Ιωάννινα: Έτοιμη η νέα πτέρυγα του καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Ολοκληρώνεται η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο καταφύγιο αδέσποτων η οποία συμπληρώνει τις υποδομές του Δήμου Ιωαννιτών για την διαχείριση και την ευζωία τους.

Τους χώρους του καταφυγίου επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος και Νίκος Σιορόκας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Ορέστης Μπρίκος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Είχαν την δυνατότητα να δουν επί τόπου την εξέλιξη των έργων και να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των φιλοζωικών, οι οποίες συνδράμουν σε καθημερινή βάση για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων.

Η παλιά πτέρυγα του καταφυγίου η οποία λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια διαθέτει 48 χώρους για την προσωρινή φύλαξη των σκύλων, κτηνιατρείο, χώρο διαμονής για τα άρρωστα ζώα, χώρο καραντίνας με όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.

Η νέα πτέρυγα δημιουργείται ακριβώς δίπλα. Το έργο χρηματοδοτείται με το ποσό των 262 χιλιάδων ευρώ και δημιουργούνται 24 συνολικά νέοι χώροι για την φιλοξενία αδέσποτων.

αδέσποτων
Φωτο Δήμος Ιωαννιτών – Municipality Of Ioannina

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Άγγελος Νάτσικας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, μία σειρά υπηρεσιών έχει ανατεθεί σε επαγγελματίες ιδιώτες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η υγειονομική επίβλεψη, εποπτεία του καταφυγίου και η επιστημονική ευθύνη του κτηνιατρείου, οι στειρώσεις αδέσποτων ζώων, η διαφύλαξη της ευζωίας, η παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών σε αδέσποτα, η απολύμανση και η απεντόμωση καθώς και ο εργαστηριακός έλεγχος λεϊσμανίασης.

Το συνολικό κόστος των υπηρεσιών για την περίοδο 2022-2023 ανέρχεται στο ποσό των 159.000 ευρώ. Επιπλέον, για την διαχείριση και ευζωία των αδέσποτων ζώων ο Δήμος δαπάνησε για την ίδια περίοδο το ποσό των 583.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Νάτσικας από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι τις 30 Μαΐου του 2023 διαχειρίστηκαν 2.040 αδέσποτοι σκύλοι, από τους οποίους 1.654 υιοθετήθηκαν και οι υπόλοιποι επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, έγινε επί τόπου διαχείριση 903 αδέσποτων σκύλων, εμβολιασμός 1.851, στείρωση 1.134 και εργαστηριακός έλεγχος 741.

αδέσποτων
Φωτο Δήμος Ιωαννιτών – Municipality Of Ioannina

Υπογράμμισε πως παρά την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών και οι εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αυξάνεται καθημερινά.

«Οι ιδιόκτητοι σκύλοι και γάτες γενικά δεν στειρώνονται, περιφέρονται και παράγουν έναν υπερπληθυσμό σκύλων και γατών. Κάποιοι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα σκυλιά και τις γάτες τους στο δρόμο. Κάνω έκκληση στους ιδιοκτήτες ζώων να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη της φροντίδας των ζώων τους. Η στείρωση και η μη εγκατάλειψη είναι ο μοναδικός τρόπος για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων. Καλούμε επίσης τους συμπολίτες μας να καταγγέλλουν περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησης.

Κανένα καταφύγιο δεν θα είναι ποτέ αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει κάθε αδέσποτο σκύλο και γάτα, και ποτέ δεν θα υπάρχουν αρκετές οικογένειες για να υιοθετήσουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία της ανεύθυνης ιδιοκτησίας» υπογράμμισε.

Ο κ. Νάτσικας ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές για την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όπως και τις υπηρεσίες του Δήμου και τόνισε ότι για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους πολίτες. Μόνο με την δική τους ευαισθησία θα μπορέσει να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων.

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Σουζάνα Τσουκανέλη – Brabander ασχολείται εθελοντικά για περισσότερα από 12 χρόνια με την διαχείριση των αδέσποτων. Εξήρε την προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο τόσο στο καταφύγιο όσο και με άλλες δράσεις που γίνονται στην πόλη.

«Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι και ευαίσθητοι με τα ζώα. Επίσης χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την διαχείριση και περισσότεροι άνθρωποι. Η φροντίδα μας είναι συνεχής και θέλουμε την βοήθεια όλων των πολιτών» σημείωσε στις δηλώσεις της.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ