Γαλλία: Επιθέσεις λύκων επαναφέρουν τη συζήτηση για θανάτωσή τους

Η επίθεση λύκων στον κήπο μιας οικογένειας στη Γαλλία αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για τη θανάτωσή τους. Βίντεο που τραβήχτηκε από το ζευγάρι σε ένα ορεινό χωριό της χώρας δείχνει μια αγέλη να κατασπαράζει ένα ανυπεράσπιστο ελάφι στην πίσω βεράντα του σπιτιού.

Άγρια ζώα με επιθετικές διαθέσεις εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα το τελευταίο διάστημα στις αγροτικές περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τον περασμένο μήνα, καφέ αρκούδες επιτέθηκαν σε ανθρώπους σε Ιταλία και Γαλλία, ενώ τώρα μια αγέλη λύκων στη Γαλλία φέρνει στο προσκήνιο δραστικούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

Οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού σε ορεινό χωριό της χώρας βιντεοσκόπησαν την αγέλη να κατασπαράζει ένα ελάφι. Το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από τους ιδιοκτήτες από ένα παράθυρο στον επάνω όροφο της οικίας τους, δείχνει τέσσερις λύκους να περιτριγυρίζουν ελάφια στο Λε Ρους, ένα χωριό στα βουνά Ζουρά, κοντά στα ελβετικά σύνορα. Έκδηλο είναι το σοκ που υπέστη το ζευγάρι: «Γιατί να το δούμε αυτό;», ρωτούν. Κατόπιν της βιντεοσκόπησης, διέκοψαν την επίθεση των λύκων ανοίγοντας το παράθυρο ώστε να τρομάξουν τα αρπακτικά. Το πτώμα ενός ελαφιού βρέθηκε αργότερα κοντά στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες των Times του Λονδίνου.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι φαίνεται πως πέθανε από επίθεση λύκου και πρέπει να είναι το ίδιο ζώο με αυτό που φαίνεται στο βίντεο. Οι εικόνες προβλήθηκαν ευρέως μετά τη δημοσίευσή τους από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού στη σελίδα μιας ομάδας στο Facebook, με τίτλο «Non au Loup» («Οχι στον Λύκο»). Η ομάδα λέει ότι στόχος της είναι να προειδοποιεί τους βοσκούς και άλλους κτηνοτρόφους για την παρουσία λύκων στην περιοχή τους. Η εν λόγω σελίδα φέρει πολυάριθμες αναρτήσεις από ανθρώπους που απαιτούν να αυξηθεί ο αριθμός των λύκων που θανατώνονται ετησίως ή να εξαφανιστούν εντελώς.

Photograph by Yannick Menard/Unsplash
Photograph by Yannick Menard/Unsplash

«Υπερασπίστείτε τον Λύκο»

Οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν περισσότερο για τις επιθέσεις σε πρόβατα παρά σε ελάφια, ελπίζουν ωστόσο ότι το βίντεο θα βλάψει την εικόνα των λύκων στα μάτια της γαλλικής κοινής γνώμης. Η οργάνωση «Υπερασπίστείτε τον Λύκο», μια ένωση υποστήριξης των δικαιωμάτων των αρπακτικών, πιστεύει ότι περίπου 20 λύκοι ζουν στην κοιλάδα Μπουά ντ’ Αμόντ, κοντά στο χωριό. Ο Φαμπρίς Μονέ, ιδρυτής της οργάνωσης, καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να αποφύγουν τη συναισθηματική εκμετάλλευση του βίντεο, που τροφοδοτεί το «μίσος» κατά των λύκων. «Θα πρέπει να τους δούμε όπως βλέπουμε μια οικογένεια αλεπούδων» γράφει.

Ο Πατρίς Ρεϊντελέ, φωτογράφος άγριας ζωής και πρόεδρος της Pôle Grands Prédateurs, μιας ένωσης που υποστηρίζει την προστασία των λύκων στα βουνά Ζουρά, αναφέρει: «Ο λύκος πηγαίνει, ας πούμε, στο σουπερμάρκετ, όπως εμείς. Αν υπάρχει πιθανό θήραμα, θα το ακολουθήσει. Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικό ή τραγικό σε αυτό. Είναι απλώς η φύση». Ο Ρεϊντελέ λέει ότι στην Ιταλία τα πτώματα ζώων που σκοτώθηκαν από λύκους βρίσκονταν συχνά κοντά σε κατοικημένες περιοχές. «Τα βρίσκουμε τακτικά δίπλα σε γήπεδα ποδοσφαίρου. Στη Γαλλία αυτό το γεγονός εξακολουθεί να σοκάρει την κοινή γνώμη».

Τον 20ό αιώνα οι λύκοι κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφανίσεως στη Γαλλία, αλλά επέστρεψαν από τα ιταλικά σύνορα τη δεκαετία του 1990, αφού τους δόθηκε καθεστώς προστασίας. Ο αριθμός τους συνέχισε να αυξάνεται –η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπήρχαν 921 λύκοι στη Γαλλία πέρυσι, αυξημένοι σε σχέση με τους 783 του 2021– και εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στα προάστια της περιοχής του Παρισιού. Υπολογίζεται ότι σκοτώνουν περισσότερα από 10.000 πρόβατα και άλλα ζώα φάρμας κάθε χρόνο, εξοργίζοντας τους κτηνοτρόφους. Το προηγούμενοι έτος, η κυβέρνηση όρισε τον μέγιστο αριθμό λύκων που θα μπορούσαν να θανατωθούν σε εθνικό επίπεδο σε 174. Παρ’ όλα αυτά, τα αγροτικά σωματεία θεωρούν αυτόν τον αριθμό ανεπαρκή για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Πηγή: thetimes.co.uk

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ