Ένσταση της ΠΦΠΟ για τον διωγμό δεσποζόμενων από εξωτερικούς χώρους εστίασης

Ένσταση για διόρθωση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα για τα ζώα, και συγκεκριμένα στους εξωτερικούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος για δεσποζόμενα, ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και την αναπληρώτρια Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, αλλά και την παρέμβαση του ΥΠΕΣ και της Ειδικής Γραμματείας για τα Ζώα Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών, με επιστολή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

Η ΠΦΠΟ ζητάει να σταματήσει επιτέλους η οπισθοδρόμηση στην Ελλάδα σε σχέση με παμπάλαιους κανονισμούς και εγκυκλίους ενώ η Ευρώπη προχωρά με τελείως διαφορετική κουλτούρα για τα ζώα. «Ουραγοί ακόμη εμείς;» διερωτάται.

Στην επιστολή της η ΠΦΠΟ θίγει το θέμα με αφορμή τα πολυάριθμα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά από κηδεμόνες κατοικίδιων για την απαγόρευση εισόδου σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων καφέ ή εστίασης συνοδευόμενοι από τα ζώα συντροφιάς τους, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

χώρους
Το ανάπηρο σκυλάκι που ”πέταξαν” έξω από εξωτερικό χώρο καφετέριας (Φωτο ΠΦΠΟ)

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΦΠΟ

Θέμα: Εξωτερικοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος για δεσποζόμενα ζώα

Αξιότιμοι κ.κ.,

Βαδίζουμε προς το τέλος του 2023 και η Ομοσπονδία μας εξακολουθεί να λαμβάνει επανειλημμένα επιστολές εν είδη έντονης διαμαρτυρίας από πολίτες που βιώνουν την απαγόρευση πρόσβασης ακόμα και σε εξωτερικό χώρο καταστημάτων εστίασης, μαζί με το δικό τους ζώο συντροφιάς.

Ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι άνθρωποι μπαίνουν ελεύθερα με τα ζώα τους μέσα στα εστιατόρια, προσφέρεται δε αμέσως μπολ νερού στο ζώο.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη σχετικά με το επιτρεπτό ή μη της παραμονής ζώων συντροφιάς σε χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Την ίδια στιγμή που θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνεται πανταχόθεν προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στα ζώα, και επίλυσης του τεράστιου κοινωνικού ζητήματος των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στους δρόμους της Ελλάδας, η ίδια η Πολιτεία αποκλείει και απομονώνει τους ανθρώπους από μορφές κοινωνικότητας μαζί με τα ζώα τους που γι᾽ αυτούς αποτελούν μέλη οικογένειας.

Έχει θεσπιστεί η υπουργική απόφαση Υ1γ/ΓΠ/οικ.47829 /2017 «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών και άλλες διατάξεις» κατά την οποία τα τρόφιμα και ποτά πρέπει να προφυλάσσονται μεταξύ άλλων και από οικόσιτα ή μη ζώα (άρθρο 12 παρ. 1).

Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με τους κανόνες ερμηνείας των νόμων, φαίνεται να επιτρέπεται η παραμονή των ζώων συντροφιάς στους εξωτερικούς χώρους αλλά όχι στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ενώ επιτρέπεται η παραμονή των σκύλων βοηθείας τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς (Ν. 4830, Άρθρο 21).

Με προϋπόθεση ότι ο κηδεμόνας του ζώου είναι υποχρεωμένος να μεριμνά ώστε το σκυλί να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους πελάτες, να το έχει σε κοντινή απόσταση από το κάθισμά του με τον οδηγό του και σε περίπτωση που παρέχει νερό ή τροφή στο ζώο να φροντίσει να καθαρίσει άμεσα το σημείο, ενώ θα έχει οπωσδήποτε μαζί του το βιβλιάριο του ζώου και φυσικά την καταχώριση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των πολιτών που θέλουν μια Ελλάδα της Προόδου και όχι πια της οπισθοδρόμησης, και παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε ευκρινώς τι ισχύει και για ποιους λόγους εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών σε μαγαζιά εστίασης συνοδευόμενων από το ζώο τους, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ