Φωτιά στην Εύβοια – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Εκτός κινδύνου οικισμοί και εγκαταστάσεις

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή Μηλάκι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια, σε δασική και δύσβατη έκταση με ξερά χόρτα, μακριά από οικισμούς αλλά αρχικά κοντά σε εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

Καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (6/07) στην περιοχή Μηλάκι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεσή της. Κατοικημένες περιοχές, το εργοστάσιο της ΔΕΗ άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή βρίσκονται εκτός κινδύνου.

«Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικίες, ωστόσο είναι σε πολύ δύσκολο σημείο το οποίο δεν μπορούν να πλησιάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Είμαστε σε επιφυλακή και θα είμαστε όλο το βράδυ», δήλωσε χθες το βράδυ ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, Νίκος Μπαράκος.

«Είναι πολύ δύσκολο σημείο. Η νύχτα θα είναι μακριά. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή και θα παραμείνουμε όλο το βράδυ», είχε επισημάνει χθες ο Νίκος Μπαράκος, ενώ στην περιοχή είχαν ήδη σπεύσει και εθελοντές για να περιορίσουν το πέρασμα της φωτιάς.



Από το απόγευμα της Πέμπτης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς αυξάνονται διαρκώς. Από 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το βράδυ συγκεντρώθηκαν 82 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 6 ομάδες πεζοπόρων, ενώ επιχειρούν επίσης και εθελοντές πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή επιχειρούν 107 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν ρίψεις και με εναέρια μέσα. Αυτή τη στιγμή, επιχειρούν από αέρος δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.



Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου, συνελήφθη ένας 75χρονος άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση, στη θέση Λαθούρα της Τ.Κ. Καλεντζίου του δήμου Κύμης-Αλιβερίου Ευβοίας.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ο 75χρονος εκτελούσε εργασίες καπνίσματος μελισσών στην περιοχή. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μην προβαίνουν σε θερμές εργασίες, καθώς αναμένονται ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η φωτιά έκαιγε στην περιοχή νότια- νοτιοανατολικά του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον δήμο Αλιβερίου- Κύμης, χωρίς το εργοστοστάσιο να απειλείται, καθώς οι φλόγες κινούνταν σε αρκετή απόσταση προς την αντίθετη κατεύθυνση στον ορεινό όγκο, ενώ έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης περίπου 3 μποφόρ.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 8 το βράδυ. «Προσπαθήσαμε να ανακόψουμε την κεφαλή του ενεργού μετώπου το οποίο έχει οριοθετηθεί σε ορεινό σημείο ανατολικά από το Μηλάκι, το οποίο δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί και καίει αγριελιές και χαμηλή βλάστηση», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Διευκρίνισε, ακόμα, ότι ουδέποτε κινδύνευσε το εργοστάσιο της ΔΕΗ ή οι άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η φωτιά ξέσπασε κοντά σε τσιμεντοβιομηχανίες αλλά η φορά του ανέμου τής έδωσε ώθηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνεμοι έχουν πλέον καταλαγιάσει.



Με πληροφορίες από CNN Greece, LiFO και ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ