Αντιπύρ: Ειδικοί στην Καλιφόρνια διδάσκουν στους ιδιοκτήτες γης την τέχνη της ελεγχόμενης καύσης



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Η μέθοδος «αντιπύρ», μια τεχνική με την οποία δημιουργείται εκ προθέσεως μια ελεγχόμενη πυρκαγιά, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο πυρόσβεσης που εφαρμόζουν συνήθως οι πυροσβέστες ή άλλοι ειδικοί για δασικούς σκοπούς (πυρόσβεση δασών) ή για γεωργικούς σκοπούς, για την αποκατάσταση λιβαδιών ή για τη μείωση των αερίων τού θερμοκηπίου.

Συνεπώς, μέσω της μεθόδου τού αντιπυρός, η ίδια η φωτιά μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο δασοπυρόσβεσης. Η λογική πίσω από την τεχνική αυτή είναι ότι αν το μέρος στο οποίο κατευθύνονται οι φλόγες έχει ήδη καεί, τότε ανακόπτεται η περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Το περασμένο Σάββατο, ξεκίνησε στην Καλιφόρνια η εφαρμογή τής μεθόδου τού αντιπυρός, με την τοποθέτηση ενός πυρσού στάγδην που στάζει για να ανάψει φωτιά σε θάμνους, βελόνες και πεσμένα κλαδιά, με τις φλόγες να εξαπλώνονται στο δάσος πολύ κάτω από την κομοστέγη.

Η εκπαίδευση ντόπιων ιδιοκτητών γης είναι ακριβώς αυτό που επιχειρεί και ελπίζει να φέρει εις πέρας η Σούζι Κόχερ μέσα από τη δράση της με την Amador Prescribed Burn Association (Ένωση Ελεγχόμενων Καύσεων) του Ελ Ντοράντο. Η ένωση ιδρύθηκε το 2021 και διδάσκει στους ιδιώτες ιδιοκτήτες γης την τεχνική των ελεγχόμενων και προδιαγεγραμμένων καύσεων. Οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται τον τρόπο σχεδιασμού τής καύσης, καθώς και την τεχνική τής ασφαλούς διεξαγωγής της.


Ένα εργαλείο ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό τού κινδύνου μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς

Ειδικοί, όπως η Κόχερ και οι αξιωματούχοι τής πυροσβεστικής, θεωρούν τις προδιαγεγραμμένες καύσεις ζωτικής σημασίας εργαλείο για τον περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα προληπτικό μέτρο που επιδιώκει να κάψει τα υλικά εκείνα που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια φωτιά. Απώτερος στόχος αποτελεί να μειωθούν ή και να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που έχουν «γονατίσει» τα τελευταία χρόνια την Καλιφόρνια.

«Οι άνθρωποι έχουν έναν έμφυτο φόβο για τη φωτιά, επειδή από πάντα αποτελούσε εχθρό. Έναν εχθρό που εξαφάνιζε κοινότητες, όπως και εξακολουθεί να κάνει», δήλωσε η Κόχερ. «Αν όμως τη βάλεις τη σωστή στιγμή, κάτω από τις δικές σου συνθήκες, μπορεί να γίνει φίλη σου και να θεραπεύσει το δάσος αντί να το καταστρέψει».

Ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους βρίσκεται και η Σάρα Φίσμπαχ, μια Καλιφορνέζα γεννημένη τη δεκαετία του 1990 που μεγάλωσε καίγοντας ξύλα, φύλλα και άλλα υπολείμματα δέντρων στην έκταση γης, 439 στρεμμάτων, που ανήκει στην οικογένειά της και βρίσκεται στους πρόποδες τής Σιέρα Νεβάδα. Παρά την εμπειρία που έχει, οι τρέχουσες συνθήκες σε ό,τι έχει να κάνει με τις πυρκαγιές είναι τρομακτικές.

«Δεν έχουμε κάψει ξύλα, ίσως και για 10 με 15 χρόνια, δεδομένου τού τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται οι πυρκαγιές. Ξέρετε, τώρα τελευταία φοβόμαστε να το κάνουμε και δεν έχουμε πραγματικά τη γνώση για να νιώσουμε ότι το κάνουμε με ασφάλεια», δήλωσε η Φίσμπαχ.

Η Καλιφόρνια εγκαινίασε πέρυσι ένα στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών στις πυρκαγιές, με στόχο την επέκταση των ελεγχόμενων καύσεων σε 400.000 στρέμματα ετησίως μέχρι το 2025.

Το μάθημα του Σαββάτου για τις δύο δωδεκάδες εθελοντών -κυρίως φοιτητών και κάποιων ιδιωτών γαιοκτημόνων- στο Σταθμό Δασικών Ερευνών Μπλότζετ, δυτικά της λίμνης Τάχο (Tahoe), εξελίχθηκε όπως ακριβώς ήλπιζαν οι ειδικοί.

«Βλέπουμε πραγματικά ωραία συμπεριφορά φωτιάς. Καταναλώνει πολύ υλικό από το έδαφος, πολλή καύσιμη ύλη και καθαρίζει κατά κάποιο τρόπο το υποκείμενο έδαφος. Αλλά δεν βλέπουμε να μπαίνει μέσα στους θόλους των δέντρων μας, κι αυτό είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουμε», δήλωσε ο ερευνητής δασών, Άριελ Ράουτον.

Η Κάθι Μιούλερ παρακολουθούσε τη φωτιά να κινείται προς τα κατώτερα τμήματα του δάσους, μαθαίνοντας εκείνη τη στιγμή πώς θα μπορούσε να εφαρμόσει την τεχνική και στη δική της έκταση γης 4 στρεμμάτων. Παρακολουθώντας πώς λειτουργεί η μέθοδος τού αντιπυρός, συνειδητοποίησε ότι η Καλιφόρνια θα έπρεπε να την εφαρμόζει περισσότερο.

«Η Καλιφόρνια είναι γραφτό να καίγεται, και εμείς καταστέλλουμε τη φωτιά για τόσο πολύ καιρό που η συσσώρευση των καυσίμων (με την έννοια των υλικών που μπορούν να τροφοδοτήσουν τη φωτιά) έχει φτάσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Μιούλερ.

«Συνεπώς, ως ιδιοκτήτες εκτάσεων και κατοικιών, αν μπορούμε να φροντίσουμε τις ιδιοκτησίες μας και να μειώσουμε την καύσιμη ύλη τόσο με μηχανικά μέσα όσο και με τη μεταδιδόμενη καύση, αυτό θα καταστήσει τις γειτονιές μας πιο ασφαλείς», κατέληξε η Μιούλερ.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ