Εκπαιδευμένοι σκύλοι ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα (βίντεο)

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία κοινή πρακτική στην Ελλάδα τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας από το 1993.

Η πρακτική αυτή, ειδικά στην ύπαιθρο, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην άγρια πανίδα, και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα αρπακτικά ζώα, και κυρίως για τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά. Επίσης έχουν καταγραφεί νεκροί λύκοι, αρκούδες και αλεπούδες όλα θύματα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Με δεδομένη την εκτίμηση ότι μόνο το 10% των ζώων που δηλητηριάζονται εντοπίζονται τελικά, μπορεί κανείς να φανταστεί τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν τα
δηλητηριασμένα δολώματα.

Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), έχει εντάξει στον πολυετή προγραμματισμό του τη δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Με αφορμή τα εγκαίνια του παραρτήματος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου ο Κώστας Ζορμπάς προϊστάμενος των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, παρουσίασε σε επίδειξη έναν από τους εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης στην ΕΡΤ3.

Σήμερα ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. λειτουργεί επτά άρτια εκπαιδευμένες μονάδες με τους σκύλους Dalton, Yasmin, Brando, Brendy, Jago, Laika και Bora να επιχειρούν σε Θεσσαλία, Βόρεια Πίνδο, Μεσολόγγι, Νότια Πελοπόννησο, Όλυμπο, Οροσειρά Ροδόπης και Κορώνεια – Βόλβη αντίστοιχα.

Σ’ αυτές προστίθενται και επτά ομάδες με σκύλους που διατηρεί εδώ και χρόνια η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το WWF Ελλάς, με αποτέλεσμα σήμερα, η ελληνική ύπαιθρος να καλύπτεται ικανοποιητικά από τη λειτουργία των συνολικά 14 ομάδων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Πηγή: ertnews.gr


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ