Στην Κάρπαθο η ομάδα φροντίδας ιπποειδών της Animal Action Greece για να βοηθήσει ηλικιωμένο γαϊδουράκι

H ομάδα φροντίδας ιπποειδών της Animal Action Greece επέστρεψε στο νησί της Καρπάθου τον περασμένο μήνα μετά από πρόσκληση της Άννας Κατωγυρίτη, κτηνιάτρου της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου, με άμεση ανάγκη να βοηθήσει ένα ηλικιωμένο γαϊδουράκι με υπερμεγέθεις οπλές. 

Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του γαϊδουριού ανησυχούσε για την κατάσταση των οπλών του, αλλά χωρίς πρόσβαση σε πεταλωτή στο νησί, το πρόβλημα χειροτέρευε. Ο πεταλωτής της ομάδας, Τάσος, εξονύχισε τις οπλές της γαϊδουρίτσας για να την ανακουφίσει από τον πόνο που προκαλούσε η σοβαρή παραμόρφωσή τους και η χρόνια ενδονυχίτιδα. 

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις, η διατροφή υψηλής ενέργειας (αυξημένοι υδατάναθρακες) ήταν η πιθανή αρχική αιτία του προβλήματος, ενώ η ηλικία και τα προβλήματα στις αρθρώσεις επιδείνωναν την κατάστασή της. Μετά τον εξονυχισμό των οπλών της, η κίνησή της βελτιώθηκε αισθητά! 

Η ομάδα της Animal Action Greece την εξέτασε διεξοδικά και της προσέφερε την πρώτη της θεραπεία (που περιλάμβανε και αναλγητικά) η οποία με τακτικό εξονυχισμό θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της, ενώ παραμένει σε επαφή με τη Φιλοζωική Δράση Καρπάθου για να κανονίσει περαιτέρω πεταλωτική φροντίδα στο μέλλον.

Η ομάδα φροντίδας ιπποειδών της Animal Action Greece προσέφερε κτηνιατρικές, οδοντιατρικές και πεταλωτικές υπηρεσίες σε 12 γαϊδουράκια σε όλο το νησί, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ιδιοκτητών τους σε περιοχές στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση τα οχήματα. 

Πριν και μετά

Η πρακτική του «παστουρώματος», μιας παραδοσιακής τεχνικής για την αποτροπή της απομάκρυνσης των ζώων από το χώρο τους, συνεχίζει να παρατηρείται στο νησί και αποτελεί το βασικό ζήτημα ευζωίας. Παρόλο που οι ιδιοκτήτες που συνάντησε η ομάδα αγαπούν και φροντίζουν πραγματικά τα ζώα τους και η ομάδα δεν παρατήρησε τραυματισμούς, ζώα υποσιτισμένα ή σημάδια υπερβολικής εργασίας ή κακοποίησης, είναι προφανές ότι οι ξεπερασμένες τεχνικές εξακολουθούν να είναι βαθιά ριζωμένες. 

Ενώ συνεχίζει να εκπαιδεύει αυτούς τους ιδιοκτήτες για τις επιπτώσεις του παστουρώματος στην υγεία των ιπποειδών αλλά και για τις νομικές επιπτώσεις, στόχος είναι να εστιάσει στην νεότερη γενιά ιδιοκτητών ιπποειδών, σε συνεργασία με την τοπική φιλοζωική ομάδα, ώστε να εξαλείψει το φαινόμενο και να βελτιώσει την ευζωία των ζώων στα επόμενα χρόνια.


Η ομάδα της Animal Action Greeceυ ευχαριστεί θερμά τη Φιλοζωική Δράση Καρπάθου για την οργάνωση του ταξιδιού, την Άννα Κατωγυρίτη και τη Σοφία Χήρας που συνόδευσαν την ομάδα, την εταιρεία Billy’s Rent A Car για την προσφορά του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, το Γιώργο και τη Σταυρούλα Κατωγυρίτη για την προσφορά γευμάτων και το Calypso Bay Apartment Studios στα Πηγάδια για την προσφορά διαμονής στην ομάδα.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ