Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων: Καταφανή ψεύδη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που φροντίζουν ζώα συντροφιάς, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή ανακοίνωση των τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς διατυπώθηκε από την κ. Δημοπούλου σε έντονο ύφος, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «fake news», κάνοντας επίσης λόγο για «μνήμη χρυσόψαρου».

ΣΥΡΙΖΑ: «Σκανδαλώδες και εκδικητικό χαράτσωμα»

Για χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που φροντίζουν ζώα συντροφιάς, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή ανακοίνωση των τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβριο του 2018, σε εκδήλωση της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο και «ήταν κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε επιβολή τέλους σε ιδιοκτήτες ζώων που δεν έχουν προχωρήσει στη στείρωση του ζώου τους. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει προεκλογικό χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους».

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύει το γεγονός ότι η η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε, μόνη της, ένα πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς με σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων, ενώ δύο χρόνια μετά υπήρξαν διαδοχικές τροποποιήσεις του νόμου και παρατάσεις επί παρατάσεων.

Κάνει λόγο για σπατάλη χρημάτων καθώς – όπως αναφέρει – η Ελλάδα ήδη διέθετε Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς στα πρότυπα της διαδικτυακής βάσης της Γαλλίας (i-cad), το οποίο η κυβέρνηση αντί να αναβαθμίσει, «επέλεξε να σπαταλήσει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του από το μηδέν».

Χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες χαράτσωμα» το παράβολο των 150 ευρώ για την αποστολή γενετικού υλικού» και το μέτρο «αντιεπιστημονικό και εκδικητικό για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες» προσθέτοντας πως συγχέεται η κτηνιατρική γενετική με την κτηνιατροδικαστική γενετική, προχωρώντας στην επιβολή προστίμων και ποινών βάσει του γενετικού υλικού χωρίς να υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα ή επιστημονική τεκμηρίωση.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει ασχολίαστη τη χρηματοδότηση ενός εργαστηρίου «με ανύπαρκτο ερευνητικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα, για το οποίο μάλιστα έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων εφάπαξ 2 εκ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης».


Η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς

Σε μία απάντηση έντονου ύφους, η οποία αναρτήθηκε στη σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, η κυρία Δημοπούλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «καταφανή ψεύδη».

Ειδικότερα, η κ. Δημοπούλου γράφει στην ανάρτηση:

«Θα μπορούσε να είναι κατανοητό να μη γνωρίζουν κάποιοι να διαβάζουν μια Υπουργική Απόφαση. Αλλά να μη γνωρίζουν να διαβάζουν και να κατανοούν έναν νόμο ενώ υπήρξαν κυβερνών κόμμα; Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να είναι αστεία, ένα ακόμη fake news, αν δεν έθετε σε κίνδυνο ζώα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Πρώτον γιατί δεν έχει ίχνος αλήθειας και δεύτερον γιατί αυτός που ετοίμασε την εν λόγω ανακοίνωση δεν (θέλει να) γνωρίζει και δεν (θέλει να) κατανοεί νόμους και υπουργικές αποφάσεις. Το κυνήγι προς άγρα ψήφων ξεκίνησε».

Η κυρία Δημοπούλου υπενθυμίζει τον νόμο Τσιρώνη για τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από ζωοφιλικά σωματεία αναφέροντας ότι «η μόνη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ζητήματα που αφορούν την ευζωία των ζώων είναι ότι έχει μνήμη χρυσόψαρου».

Διευκρινίζει ότι το παράβολο δεν αφορά τα αδέσποτα που κάποιος μπορεί να φροντίζει, αλλά τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς. Επί της διαδικασίας σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες οφείλουν να επιλέξουν αν θα στειρώσουν τον σκύλο ή την γάτα τους ή αν θα αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού καταβάλλοντας το παράβολο των 150 ευρώ, που πάνω από το 55% προορίζεται για δράσεις αποκλειστικά για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Τονίζει, επίσης, ότι βάσει του νόμου δικαιούνται δωρεάν στειρώσεις, εμβολιασμούς και σήμανση των δεσποζόμενων ζώων τους κατ’ ελάχιστον όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι), καθώς επίσης και όλα τα σκυλιά φύλαξης ποιμνίων (τσοπανόσκυλα) ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ενώ αποκλειστικά για εκείνα υπάρχει και η δυνατότητα ως εναλλακτική της στείρωσης, η αποστολή δείγματος γενετικού υλικού.

«Εμείς όχι απλώς δε βάζουμε χαράτσι σε όποιον φροντίζει ζώα συντροφιάς αλλά είμαστε εδώ για να σταθούμε δίπλα τους, να προσπαθήσουμε μαζί τους και να σταματήσουμε να είμαστε η χώρα με τις θλιβερές πρωτιές στις κακοποιήσεις ζώων και τα περισσότερα από 3 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΑΠΘ, και τα αναρίθμητα εκατομμύρια αδέσποτων γατιών», επισημαίνει καταλήγοντας πως «Είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε να ξαναείμαστε εδώ γιατί για εμάς έμπρακτα αποτελεί προτεραιότητα το κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ