Ιός του Δυτικού Νείλου: Περίοδος μετάδοσης για την Ευρώπη – Η καταγραφή των κρουσμάτων σε ζώα και ανθρώπους

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και οι γειτονικές στην ΕΕ χώρες είχαν αναφέρει 1.339 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως και τις 31 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αναφορών κρουσμάτων από το 2018, το έτος αιχμής της επιδημίας.

Ειδικότερα, μέχρι τις 31 Μαΐου του 2023, οι συγκεκριμένες χώρες είχαν αναφέρει 1.133 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile Virus ή WNV) σε ανθρώπους, εκ των οποίων 1.112 είχαν αποκτηθεί τοπικά, 17 σχετίζονταν με ταξίδια, ενώ για 4 ακόμη κρούσματα παραμένει άγνωστο το καθεστώς εισαγωγής και ο τόπος μόλυνσης. Τα κρούσματα περιλαμβάνουν συνολικά 92 θανάτους, οι οποίοι καταγράφηκαν το 2022. Η καταγραφή των κρουσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy).

Δέκα χώρες της ΕΕ και της ΕΟΧ ανέφεραν 1.108 τοπικά αποκτηθέντα ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης από τον WNV με γνωστό τόπο μόλυνσης σε επίπεδο διοικητικών μονάδων NUTS 3. Ακολούθως, αναγράφονται τα τοπικά αποκτηθέντα κρούσματα ανά χώρα:

  • Ιταλία (723)
  • Ελλάδα (283)
  • Ρουμανία (47)
  • Γερμανία (16)
  • Ουγγαρία (14)
  • Κροατία (8)
  • Αυστρία (6)
  • Γαλλία (6)
  • Ισπανία (4)
  • Σλοβακία (1)

Αναφορικά με τους θανάτους, στην Ιταλία αναφέρθηκαν 53, στην Ελλάδα 33, στη Ρουμανία 5 και στην Ουγγαρία 3. Επίσης, η Ελλάδα ανέφερε 3 ακόμη τοπικά αποκτηθέντα κρούσματα άγνωστου τόπου μόλυνσης σε επίπεδο NUTS 3.

Οι αναφορές για ανθρώπινα κρούσματα από γειτονικές χώρες της ΕΕ ανέρχονται σε 228, εκ των οποίων τα 227 ήταν τοπικά αποκτηθέντα, ενώ ένα σχετιζόταν με ταξίδι στην Τουρκία. Αναφέρθηκαν, ακόμα, 226 κρούσματα στη Σερβία και 2 στη Βόρεια Μακεδονία, ένα εκ των οποίων σχετιζόταν με ταξίδι.

Το 2022, εντός των χωρών αναφοράς αναφέρθηκαν ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης από τον WNV από 113 διαφορετικές περιφέρειες NUTS 3 ή GAUL 1. Σε ορισμένες από τις περιφέρειες καταγράφηκαν ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για πρώτη φορά, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Ισπανία. Σύμφωνα με το ECDC, τα υπόλοιπα κρούσματα που αναφέρθηκαν μέσω του TESSy προέρχονταν από περιοχές που είχαν προσβληθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων μετάδοσης.

Επίσης, οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν συνολικά 17 κρούσματα λοίμωξης από τον WNV που σχετίζονται με ταξίδια κατά την περίοδο μετάδοσης. Τα ταξίδια αυτά αφορούν χώρες όπως η Ιταλία (6), η Ελλάδα (2), η Σερβία (2), το Μαρόκο (2), η Κροατία (1), η Σενεγάλη (1), η Ισπανία (1), το Ισραήλ (1) και οι ΗΠΑ (1). Σημειώνεται ότι σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξαν αναφορές για θανάτους.

Τα πιο πρόσφατα κρούσματα που αναφέρθηκαν αφορούν την Ελλάδα και την Ιταλία, με έναρξη της νόσου στις 4 Νοεμβρίου για τη χώρα μας και στις 5 Νοεμβρίου για την Ιταλία. Η Ελλάδα και η Ιταλία από τις χώρες της ΕΕ, καθώς και η Σερβία από τις γειτονικές στην ΕΕ χώρες, ανέφεραν υψηλό αριθμό ανθρώπινων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2022, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.


Κρούσματα σε ζώα

Τα δεδομένα για τα ζώα συλλέχθηκαν μέσω του Συστήματος Πληροφοριών για τις Ασθένειες των Ζώων (ADIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εκθέσεις κατανομής για τις εστίες του WNV μεταξύ ιπποειδών και πτηνών καλύπτουν μόνο τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ.

Το 2022, εννέα χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 101 κρούσματα σε ιπποειδή και 328 κρούσματα σε πτηνά. Κρούσματα μεταξύ ιπποειδών ανέφεραν η Ιταλία (47), η Γερμανία (16), η Ελλάδα (9), η Ισπανία (8), η Κροατία (8), η Γαλλία (6), η Ουγγαρία (3), η Πορτογαλία (3) και η Αυστρία (1). Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ECDC, πρόκειται για υπερδιπλάσια κρούσματα από αυτά που αναφέρθηκαν για το 2021, αλλά αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν το 2018 και στο 50% εκείνων που αναφέρθηκαν το 2020.

Κρούσματα μεταξύ πτηνών αναφέρθηκαν από την Ιταλία (260), τη Γερμανία (53), την Ισπανία (9), την Αυστρία (3), την Κροατία (2) και την Ουγγαρία (2), ενώ -με μοναδική εξαίρεση την Πορτογαλία- όλες αυτές οι χώρες ανέφεραν το 2022 και μολύνσεις σε ανθρώπους.


Πηγή: ECDC

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ