Επιστήμονες ανακάλυψαν θαλάσσιο πλάσμα με 20 πλοκάμια και του έδωσαν ονομασία… φράουλας!

Ερευνητές ανακάλυψαν στην Ανταρκτική ένα νέο είδος ζώου με 20 πλοκάμια, που ανήκει στην ομάδα των φτερωτών αστεριών (feather stars) της Ανταρκτικής και συγγενεύει σε γενικές γραμμές με τους αστερίες.

Ένα νέο ασπόνδυλο πλάσμα ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το οποίο παραδεχόμαστε πως θυμίζει κάτι από «Alien», αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εξωγήινο, αφού ανακαλύφθηκε στη Γη, και μάλιστα σε ένα από τα πιο ανεξερεύνητα σημεία του πλανήτη μας: την Ανταρκτική.

Η ονομασία που του δόθηκε δε, περιλαμβάνει την ονομασία φρούτου, συγκεκριμένα της φράουλας. Η έμπνευση των επιστημόνων για το όνομα προήλθε από την παρατήρηση μιας δομής στο σώμα του πλάσματος, η οποία μοιάζει πράγματι με φράουλα, παρότι το ίδιο το πλάσμα εκ πρώτης όψεως δεν θυμίζει σε τίποτα το φρούτο.


Κοντινή όψη του φτερωτού αστεριού της Ανταρκτικής με μερικά από τα κίρρια που έχουν αφαιρεθεί για να αποκαλυφθεί μια δομή που μοιάζει με φράουλα (Photo: Greg W. Rouse)
Κοντινή όψη του φτερωτού αστεριού της Ανταρκτικής με μερικά από τα κίρρια που έχουν αφαιρεθεί για να αποκαλυφθεί μια δομή που μοιάζει με φράουλα (Photo: Greg W. Rouse)

Τα φτερωτά αστέρια ανήκουν στα κρινοειδή, στα οποία ανήκουν επίσης οι αστερίες και οι αχινοί, που είναι γνωστά και ως «θαλάσσιοι κρίνοι», καθώς ζουν συνήθως προσκολλημένα στον πυθμένα. Το νέο πλάσμα, που του δόθηκε η ονομασία «strawberry feather star» (Promachocrinus fragarius), διαθέτει 20 πλοκάμια ή βραχίονες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά σε μήκος.

Τα μικρότερα και λεπτότερα από τα πλοκάμια του τα χρησιμοποιεί για να «γαντζωθεί» στον πυθμένα, ενώ τα υπόλοιπα, τα μεγαλύτερα και μακρύτερα πλοκάμια, το βοηθούν να κινείται στη θάλασσα. Τα περισσότερα είδη της συγκεκριμένης ομοταξίας έχουν συνήθως έως 10 άκρα, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο είδος ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Promachocrinus fragarius ζει σε βάθη μεταξύ 65 μέτρων κι ενός χιλιομέτρου από την επιφάνεια της θάλασσας και η κεφαλή του είναι στραμμένη προς τον πυθμένα, ενώ τα πλοκάμια του είναι στραμμένα προς την επιφάνεια. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Invertebrate Systematics.


Photo: Eric A. Lazo-Wasem
Photo: Eric A. Lazo-Wasem

Με πληροφορίες από Business Insider India


Έρευνα


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ