Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη: 195.000 θάνατοι και ζημιές ύψους 560 δισ. ευρώ

Καύσωνες, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 195.000 ανθρώπους, από το 1980, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν δε, για την ίδια περίοδο, ζημιές ύψους 560 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, ο οποίος κάνει έκκληση για τη λήψη μέτρων.

«Τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα προκάλεσαν οικονομικές ζημίες, που εκτιμάται πως έφθασαν τα 560 δισ. ευρώ μεταξύ 1980 και 2021, από τις οποίες μόνο 170 δισ. ευρώ, το 30%, ήταν ασφαλισμένες», ενώ άφησαν στο πέρασμά τους σχεδόν 195.000 νεκρούς, τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο απολογισμός που είχε παρουσιάσει ο Οργανισμός έκανε λόγο για ζημίες 510 δισ. ευρώ και 142.000 νεκρούς κατά την περίοδο 1980 – 2020.

Το 2021, οι πλημμύρες στη Γερμανία και στο Βέλγιο προκάλεσαν ζημίες σχεδόν 50 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα θύματα, η αλλαγή τής μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται στη Γαλλία και στη Γερμανία αποτελεί αιτία τής μεγάλης διακύμανσης, όπως διευκρινίζει ο ευρωπαϊκός θεσμός.

«Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες, πρέπει επειγόντως να περάσουμε από την αντίδραση στα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στην προληπτική προετοιμασία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλεξάνδρα Καζμίρτσακ, ειδικός τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Επί τη βάσει της νέας απογραφής, στους καύσωνες αποδόθηκε το 81% των θανάτων και το 15% των οικονομικών ζημιών. Το καλοκαίρι τού 2022 αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα έπληξαν την Ευρώπη, προκαλώντας αριθμό θανάτων κατά πολύ υψηλότερο από τον μέσο για την περιοχή. Εντούτοις, οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνονται στην απογραφή που δημοσιοποιήθηκε.

Τον Ιούλιο τού 2022 καταγράφηκαν 53.000 επιπλέον θάνατοι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο τής περιόδου μεταξύ 2016 και 2019 στην Ευρώπη, αν και δεν αποδίδονται όλοι στον καύσωνα, διευκρίνισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Η Ισπανία κατέγραψε 4.600 και πλέον θανάτους που οφείλονταν στις ακραίες θερμοκρασίες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Κύματα ακραίου καύσωνα με μεγαλύτερη διάρκεια, ένταση και συχνότητα προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα, γεγονός που αναγκάζει την Ευρώπη να αναλάβει δράση εάν θέλει να προστατεύσει τον γηράσκοντα πληθυσμό της, ο οποίος είναι ευάλωτος στις αυξημένες θερμοκρασίες.

«Οι περισσότερες εθνικές πολιτικές προσαρμογής (…) αναγνωρίζουν τις συνέπειες της ζέστης στα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά συστήματα, αλλά λιγότερες από τις μισές καλύπτουν τις άμεσες συνέπειες της ζέστης, όπως η αφυδάτωση ή οι θερμοπληξίες», σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό.


Με πληροφορίες από AFP

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ