Αντζέλικα Χιούστον προς Μητσοτάκη: Απαγορεύστε τις μεταφορές τουριστών με γαϊδουράκια

Επιστολή της οσκαρικής ηθοποιού του Χόλιγουντ για τα άτυχα τετράποδα που, ως μέρος του ελληνικού φολκλόρ, αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν αμέτρητες φορές την ημέρα και υπό φρικτές συνθήκες τα 500 σκαλιά από το λιμάνι ως τα Φηρά.

Ο κοινός αγώνας της Αντζέλικα Χιούστον και της PETA

Μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη, στο μακρινό Χόλιγουντ, έμαθαν για τα βάσανα των γαϊδουριών της Σαντορίνης. Κι αυτό δεν μας τιμά ούτε στο ελάχιστο. Πόσο μάλλον σε μία ομολογουμένως δύσκολη στιγμή για την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και μετά βεβαιότητος κακή στιγμή για το πολυδιαφημισμένο κατά τ’ άλλα τουριστικό προϊόν της χώρας. Η διάσημη χολιγουντιανή ηθοποιός Αντζέλικα Χιούστον έστειλε κοινή επιστολή με την οργάνωση PETA στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να απαγορεύσει άμεσα, βάσει νόμου, τη μεταφορά τουριστών με γαϊδούρια στη Σαντορίνη.

Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων PETA, μέσα από την πολυετή δράση της, έχει αναδείξει καιρό τώρα τις φρικτές συνθήκες κακομεταχείρισης και διαβίωσης των γαϊδουριών του φημισμένου ελληνικού νησιού, που κατά τ’ άλλα αποτελεί μία εκ των ναυαρχίδων του ελληνικού τουρισμού, και έχει προβεί σε εκκλήσεις που αποσκοπούν στον άμεσο τερματισμό αυτής της απαράδεκτης πρακτικής, η οποία δεν εξυπηρετεί καμία άλλη ανάγκη πέραν αυτής για μια τυποποιημένη και εμπορικά εκμεταλλεύσιμης εκδοχής του παραδοσιακού πολιτισμού.


Η επιστολή που εστάλη στον κ. Μητσοτάκη
Η επιστολή που εστάλη στον κ. Μητσοτάκη

Προκειμένου η οργάνωση να πετύχει τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να προστατεύσει τα δικαιώματα των ζώων, συχνά μοιράζεται σκληρές εικόνες που αποδεικνύουν την κακομεταχείριση των άμοιρων πλασμάτων, ενώ προσφάτως απήγγειλε κατηγορίες στους ιδιοκτήτες των ζώων και τους οδηγούς των γαϊδουριών, καθώς επίσης και στις τοπικές αρχές. Μάλιστα, αποφάσισε πλέον να ενώσει τις δυνάμεις της με την 71χρονη ηθοποιό, βραβευμένη μεταξύ άλλων με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην «Τιμή των Πρίτζι» (1986), υπογράφοντας επιστολή προς τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. «Έμεινα άναυδη όταν είδα σε τι φρικτή κακομεταχείριση πρέπει να υποβάλλονται τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης», γράφει η Αντζέλικα Χιούστον στον κ. Μητσοτάκη, επιστολή που αναδημοσίευσε η PETA.



Α. Χιούστον: «Η Σαντορίνη αντιμετωπίζει τα ζώα ως μηχανές χωρίς συναίσθημα»

«Οι καιροί έχουν αλλάξει από τότε που οι χωρικοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να περπατήσουν ή να πάρουν ένα γαϊδουράκι, και ενώ άλλες χώρες έχουν εγκαταλείψει τις κάποτε συνήθεις χρήσεις των ζώων που τους προκαλούν δυσφορία, η Σαντορίνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτά τα ευφυή και φιλικά ζώα ως μηχανές χωρίς συναίσθημα. Οι λίγοι νόμοι που υπάρχουν για την προστασία τους δεν εφαρμόζονται», προσέθεσε η ηθοποιός. «Καθώς πριν λίγο καιρό έσωσα έξι γαϊδουράκια και κάθε ημέρα διαπιστώνω πόσο αξιαγάπητα και ήπια πλάσματα είναι, πονάει ιδιαίτερα η καρδιά μου με αυτό που συμβαίνει. Κύριε Μητσοτάκη, παρακαλώ τερματίστε αυτή την θηριωδία και απαγορεύστε αμέσως κάθε μεταφορά τουριστών με γαϊδουράκια και μουλάρια!», συμπληρώνει η ηθοποιός.

Photograph by PETA
Photo: PETA

Σε φωτογραφικό υλικό που έχει αναρτηθεί στη σελίδα της PETA από το 2022, φαίνονται τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στη Σαντορίνη τραυματισμένα και εξαντλημένα από τις πολλαπλές διαδρομές που κάνουν από το λιμάνι ως την πόλη των Φηρών, πολλαπλές φορές την ημέρα. Ορισμένα από αυτά έχουν πληγές γεμάτες μύγες, ενώ όσο τα ζώα αναγκάζονται να περιμένουν μέσα στον ήλιο της Μεσογείου για να κάνουν την επόμενη διαδρομή, οι ιδιοκτήτες δεν τους παρέχουν ούτε τα βασικά όπως νερό, σκιά ή προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Photo: PETA
Photo: PETA

Με πληροφορίες από PETA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ