (Sopfeu). Και, δυστυχώς, δεν προβλέπεται σημαντική βροχή πριν από το βράδυ τής Δευτέρας.

«Με το προσωπικό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, μπορούμε να καλύψουμε περίπου 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα», δήλωσε ο πρωθυπουργός τής επαρχίας, Φρανσουά Λεγκό. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στους πιο επείγοντες τομείς», συμπλήρωσε.



Το Κεμπέκ έχει αναπτύξει εκατοντάδες ανθρώπους στο έδαφος. Με διεθνή βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 100 πυροσβεστών από τη Γαλλία που θα φτάσουν την Παρασκευή, η επαρχία ελπίζει να αυξήσει τη δύναμή της στους 1.200.

«Εκατοντάδες Αμερικανοί πυροσβέστες μόλις έφτασαν στον Καναδά και άλλοι βρίσκονται καθ’ οδόν», ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, το βράδυ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Περισσότεροι από 20.000 Καναδοί έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% εξ αυτούς στο Κεμπέκ, απ’ όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απομακρύνει άλλους 4.000.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ