Επέστρεψαν οι λύκοι στη Γερμανία – Έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ αγροτών και οικολόγων

Ευδοκιμούν και πάλι οι λύκοι στη Γερμανία, που φιλοξενεί 161 αγέλες, περίπου 1.300 λύκους, δημιουργώντας από τη μία ευχαρίστηση στους οικολόγους, από την άλλη προβλήματα στους αγρότες.

Οι επί της ουσίας εξαφανισμένοι στη Γερμανία για περισσότερο από έναν αιώνα λύκοι ευδοκιμούν σήμερα για άλλη μια φορά σε διάφορες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας μια σπάνια επιτυχία σε έναν κόσμο φθίνουσας βιοποικιλότητας, που υποφέρει από την κλιματική αλλαγή. Την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός τους έχει εξαπλασιαστεί. Η Γερμανία υπολογίζεται πως φιλοξενεί σήμερα έως και 161 αγέλες, περίπου 1.300 λύκους. Όπως θα περίμενε κανείς, η εντυπωσιακή ανάκαμψη του πληθυσμού τους έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων εις βάρος άλλων ζώων, κι αυτό είναι κυρίως που διχάζει.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, από τη Γερμανία, οι λύκοι εξαπλώνονται επίσης, μεταξύ άλλων περιοχών, στο Βέλγιο και την Ολλανδία, δημιουργώντας θέμα στα υψηλότερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, το περασμένο φθινόπωρο, το ζήτημα άγγιξε και τις ευαισθησίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, καθώς ένας λύκος επιτέθηκε στο πόνι της, το οποίο είχε έξω από το σπίτι της στη βορειοδυτική Γερμανία, σκοτώνοντάς το. Λίγο αργότερα, η ίδια έγραψε πως το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. αναγνωρίζει «ότι η επιστροφή των λύκων και ο αυξανόμενος αριθμός τους, οδηγεί σε σύγκρουση»

Σε τοπικό επίπεδο, η σύγκρουση έχει δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ αγροτών και οικολόγων, καθώς υποστηρικτές και των δύο πλευρών έχουν κατηγορηθεί ότι σε διάφορες περιπτώσεις πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Ορισμένα καταφύγια λύκων τυλίχθηκαν στις φλόγες από φωτιές που έβαλε ανθρώπινο χέρι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις λύκοι πυροβολήθηκαν και τεμαχίστηκαν παράνομα.

Τον περασμένο μήνα, άνθρωποι που έκαναν βόλτα στο κανάλι ενός ποταμού στα βόρεια της χώρας, είδαν μια πλέουσα μπλε σακούλα σκουπιδιών, μέσα στην οποία ανακάλυψαν πως είχε τοποθετηθεί το γεμάτο σφαίρες τεμαχισμένο πτώμα ενός λύκου. Το κεφάλι και η ουρά του βρέθηκαν την επόμενη ημέρα σε μια ξεχωριστή σακούλα.

Photo: Michael Larosa/Unsplash
Photo: Michael Larosa/Unsplash

Η εξαφάνιση των λύκων στη Γερμανία

Η τελευταία αγέλη λύκων εκτιμάται ότι εξαφανίστηκε στη Γερμανία το 1850, εξαιτίας του εκτεταμένου κυνηγιού που σταδιακά οδήγησε στη θανάτωση όλων των ατόμων του πληθυσμού. Όπως σχολιάζει η Washington Post, πολλές γενιές παιδιών μεγάλωσαν με παραμύθια που παρουσίαζαν τους λύκους ως τους κακούς της ιστορίας και σε αυτό περιοριζόταν η εμπειρία τους.

Πάντως, η επανένωση του 1990 αποδείχθηκε ευοίωνη για τους λύκους. Παρότι στην Ανατολική Γερμανία το κυνήγι ήταν νόμιμο και οι λύκοι συνήθως πυροβολούνταν όταν επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα από την Πολωνία, στην ενωμένη Γερμανία εφαρμόστηκε η προστασία του λύκου που ισχύει και στη Δύση. Έτσι, το 2000 γεννήθηκαν οι πρώτοι άγριοι λύκοι έπειτα από 150 χρόνια, γεγονός που γιορτάστηκε από τους οικολόγους. Χάρη στην ικανότητά τους να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον κατάλληλο για αυτούς βιότοπο, η βοήθεια που χρειάστηκαν για τη συντήρησή τους ήταν λίγη.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι λύκοι να μπορούν να συμβιώσουν με τους ανθρώπους που κάποτε τους είχαν διώξει. Η Γερμανία δεν διαθέτει τα εκτεταμένα εθνικά πάρκα που συνέβαλαν σημαντικά στην υποστήριξη την επανεισαγωγή του είδους στις ΗΠΑ. Επίσης, είναι μικρότερη σε έκταση από την Μοντάνα, όπου οι λύκοι εισήχθησαν ξανά στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στο Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν. Ακόμα, η Γερμανία, αν και μικρότερη, έχει 80 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό και περίπου τον ίδιο αριθμό λύκων. Όλα αυτά κατέστησαν σημαντική τη δυσκολία του εγχειρήματος της διατήρησής τους, ιδίως όταν ο πληθυσμός τους ξεκινούσε να ανακάμπτει και οι επιθέσεις από λύκους να αυξάνονται.

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί 216 επιθέσεις στην Κάτω Σαξονία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 601 ζώα, ενώ την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά είχαν σημειωθεί 174. Το 2022, σκοτώθηκαν συνολικά 4.366 παραγωγικά ζώα από φάρμες σε όλη τη Γερμανία, μεταξύ των οποίων 30 άλογα και 4 λάμα, σημειώνοντας αύξηση 30% εν συγκρίσει με το 2021.

Σήμερα, η προστασία των λύκων κατοχυρώνεται στην Ε.Ε. με νόμο, αν και πέρυσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ζητούσε υποβάθμιση. Αυτήν την περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα επέβλεπε μια τέτοια αλλαγή, διενεργεί ανάλυση, ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν χωριστεί σε «στρατόπεδα» όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, με υπουργούς Περιβάλλοντος από δώδεκα χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας– να υποστηρίζουν την αποδυνάμωση της προστασίας, ενώ άλλα κράτη, όπως η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία, έχουν δοκιμάσει την ισχύ των υφιστάμενων προστατευτικών μέτρων και επέτρεψαν προσφάτως τη σφαγή λύκων.

Προσώρας, η Γερμανία επιτρέπει τον πυροβολισμό λύκου μόνο εάν θεωρείται ότι προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στα ζώα. Μετά από κάθε επίθεση, λαμβάνεται δείγμα DNA από το νεκρό ζώο, ώστε να διαπιστωθεί ποιος λύκος ήταν υπεύθυνος για την εξόντωσή του. Εάν διαπιστωθεί ότι ένας λύκος έχει πηδήξει ηλεκτρικούς φράχτες, ή ότι έχει ξεφύγει δύο φορές από σκύλους προστασίας, μπορεί να χορηγηθεί ειδική άδεια για τον πυροβολισμό του. Αλλά οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι για να ζουν αρμονικά οι άνθρωποι με τους λύκους. Ένας εξ αυτών είναι η εγκατάσταση υψηλών ηλεκτρικών φρακτών και συστημάτων παρακολούθησης μέσω κάμερας, κατά μήκος εκτάσεων που βόσκουν άλλα ζώα. Οι φράχτες, καθώς και οι φύλακες σκύλοι για τα κοπάδια, χορηγούνται από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Παρότι η αυξημένη περίφραξη δεν αποτελεί δημοφιλή πρακτική στη γερμανική κουλτούρα της φανατικής πεζοπορίας και οι απλές αποζημιώσεις για τα νεκρά ζώα μπορεί να είναι λιγότερο ακριβές από τα 18,3 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε η Γερμανία για σκύλους και περίφραξη πέρυσι, τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα βοηθούν. Κάποιοι αγρότες παραπονιούνται ότι έχουν αναλάβει το βάρος και την οικονομική επιβάρυνση της συντήρησης της περίφραξης και της σίτισης επιπλέον σκύλων. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ενώ τα κρατικά χρήματα είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην προστασία των προβάτων, δεν επεκτείνονται σε βοοειδή ή σε ιπποειδή.


Με πληροφορίες από Washington Post


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ