Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πληροφόρησης του Δάσους Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, στο Λάππα Αχαΐας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ που βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας.

Το Κέντρο Πληροφόρησης εγκαινίασε με τον καθιερωμένο αγιασμό ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄, ενώ χαιρετισμό στους προσκεκλημένους απηύθυναν η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης, Γεωργία Καραμπέρου και εκ μέρους του ΟΦΥΠΕΚΑ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β᾽, Ελένη Κουμούτσου.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας, οι Δασάρχες Πύργου και Αμαλιάδας, εκπρόσωποι του τοπικού συλλόγου γυναικών Λάππα «Μελισσάνθη», ανάδοχοι και συνεργάτες της ΜΔ καθώς και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με την ξενάγηση των προσκεκλημένων, εντός  του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης από εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου και υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ), όπου παρουσίασε τις αρχές σχεδιασμού της έκθεσης και το θεματικό της περιεχόμενο.

Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα».

Το Κέντρο Πληροφόρησης

Το Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας και στεγάζεται σε οίκημα του 20ου αιώνα, ιδιοκτησία  του Βασιλικού Κτήματος Μανωλάδος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ‘’Έργο Τέχνης’’ με Υπουργική Απόφαση του 1982.

Στόχος του Κέντρου Πληροφόρησης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με το Δάσος Στροφυλιάς  – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και του φυσικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του.

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών, μέσω των εκθεμάτων και του εντυπωσιακού εποπτικού υλικού, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Οθόνες αφής με πολυμεσικές εφαρμογές, προβολές σε οθόνες, εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο.

Το Κέντρο Πληροφόρησης είναι ανοιχτό για το κοινό  από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό της Μονάδας. Η επίσκεψη στο ΚΠ για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία μπορεί να συνδυαστεί με περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο. Στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν 8 πεζοπορικές διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας και 4 ποδηλατικές με σήμανση.

Για σχολικές μονάδες και συλλόγους πραγματοποιείται οργανωμένη περιήγηση με την συνοδεία στελέχους της Μονάδας Διαχείρισης, όπου δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να νιώσουν κάτι από την μαγεία των υγροτόπων και να παρατηρήσουν τα πουλιά του Εθνικού Πάρκου με κιάλια και τηλεσκόπια.

Για περισσότερες πληροφορίες και οργάνωση περιηγήσεων απευθυνθείτε στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στα τηλέφωνα επικοινωνίας 26930 31939, 31651 & 31959 και στο  email: [email protected].


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ