Λέσβος: Δακτυλίωση νεοσσών λευκοπελαργών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής προχώρησαν σε δράσεις δακτυλίωσης πελαργών κατά τις οποίες δακτυλιώθηκαν οι νεοσσοί λευκοπελαργών στις φωλιές της Λέσβου.

«Μια δράση που σκοπό έχει τη συμβολή στη μελέτη των πτηνών στους υγροτόπους του νησιού μας και επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού», αναφέρει ο καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος.

Φέτος ήταν μια μάλλον καλή χρονιά για τις φωλιές των λευκοπελαργών, που έδωσαν συνολικά 12 νεοσσούς. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η φωλιά στα Δάφια, η οποία -δυστυχώς- δεν είχε κανένα νεοσσό. «Οι περίοικοι μας ανέφεραν πως τα μικρά εκκολάφθηκαν από το αυγό (τα άκουγαν), αλλά δεν επέζησαν. Οι έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα που πιθανά τα βρήκαν σε πιο ευαίσθητη ηλικία από τις άλλες φωλιές ή η απειρία των γονέων θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για αυτό», σημειώνει ο κ. Ζούρος.

Εκτός από τη δυσάρεστη έκπληξη της «άδειας φωλιάς» στα Δάφια, η φετινή δράση επιφύλαξε άλλο ένα απρόοπτο: ένας νεοσσός βρέθηκε παγιδευμένος και τραυματισμένος στο πόδι του (από πλαστικό σπάγκο) και κρίθηκε αναγκαία η αποστολή του στην Αθήνα, για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ.


Η δακτυλίωση των νεοσσών λευκοπελαργών

Η δακτυλίωση των νεοσσών γίνεται σε συγκεκριμένη ηλικία για να είναι ανεπτυγμένοι, αλλά όχι τόσο ώστε να τρομάξουν και να εγκαταλείψουν τη φωλιά όταν την προσεγγίσουν οι ειδικοί. Οι δακτυλιωτές ανεβαίνουν με ειδικό γερανό στο επίπεδο της φωλιάς και μεταφέρουν τους νεοσσούς με προσοχή και ασφάλεια στο έδαφος, όπου τους τοποθετείται ειδικό πλαστικό δαχτυλίδι και λαμβάνονται συγκεκριμένες μετρήσεις (βάρος, μήκος ράμφους κ.α.). Οι φωλιές που το ύψος όπου βρίσκονται επιτρέπει τον έλεγχό τους βρίσκονταν στα Παπιανά, την Καλλονή, τα Δάφια και τη διασταύρωση Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, η δακτυλίωση πρόκειται για μια από παλιότερες επιστημονικές μεθόδους για τη μελέτη των άγριων πουλιών. Κύριος σκοπός της είναι η συλλογή πληροφοριών για τις εποχιακές μετακινήσεις τους (μετανάστευση, διασπορά, κ.ά.). Παράλληλα όμως, προσφέρει χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα και για άλλες πτυχές της βιολογίας των άγριων πουλιών, όπως η διάρκεια ζωής τους και η θνησιμότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης, η σωματομετρία και η φυσική τους κατάσταση.

Photo: Jeremy Wermeille/Unsplash
Photo: Jeremy Wermeille/Unsplash

Πώς είναι τα δαχτυλίδια που τοποθετούνται

Τα δαχτυλίδια που τοποθετούνται στους λευκοπελαργούς στη χώρα μας είναι μαύρα με λευκούς χαρακτήρες, οι οποίοι είναι μοναδικοί για κάθε δαχτυλίδι. Στόχος είναι να εντοπιστούν και να αναγνωστούν ξανά, όταν το πτηνό βρεθεί σε άλλη περιοχή, έχοντας πλέον με επιτυχία εγκαταλείψει τη φωλιά του, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη βιολογία και την οικολογία του, μέσω της διαδικασίας που αναφέρθηκε παραπάνω.

Οι δακτυλιώσεις νεοσσών λευκοπελαργών πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, τη ΔΕΔΔΗΕ Καλλονής, για τη συνδρομή ειδικού συνεργείου, ώστε να προσεγγισθούν οι φωλιές σε στύλους με ασφάλεια, και το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής, το οποίο ρύθμισε την οδική κυκλοφορία στην πλατεία Καλλονής έως ότου ολοκληρωθεί η δράση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δακτυλίωση πατώντας τον σύνδεσμο.


Με πληροφορίες από Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και iefimerida

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ