Ιταλία: Αρκούδα σκότωσε 26χρονο που έκανε τζόκινγκ – Ξεκινά επιχείρηση για να τη θανατώσουν

Την Τετάρτη, νεαρός που έκανε τζόκινγκ έχασε τη ζωή του από επίθεση αρκούδας στη βορειοανατολική Ιταλία, κάτι που, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τοπικές αρχές, συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα.

Ο 26χρονος Αντρέα Πάπι βρισκόταν στη δασώδη, ορεινή περιοχή κοντά στο χωριό του, το Κάλντες στην περιφέρεια του Τρεντίνο, για να γυμναστεί. Η γυμναστική του διακόπηκε απότομα όταν οι δρόμος του διασταυρώθηκε με εκείνον μίας αρκούδας.

Επειδή αργούσε να επιστρέψει στο σπίτι, η οικογένειά του άρχισε να ανησυχεί και ενημέρωσε τις αρχές. Την νύχτα της Τετάρτης, ο άτυχος νεαρός βρέθηκε νεκρός από διασώστες σε μία χαράδρα. Έφερε βαθιά τραύματα στον λαιμό, τα χέρια και το στήθος, ενώ εξ όψεως φαινόταν ότι είχαν προκληθεί από κάποιο μεγάλου μεγέθους σαρκοφάγο ζώο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο Αντρέα Πάπι υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσε μια αρκούδα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Η ταυτοποίηση του ζώου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών από την ανάλυση του DNA.


Επιχείρηση για να σκοτώσουν την αρκούδα

Χθες το βράδυ, οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι αποφασίστηκε να ξεκινήσει κατεπειγόντως μια επιχείρηση ώστε να θανατώσουν την αρκούδα, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τρεντίνο, Μαουρίτσιο Φουγκάτι.

Τον Μάρτιο, ένας άνδρας είχε δεχθεί επίθεση από αρκούδα στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την επικινδυνότητά τους. Χάρη στην επιτυχία του προγράμματος Life Ursus, για την επανεισαγωγή των αρκούδων στο Τρεντίνο (1996-2004), το 2021 καταγράφηκαν στην περιφέρεια 69 αρκούδες. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται πως συνολικά είναι περίπου 100, αν και το πρόγραμμα προέβλεπε ο πληθυσμός τους να κυμαίνεται γύρω στις 50 ζώα, σχολίασε ο Φουγκάτι, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής συμβίωση με τους κατοίκους της περιοχής. «Είναι επομένως σκόπιμο να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό, το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο ίδιος.

Η Αναμαρία Προκάτσι, της Εθνικής Ένωσης για την Προστασία των Ζώων (Enpa), κατήγγειλε ωστόσο την απουσία προληπτικών δράσεων εκ μέρους των αρχών. «Ο άνθρωπος δεν είναι στόχος της αρκούδας, που, αντιθέτως, είναι ένα ιδιαίτερα δειλό ζώο, το οποίο κρατιέται σε απόσταση» από τους ανθρώπους, τόνισε η πρώην βουλευτής, επισημαίνοντας ότι δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια ώστε «να αποθαρρυνθεί η πρόσβαση σε ζώνες όπου βρίσκονται μητέρες αρκούδες με τα μικρά τους».


Η στάση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF)

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, αν και τόνισε ότι αντιτίθεται στη συστηματική εξόντωση των αρκούδων που εμπλέκονται σε μη θανατηφόρες επιθέσεις, εκτίμησε ότι εκείνη που ευθύνεται για τον θάνατο του νεαρού Αντρέα θα πρέπει να σκοτωθεί. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι στην Ιταλία ζουν περίπου 120-200 αρκούδες, κυρίως στο Τρεντίνο και το Αμπρούτσο.


Με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ