Τέλος το πέταγμα του αετού πριν από τους αγώνες της ΑΕΚ – Χαρακτηρίστηκε παράνομη η χρήση του

Ο “Οδυσσέας”, ο αετός, δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί ως ατραξιόν πριν από τους αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ με νέα δικαστική απόφαση.

Ειδικότερα, το διοικητικό εφετείο Αθηνών με την 2467/2023 απόφασή του, ακυρώνει την έγκριση που είχε δώσει ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για τις πτήσεις αετού κατά τη διάρκεια των αγώνων στο γήπεδο προς τέρψιν των φιλάθλων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία μαζί με άλλους φορείς προσέφυγε το 2023 στη δικαιοσύνη, το σκεπτικό της απόφασης για τον αετό της ΑΕΚ αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία τοπική ή λαϊκή παράδοση ή έθιμο που να δικαιολογεί τη συμμετοχή του αετού σε ανάλογες εκδηλώσεις ενώ επισημαίνει πως «αφήνει “στα κρύα του λούτρου” τους θιασώτες παρωχημένων πρακτικών και αντιλήψεων, που αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα προς εκμετάλλευση».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας αναφέρει τα εξής:

«Ο “Οδυσσέας” έβαλε γκολ, φάουλ το δημόσιο! Μεγάλη νίκη για τον θαλασσαετό που πέρυσι βρέθηκε να δίνει… παράσταση πριν τους αγώνες της ΑΕΚ! Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την οριστική απαλλαγή του “Οδυσσέας” όπως και οποιουδήποτε άλλου πουλιού που τυχόν θα τον αντικαταστήσει, από αυτή την αλόγιστη, βάναυση εκμετάλλευση.

Η άδεια λειτουργίας παραστάσεων – εκδηλώσεων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες με τη συμμετοχή του Θαλασσαετού “Οδυσσέας” χορηγήθηκε στην ΠΑΕ ΑΕΚ με απόφαση του δήμου Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ορνιθολογική και πλήθος φορέων και ατόμων, προσέφυγαν στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης.

Αργότερα την ίδια χρονιά, το δικαστήριο είχε απορρίψει την αίτηση αναστολής κατά της συγκεκριμένης απόφασης, εξέλιξη η οποία είχε φέρει σε μεγάλη ανησυχία τον επιστημονικό κόσμο και το ευρύ κοινό.

Ωστόσο, με την απόφαση 2467/2023 (ημ/νία δημοσίευσης 15.12.2023), το διοικητικό εφετείο Αθηνών ακυρώνει οριστικά την ως άνω απόφαση, ως αντίθετη στη νομοθεσία για την ευζωία των ζώων (ν. 4380/2021, αρ. 23), με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει καμία τοπική ή λαϊκή παράδοση ή έθιμο που να δικαιολογεί τη συμμετοχή του πτηνού (αετού) σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που αποκαθιστά τη νομιμότητα και αφήνει “στα κρύα του λούτρου” τους θιασώτες παρωχημένων πρακτικών και αντιλήψεων, που αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα προς εκμετάλλευση. Προς μεγάλη του τιμή, ο κόσμος της ΑΕΚ τάχθηκε εξαρχής αντίθετος στην πρακτική αυτή, σε πλήρη σύμπνοια με την κοινή γνώμη.

Εξυπακούεται ότι κάθε παρόμοια μέλλουσα απόφαση του δήμου Φιλαδέλφειας ή οποιουδήποτε άλλου δήμου που δεν λαμβάνει υπόψιν τα ευρήματα του δικαστηρίου, είτε αφορά τον “Οδυσσέας” είτε άλλο πουλί, είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να ακυρώνεται».

Με τη σειρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου συγχαίροντας την ελληνική δικαιοσύνη και τονίζει ότι φαίνεται να να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υπεράσπιση των ζώων.

Συγκεκριμένα η «Νέμεσις» αναφέρει:

«Μπράβο αυτή τη φορά στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Τι λέει το εξαιρετικό σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, που έκρινε, βάσει της νομοθεσίας, παράνομα, όλα όσα γινόντουσαν στο γήπεδο της ΑΕΚ με τον Οδυσσέα, τον αετό που εκμεταλλευόταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιερακοθήρων για τα κιτς σώου του με ταυτόχρονη κακοποίηση του αετού;

Λέει το οφθαλμοφανές και αυτονόητο, αυτό που με κάθε τρόπο δικαστικό και εξωδικαστικό φωνάζαμε από τη πρώτη στιγμή, που ο δήμαρχος τότε Ν. Φιλαδέλφειας Γιάννης Βούρος, ο Μελισσανίδης πρόεδρος της ΑΕΚ, ο κτηνίατρος που δήθεν παρακολουθούσε τον αετό κατά τις πτήσεις του μέσα στο αλαλάζον γήπεδο, το Α.Τ. Νέας Φιλαδέλφειας και το ΥΠΕΝ έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Σύμφωνα λοιπόν με το σκεπτικό της απόφασης 2467/23 του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, δεν συνέτρεξε η βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης με χρήση του αετού, όπως εκείνη της ύπαρξης πλαισίου λαϊκών ή τοπικών πα ραδόσεων που να το απαιτεί, ενώ ο ισχυρισμός της ΠΑΕ ΑΕΚ, ότι έχει ως σύμβολο τον βυζαντινό δικέφαλο αετό από την ίδρυση της, δεν συνεπάγεται ότι έχει ασκηθεί ποτέ ως έθιμο εκδήλωση με χρήση αετού στους αγώνες ή στις άλλες δραστηριότητες της ομάδας.

Η Νέμεσις δηλώνει, ότι συνεχίζει τον αγώνα της κατά των εκμεταλλευτών αρπακτικών πουλιών ακόμη πιο δραστήρια μετά την απόφαση αυτή, μέχρι το καρκίνωμα αυτό να εξαλειφθεί».

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) καταδικάζει τη χρήση του αετού έχοντας μάλιστα με μια δεμένη μπάλα στα πόδια και προσγειώνεται στο γήπεδο και χαιρετίζει την απόφαση του του Εφετείου για την ακύρωση της απαράδεκτης πρακτικής που βαφτίστηκε ως “λαϊκή παράδοση”.

Συγκεκριμένα η ΠΦΠΟ αναφέρει:

«Ενημερωθήκαμε ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την 2467/2023 απόφασή του, ακύρωσε την έγκριση που είχε δώσει ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας για τις πτήσεις αετού κατά τη διάρκεια των αγώνων στο γήπεδο ΟΠΑΠ Αρένα.

Βέβαια τώρα που εκδόθηκε η απόφαση, ο αετός δεν κάνει πλέον πτήσεις πάνω από το γήπεδο γιατί όπως φαίνεται παρά τα όσα ισχυριζόταν ο εκπαιδευτής του, ο αετός δεν ένοιωθε και τόσο άνετα να πετάει εν μέσω κραυγών, ιαχών και καπνογόνων με αποτέλεσμα οι παραστάσεις του να είναι μάλλον θλιβερές. Η εικόνα ενός αετού που εκσφεντονίζεται με φόρα από την εξέδρα με μια δεμένη μπάλα στα πόδια και προσγειώνεται στο γήπεδο μόνο και μόνο επειδή πεινάει για να πάρει το φαγητό που του έχουν βάλει, δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν. Ταυτόχρονα υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις ακόμη και από οπαδούς της ΑΕΚ και βέβαια από την φιλοζωική κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια νίκη η ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης του Δήμου, που βάφτισε λαϊκή παράδοση κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί ξανά».


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ