Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται να φέρει την επανάσταση για τους λάτρεις των γατών που παλεύουν με αλλεργίες.
Επιστήμονες, αξιοποιώντας την πρωτοποριακή τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία υποαλλεργικών γατών, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να υιοθετούν γάτες χωρίς φόβο αλλεργικών αντιδράσεων.
Το πρόβλημα: Η Fel d 1
Η κύρια αιτία αλλεργιών στις γάτες είναι η πρωτεΐνη Fel d 1, που παράγεται στο σάλιο, το δέρμα και τα δάκρυα των ζώων. Όταν οι γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους, η Fel d 1 διαχέεται στον αέρα και προκαλεί ανοσολογικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Περίπου το 15% του πληθυσμού, ή εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, υποφέρουν από συμπτώματα όπως φτέρνισμα, φαγούρα και δυσκολία στην αναπνοή λόγω της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.
Η ανακάλυψη: Ασφαλής τροποποίηση
Οι επιστήμονες μελέτησαν τη γενετική δομή της Fel d 1 και ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη αυτή δεν φαίνεται να είναι απαραίτητη για την υγεία των γατών. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, η απενεργοποίηση της Fel d 1 μέσω CRISPR δεν επηρέασε αρνητικά τη φυσιολογία των ζώων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτεΐνη παρουσιάζει μεγάλη γενετική ποικιλία και δεν είναι αυστηρά συντηρημένη στην εξέλιξη, κάτι που υποδηλώνει ότι οι γάτες μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά χωρίς αυτήν.
Προς ένα μέλλον χωρίς αλλεργίες
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PNAS Nexus, ενισχύει την ελπίδα ότι οι υποαλλεργικές γάτες θα γίνουν πραγματικότητα. Αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Fel d 1 στις γάτες, η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για την ασφαλή εφαρμογή γενετικής τροποποίησης.
Η δυνατότητα δημιουργίας γατών φιλικών προς τις αλλεργίες θα μπορούσε να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που μέχρι σήμερα απέφευγαν τα αγαπημένα ζώα λόγω αλλεργιών. Παράλληλα, θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό γατών που εγκαταλείπονται σε καταφύγια εξαιτίας προβλημάτων υγείας των ιδιοκτητών τους.
Η επιστήμη υπόσχεται ότι η ημέρα που όλοι θα μπορούν να αγκαλιάσουν έναν τριχωτό φίλο χωρίς ανησυχία είναι πιο κοντά από ποτέ.
Με πληροφορίες από studyfinds
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.